My name is Bond, Jane Bond

My name is Bond, Jane Bond

Ο James Bond σε ρόλο γυναίκας. 

Ποιος από όλους τους James Bond(s) θα μας πείτε; Μα, φυσικά, ο γοητευτικός κύριος Daniel Craig, εκ Σκοτίας ορμώμενος, ο οποίος αφού μπήκε στο πετσί του ρόλου του James Bond τώρα μπαίνει, κυριολεκτικά, στη θέση των γυναικών για τις ανάγκες ενός video που προωθεί τα δικαιώματά μας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που εορτάζεται σήμερα. Ενδύεται γυναικεία ρούχα και σκαρφαλώνει στις ψηλοτάκουνες γόβες του προσπαθώντας να ισορροπήσει στην κοινωνία με τον ίδιο τρόπο που οι γυναίκες πασχίζουν εδώ και χρόνια.

Στο παρελθόν, στην αρχαιότητα, στο Ελισαβετιανό θέατρο και σε άλλες ακόμα στιγμές της ιστορία, το να υποδύονται οι άνδρες γυναικείους ρόλους όχι απλώς δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο αλλά, αντιθέτως, ήταν ο (μόνος) κανόνας. Το δικαίωμα να συμμετέχουν στο θεατρικό γίγνεσθαι είναι ένα από εκείνα που οι γυναίκες κατάφεραν να κατακτήσουν. Τι γίνεται, όμως, με χιλιάδες άλλα;

Η συμπρωταγωνίστριά του Daniel Craig (αλλά και των προγενέστερων ηθοποιών που υποδύθηκαν τον διάσημο πράκτορα), Judi Dench, που στις δημοφιλείς ταινίες του πολυμήχανου πράκτορα James Bond υποδύεται τον διάσημο χαρακτήρα της «M», περιγράφει τις σκληρές αλήθειες γύρω από τη θέση αλλά και τα προβλήματα των γυναικών στον πλανήτη σε voice off την ίδια στιγμή που ο σκληροτράχηλος -και διάσημος για το μισογυνισμό του- James Bond φοράει τα γυναικεία ρούχα του και, κατά το δυνατόν, μπαίνει στη θέση τους.

Το σενάριο του σποτ είναι γραμμένο από την Jane Goldman και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Sam-Taylor Wood. Η ιδέα και η υλοποίηση της καμπάνιας ανήκει στον Βρετανικό Οργανισμό We Are Equals που προασπίζεται τα ίσα δικαιώματα των ανθρώπων. Ο οργανισμός We Are Equals αποτελείται από ένα σύνολο φιλανθρωπικών και ανθρωπιστικών οργανόσεων που ενώθηκαν, υπό την καθοδήγηση της Annie Lenox, τραγουδίστριας των Eurythmics, η οποία, εκτός των άλλων, είναι είναι η γυναίκα -πρόσωπο της χρονιάς για την Oxfam, μια ακόμα διεθνή οργάνωση με σπουδαίο έργο γύρω από την καταπολέμηση της φτώχειας και της αδικίας στον πλανήτη.

Η ανατρεπτική εικόνα που δημιούργησαν μεταμορφώνοντας έναν από τους πιο ανδροπρεπείς και με σαφή μισογυνισμό χαρακτήρες στην ιστορία του σινεμά σε γυναίκα στόχο έχει να προωθήσει τον σκοπό του οργανισμού We Are Equals που δεν είναι άλλος από την επίτευξη της πολυσυζητημένης ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα. Έναν σκοπό που παρά τους ατελείωτους αγώνες που δίνονται εδώ και πολλές δεκαετίες, δυστυχώς, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί ούτε στον σύγχρονο Δυτικό κόσμο αλλά, φυσικά, ούτε και στις υπό ανάπτυξη χώρες του κόσμου όπου οι γυναίκες υποφέρουν υπό τον ζυγό της ανδρικής παντοκρατορίας.