«Lucy»: Η Scarlett Johansson αποκτά υπερφυσικές δυνάμεις!

«Lucy»: Η Scarlett Johansson αποκτά υπερφυσικές δυνάμεις!

Η νέα της ταινία έρχεται για να μας καθηλώσει

Έχοντας δημιουργήσει μοναδικούς χαρακτήρες - icons όπως η Νικίτα (La Femme Nikita) και με ταινίες όπως οι Leon & Tο Πέμπτο Στοιχείο (Τhe Fifth Element), ο σκηνοθέτης Λικ Μπεσόν έρχεται αυτή τη φορά να χρίσει πρωταγωνίστριά του σε αυτήν την καταιγιστική περιπέτεια μια νεαρή φοιτήτρια, τη Lucy, που ζει ανέμελα στο Τόκιο, την οποία ο φίλος της εξαπατά προκειμένου να παραδώσει μια βαλίτσα σε έναν κινέζο μαφιόζο. Προτού καταλάβει καν πού έχει βρεθεί μπλεγμένη, η Lucy βρίσκεται όμηρος των Κινέζων και μάλιστα με μια πολύ επικίνδυνη συνθετική ουσία εμφυτευμένη στην κοιλιά της, με σκοπό την παράνομη εισαγωγή της, με αυτόν τον τρόπο, σε διάφορες χώρες.
Όταν το υλικό διαχέεται στην κοιλιά της, η Lucy αποκτά ξαφνικά υπερφυσικές δυνάμεις, που την αλλάζουν για πάντα. Ξαφνικά μπορεί να ακούει και να αισθάνεται τα πάντα (χώρο, αέρα, δονήσεις, ανθρώπους, βαρύτητα...) ενώ αποκτά τηλεπαθητικές και τηλεκινητικές δυνάμεις και την ικανότητα να ελέγχει την ύλη. Στη σκηνοθετική αυθεντία του Λικ Μπεσόν προστίθεται η σέξι «Μαύρη Χήρα» Σκάρλετ Τζοχάνσον σε ρόλο «ερασιτέχνη» εμπόρου ναρκωτικών που θα χρησιμοποιήσει όλη την απέραντη γνώση που αποκτά προκειμένου να εκδικηθεί όσους την οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση, αλλά και να συμβάλλει στην εξερεύνηση των δυνατοτήτων του ανθρώπινου μυαλού όταν εκείνο σταδιακά αρχίζει και γιγαντώνεται, έχοντας και τον Μόργκαν Φρίμαν συνοδοιπόρο της. Ένα κινηματογραφικό στοίχημα που αναμφίβολα θα κερδίσει και τους πιο απαιτητικούς θεατές.

Η ηρωίδα είναι μια συνηθισμένη κοπέλα που δεν ξέρει ακόμα τι θέλει να κάνει στη ζωή της και ξαφνικά φτάνει και κατακτά την απόλυτη γνώση. Για το ρόλο ο Μπεσόν ήθελε τη Σκάρλετ Τζοχάνσον που τον ενθουσίασε με την πειθαρχία της. Σχολιάζει η ηθοποιός «Η ηρωίδα είναι σε μια ρευστή, μεταβατική φάση στη ζωή της. Προσπαθεί να δει ποια είναι και θεωρεί πως επιτέλους μπορεί να βάλει σε τάξη τη ζωή της. Η ταινία περιλαμβάνει πολλές σημαντικές, υπαρξιακές ερωτήσεις. Το τελικό αποτέλεσμα υπερέχει πολύ αυτού που αρχικά είχα συλλάβει διαβάζοντας το σενάριο.» Και συμπληρώνει «Καθώς το ναρκωτικό επιδρά μέσα της, η Lucy σταδιακά χάνει την ικανότητα της εμπάθειας και την αίσθηση του πόνου. Μολονότι μπορεί να εισβάλλει βαθιά μέσα στη μνήμη κάποιου και σταδιακά να αποκτήσει τον πλήρη σωματικό του έλεγχο, η ίδια δεν έχει γνώμη. Χάνει τις ιδέες και την κρίση της για τους άλλους. Κι εκεί έπρεπε να αποφύγω να κάνω μια επίπεδη και μονότονη ερμηνεία. Πρέπει να δεις την ανθρωπιά της πέραν των συνθηκών.»

Ο Μπεσόν, επίσης, σχολιάζει για τον Morgan Freeman: «Ο Φρίμαν είναι ο μόνος που μπόρεσε και υποδύθηκε το Θεό. Άρα ήταν ιδανικός για να ερμηνεύσει τη φωνή της σοφίας στην ταινία.»

Το πολυπολιτισμικό καστ συμπληρώνει ο Κορεάτης ηθοποιός Choi Min Sik (Oldboy) στον πρώτο του διεθνή ρόλο -του απόλυτου κακού-, ο οποίος δε μιλάει λέξη Αγγλικά ή Γαλλικά και η όλη συνεργασία έλαβε χώρα κυρίως με τη γλώσσα του σώματος και με τον Μπεσόν να υποδύεται τη σκηνή και τον Κορεάτη ηθοποιό να την αναπαράγει βάζοντας το προσωπικό του στίγμα.

Ακόμα, ο Αιγύπτιος ηθοποιός Amr Waked υποδύεται το Γάλλο αστυνομικό που είναι ο τελευταίος άνθρωπος που ξυπνά κάποιο συναίσθημα στην ηρωίδα προτού εκείνη ξεπεράσει τα όρια του ανθρώπινου.

Τα γυρίσματα έλαβαν χώρα στην Ταϊβάν, το Παρίσι και σε στούντιο στο Παρίσι (Cine du Cinema), ενώ τα ειδικά εφέ δημιουργήθηκαν από ένα από τα καλύτερα στούντιο στο Σαν Φρανσίσκο (Presidio of San Francisco).

Καθ' όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων ο σκηνοθέτης ήταν είτε με την κάμερα στο χέρι ο ίδιος είτε πολύ κοντά στους ηθοποιούς για να τους εμψυχώνει και να βγάζουν το κάτι παραπάνω που πάντα θέλει.
Ποιο είναι το ζητούμενο του σκηνοθέτη; Ο θεατής φεύγοντας από τον κινηματογράφο να έχει πάρει τα κατάλληλα ερεθίσματα προκειμένου να αναζητήσει περαιτέρω ενημέρωση και πληροφορίες για τον εγκέφαλο κα τη γνώση.