«Οι σύγχρονες δικτατορίες δεν επιβάλλονται με τα τεθωρακισμένα», ο Ουμπέρτο Έκο, η Φαίη Σκορδά και η τηλεόραση

«Οι σύγχρονες δικτατορίες δεν επιβάλλονται με τα τεθωρακισμένα», ο Ουμπέρτο Έκο, η Φαίη Σκορδά και η τηλεόραση

«Οι σύγχρονες δικτατορίες δεν επιβάλλονται με τα τεθωρακισμένα, αλλά με τις τηλεοράσεις» γράφει ο Ουμπέρτο Εκο, ο δάσκαλος της Φαίης Σκορδά, που τον παίζει στα δάκτυλα υποθέτουμε και αναγνωρίζουμε σιγά σιγά όλοι, το πόσο έχουμε άποψη απ'τα όσα όχι διαβάζουμε, μας έχουν μορφώσει, τα σχολειά μας, τις σπουδές μας, το οικογενειακό και κοινωνικό μας περιβάλλον αλλά απ'το ότι παίζει η τηλεόραση.

Συχνά παίρνω ταξί. Οι αγαπητοί μου οδηγοί ταξί είναι κοινωνικοί άνθρωποι. Με ρωτάνε τι δουλεία κάνω πάντα. Λέω δημοσιογράφος (όχι, όχι, ακόμη δεν ντρέπομαι). Η επόμενη ερώτηση είναι: «σε ποιο κανάλι;». Στο τομέα ηθοποιοί, δεν πα να'σαι η Λυδία Κονιόρδου, η Λύδια Φωτοπούλου, η Φιλάρετη Κομνηνού; Αν δεν σε έχουν δει σε σίριαλ δεν υπάρχεις και ας κοπανιέσαι σε διπλους ρόλους στον Σοφοκλή, σε προτασεις για τον Ευριπίδη και σε καινοτομίες στον Τένεσι Ουίλιαμας.

Και η άποψη; Ω! Η άποψη. Οι τελευταίες εκλογές απέδειξαν πως παρά τη ανέχεια και την οργή του κόσμου, ο τρόμος, ο φόβος των δελτίων ειδήσεων τους έβαζαν σκέψεις στις κάλπες. Γενικά, δεν το έδειξε η τηλεόραση; Άρα δεν υπάρχει! Δεν δημοσιοποιείται. Δεν καταγράφεται. Βλέπω διαφημίσεις ηλίθιες έως επικίνδυνες.
Βιβλία – κατασκευές – παρερμηνειες, μηχανές υγείας για μεθόδους που δεν υπάρχουν καθαριστικά που δεν καθαρίζουν, κρέμες ομορφιάς που σου βγάζουν εκζέματα, για να μη πω για τις πιο οδυνηρές παθήσεις συνειδήσεις και άποψης που σου φυτεύει η τηλεόραση.

Το κοινό –όλοι μας- αγοράζουμε. Πιστεύουμε. Θέλουμε. Γιατί; Γιατί το'πε η τηλεόραση!