Εκλογές Ιούνιος 2012: Πολιτική: πάντα ψέματα, sex και ερωτικά σκάνδαλα

Εκλογές Ιούνιος 2012: Πολιτική: πάντα ψέματα, sex και ερωτικά σκάνδαλα

- «Ο πρόεδρος Κλίντον λέει ψέματα. Ένας άντρας μπορεί να ξεχάσει πού πάρκαρε ή που είναι το σπίτι του αλλά ποτέ δεν ξεχνάει μια πίπα όσο κακή κι αν ήταν».
Barbara Bush, Αμερικανίδα, προεδρική σύζυγος –

Από την αρχαία Αθήνα που ο μέγας Περικλής ερωτευόταν την εταίρα την Ασπασία, ή το Βυζάντιο όπου ο Ιουστινιανός λάτρευε την θεατρίνα Θεοδώρα η οποία στον Ιππόδρομο αναπαριστούσε γυμνή της γονιμοποίηση της Λήδας απ'τον Δία, με έναν κύκνο για σεξουαλικό παρτενέρ, τα σκάνδαλα των σπουδαίων πολιτικών ανδρών συγκλόνιζαν τον κόσμο. Βλέπετε δεν ανακάλυψε η δική μας εποχή ούτε το σεξ, ούτε την πολιτική!

Αν ένας άνδρας δε μπορεί να χαλιναγωγήσει τον εαυτό του και τις ορμές του, πως μπορεί να κυβερνήσει τον κόσμο; Οι Ρωμαίοι λοιπόν απαιτούσαν, απ'τον Καίσαρα, στα πρώτα χρόνια της παντοδυναμίας του, να είναι όχι μόνο τίμια η γυναίκα του, αλλά και να το δείχνει. Η τιμή της γυναίκας του βεβαία, όσο κι αν διαφημίστηκε δεν έκανε τον αγέλαστο και βλοσυρό Καίσαρα να ένιωσε κανέναν ενδοιασμό πριν υποκύψει στα θέλγητρα της νεαρής Ελληνίδα, βασίλισσας της Αιγύπτου, Κλεοπάτρας, που του αποκαλύφθηκε γυμνή τυλιγμένη σε ένα χαλί και να αποκτήσουν μαζί και έναν γιο, τον Καισαρίωνα. Τα ύστερα χρόνια της Ρώμης, η παρακμή της, η χυδαία συγκέντρωση πλούτου στους ισχυρούς και η οργιαστική φύση της άρχουσας τάξης της, μόνο για τιμιότητες ή για προσχήματα δεν συνηγορούν. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι πολιτικοί, οι συγκλητικοί, οι στρατιωτικοί, οι δήμαρχοι, οι αυτοκράτορες και οι οικογένειες τους έκαναν τα πάντα και τα έκαναν πολύ και πολλοί μαζί.

Ο χριστιανισμός θα δαιμονοποιήσει το σεξ. Πουριτανικές κοινωνίες, ακόμα, δε θα το συγχωρούν.
Όσο κι αν το πούρο του Κλίντον, ο λεκές στο φόρεμα της Λουίνσκι ή το ότι η γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε πως το στοματικό σεξ δεν θεωρείται τέτοιο αλλά κάτι σαν χαιρετισμός, οι συντηρητικές περιοχές, όπως για παράδειγμα η Γιούτα των Άμις και των Μορμόνων, ποτέ δεν συγχώρησαν όχι μόνο τον Κλίντον, αλλά ούτε καν τους Δημοκρατικούς.
Κάτι δεκαετίες πριν ο πρωθυπουργός του Καναδά, ο σοσιαλιστικών αποχρώσεων Τριντό, έβλεπε την γυναίκα του, την καλλονή κρεολή Μπιάνκα, να τον εγκαταλείπει για τον Μικ Τζάγκερ! Στην Βρετανία πάλι, κάθε τρεις και λίγο κάποιος υπουργός, ή πολίτικος καριέρας πιάνεται να ντύνεται γυναίκα, να φορεί ζαρτιέρες, να αγαπάει τα μαστίγια, ή να ρέπει προς τους νεαρούς άνδρες παρά την βιτρίνα της αίσιας οικογενειακής ζωής.

Και εδώ; Οι ψίθυροι ήταν παλιά η παραδοχή του γεγονότος σε μικρές κλειστές κοινωνίες και τάξεις, έως τα σύγχρονα χρόνια μας, που τα σκάνδαλα ξεχνιούνται γρήγορα και η ελληνική κοινωνία μοιάζει να μην πάσχει από τις φοβικές υποκρισίες του πουριτανισμού. Έτσι το ξάφνιασμα των Ελλήνων απ'την ερωτική σχέση του Ανδρέα Παπανδρέου, με την αεροσυνοδό στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος και πολλά χρόνια νεότερη του Δήμητρα Παπανδρέου, αλλά και το νεύμα που της έκανε στην επιστροφή απ το Χερφιλιντ, έγιναν γρήγορα πλεονεκτήματα του. Διάλεξε να τιμήσει την γυναίκα που ερωτεύτηκε και ακόμα και οι πρωθυπουργοί έχουν δικαιώματα στον έρωτα.

Φυσικά ήταν βρώμικα χρόνια! Φτιαχτά πρωτοσέλιδα, διαπόμπευσης της νεαρής συζύγου από μερίδα του τύπου, χαλκευμένα δημοσιεύματα. Ώσπου ο Παπανδρέου το κόβει με ένα καθοριστικό τόνο στην ΔΕΘ, λέγοντας «χτυπήσετε εμένα, αν τολμάτε, όχι την Δήμητρα». Αντρίκιο; Φυσικά! Τα λέμε εμείς τώρα αυτά αφού πέρασε ο χρόνος γιατί τότε, ως και εξώφυλλα σοβαρών πολιτικών περιοδικών κυκλοφορούσαν με το κεφάλι της κ. Λιάνη – Παπανδρέου στον πιάτο ως άλλου Ιωάννη του Προδρόμου.

Όμως μεγάλο ήταν τον κοινωνικό σκάνδαλο που αφορούσε και στη ζωή του πατερά του Ανδρέα, του γέρου της δημοκρατίας, του Γεωργίου Παπανδρέου. Είχε γνωρίσει την πρώτη του σύζυγο του, την λεπτεπίλεπτη αριστοκράτισσα Σοφία Μινέικο, ντυμένη όπως θυμόταν στα μωβ και με λιλά παρασόλι, στο Πανεπιστήμιο. Εκείνη ήταν απ τις πρώτες γυναίκες φοιτήτριες. Εκείνος την πρόσεξε την ώρα που τον συλλάμβαναν για τι άλλο; Για επαναστατική δράση! Ο έρωτας τους ήταν σφοδρός, καταιγιστικός, παράφορος. Το μαρτυρά και μια τόσο ερωτική αλληλογραφία που έγινε βιβλίο ως «ακριβή μου Σοφία» απ τον Φρέντυ Γερμανό.
Τελειώνουν κάποτε οι έρωτες; Αλλάζουν; Μεταλλάσσονται; Αυτοκτονούν; Όπως και να χει, ως νομάρχης στην Χίο, ο Γεώργιος Παπανδρέου θα γνωρίσει την σπουδαία καλλονή. Την μεγάλη θεατρίνα. Την φημισμένη μοιραία της εποχής. Η Κυβέλη, με την μυθιστορηματική ζωή και την τόσο αξιοθαύμαστη ομορφιά. Είναι στο νησί. Θα την παρακολουθήσει στο θέατρο. Θα κάνουν ένα περίπατο. Χρόνια αργότερα στην Αθηνά θα σμίξουν, θα δημιουργήσουν πρωτοφανές κοινωνικό σκάνδαλο, θα χωρίσουν με τους συντρόφους τους, θα παντρευτούν. Η κατακραυγή, τα σχόλια, τα δημοσιεύματα είναι σαρκοφαγικά. Κι όμως αντέχουν. Ώσπου κι αυτός ο έρωτας σιγά σιγά εσβησε, περνώντας όμως στην νεοελληνική ιστορία.

Στην παλιά, όμως, αθώα, γεμάτη νεοκλασικά και ανθισμένες μυγδαλιές Αθήνα, όπου οι άνθρωποι γνωρίζονταν όπως σε ένα μεγάλο –αρκετά μεγάλο- χωριό, το σκάνδαλο είχε ένα όνομα: Ναντίν Τσαλδάρη! Ο πολιτικός και ιστορικός Σπύρος Μαρκεζίνης έγραψε: «Διάδοχός του εις το Λαϊκόν Κόμμα επέτυχε να γίνει ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης, σύζυγος ωραίας γυναίκας, αγνώστου προελεύσεως, πολύ φιλόδοξου όμως και ικανής, της Ναντίν. Ο Ντίνος Τσαλδάρης δεν ήτο ιδιαιτέρως μορφωμένος. Ήτο απίθανον πόσον ανορθόδοξα ωμίλει, όταν εδιάβαζε κείμενα». Λέγεται πως ο Ντίνος Τσαλδάρης γνώρισε την Ναντίν, ως ημίγυμνη χορεύτρια σε ένα καφέ σαντάν στην Πάτρα! Σαγηνεύτηκε και την εμφάνισε αργότερα ως σύζυγο του, με δόξα και τιμή στην αθηναϊκή, υψηλή κοινωνία. Ως σύζυγος πρωθυπουργού η Ναντίν λέγεται πως έκανε τα πάντα για να σοκάρει τους ψηλομύτηδες αριστοκράτες. Καυστική και ατακαδόρισσα δεν χαριζόταν σε κανέναν. Οι κακές γλώσσες όμως της εποχής έλεγαν πως δεν σταμάτησε ποτέ να κάνει τη ζωή της, αγαπώντας ιδιαίτερα τα κρυφά –και τα φανερά- φλερτ.

Πόσα δεν μαθεύονταν; Πόσα ψιθυρίζονταν τότε σε βεγγέρες και χορούς ολοφώτεινους, άμεσα από θροΐσματα ταφτάδων και μεταξιών, πίσω από ανοιχτές κουτσομπόλικες βεντάλιες. Ο Χαρίλαος Τρικούπης λέει, έμεινε ανύπαντρος για τον έρωτα μιας ευρωπαίας παντρεμένης. Ο σύζυγος της, πρέσβης στην νεαρή, άβγαλτη Αθήνα! Εκείνη τόσο κομψή και μορφωμένη και χαριτωμένη που τον πλάνεψε για πάντα. Και ήταν εκείνη η γυναίκα που βρισκόταν στο πλευρό του, όταν ξεψύχησε, στην ξενιτιά ή αυτοεξορία, για πάντα παράνομος και ο κρυφός έρωτας. Η αδελφή του Τρικούπη την παθιασμένη και αισθησιακότατη αλληλογραφία του με την ξένη κυρία, την έκαψε ένα βουρκωμένο βράδυ για να μην αμαυρώσει την εικόνα του ηθικά άμεπτου αδελφού.

Όμως και για αυτή την αδελφή του Τρικούπη λέγονταν πολλά. Πως και αυτή είχε μείνει ανύπαντρη γιατί είχε ερωτευτεί σφοδρά τον μεγάλο πολιτικό αντίπαλο του αδελφού της, τον Ίωνα Δραγούμη. Και πως ο Δραγούμης ποτέ δε συγχώρεσε την άρνηση της συγκατάθεσης του Τρικούπη για να επισημοποιηθεί μια σχέση.

Φυσικά όλα αυτά τότε! Τότε που οι έρωτες ήταν ροζ και μύριζαν κανέλα και μοσχοκάρυδο! Στα δικά μας χρόνια, οι πολιτικοί τα φτιάχνουν με γραμματείς, εκβιάζουν για σεξ με μέσο έναν διορισμό, επιχειρούν να αυτοκτονήσουν από μπαλκόνια, είναι θύματα εκβιασμών σε βιντεοταινίες, παντρεύονται τρεις και τέσσερις φορές με τις μικρότερες του φοιτητριούλες ή τολμηρές συνδικαλίστριες, αναδεικνύουν υπάλληλους της ΔΕΗ σε ηγερίες της χλιδής και τους φτιάχνουν Ταζ Μαχάλ στην Ηρώδου Αττικού, ώσπου να ερημώσουν κι αυτά, ή να γίνουν μουσειακά απομεινάρια λάγνων αναμνήσεων ή πεθαμένων ερώτων.

Όσο υπάρχουν άνθρωποι και πάθη και εξουσία...