Η Κάτια Δανδουλάκη μιλά για όλα στο Queen.gr

Η Κάτια Δανδουλάκη μιλά για όλα στο Queen.gr

Η Κάτια Δανδουλάκη είναι το ζωντανό παράδειγμα στο γνωστό αμερικάνικο τσιτάτο: «Mην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλο του».

Φαινομενικά είναι μια κυρία, με σοβαρό ρεπερτόριο στο θέατρο, αψεγάδιαστη, μετρημένη, ίσως λίγο αυστηρή, το ποιοτικό άλλοθι της σαπουνόπερας. Πίσω από το εξώφυλλο παραμένει μια κυρία, αλλά με εφηβικό αυθορμητισμό, εντυπωσιακό χιούμορ, έξυπνη ατάκα και ιδανική συνομιλήτρια. Τελικά η Κάτια Δανδουλάκη είναι η ζωντανή προσωποποίηση ενός άλλου γνωστού τσιτάτου: "Η ηλικία είναι απλώς ένα νούμερο".

Μετά από 41 χρόνια στη δουλειά δεν είπατε φτάνει πια, θα κάτσω σπίτι μου να ξεκουραστώ;
Θα το έλεγα με πάρα πολύ μεγάλη χαρά εάν είχα λύσει το βιοποριστικό μου θέμα και επειδή αυτό θα ξενίσει, να εξηγήσω ότι αν δεν είχα ασχοληθεί με την παραγωγή του θεάτρου δεν θα είχα τέτοιο θέμα. Επειδή όμως είμαι 30 χρόνια στην παραγωγή, είμαι τυχερή που δεν είμαι στη φυλακή αυτή τη στιγμή. Το λέω αυτό με χιούμορ γιατί έχω διαβάσει κάτι μπούρδες για μένα ότι είμαι στο χείλος της καταστροφής και άλλα παρόμοια που όντως τα δήλωσα, αλλά δεν θέλω να κλαίγομαι. Εγώ επέλεξα μόνη μου να το κάνω αυτό και μάλιστα με χαρά. Αυτή είναι η πραγματικότητα χωρίς κορώνες. Όντως θα ήμουν μια χαρά, θα είχα βγάλει πολλά χρήματα κυρίως από την τηλεόραση και δευτερευόντως από το θέατρο, αν δεν έκανα τις επιλογές που έκανα.

Ακούσατε φαντάζομαι ότι το τέλος της "Ζωής της άλλης" απογοήτευσε πολύ κόσμο.
Για να απογοητεύσει τόσο κόσμο ίσως έχεις δίκαιο, αλλά όταν το γυρίζαμε δεν είχαμε αίσθηση, ούτε μπορούσαμε να κάνουμε σχόλια. Και εγώ άκουσα πολλές αρνητικές κριτικές, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση μια τέτοια τεράστια επιτυχία να τελειώσει με όλους ευχαριστημένους. Στις μεγάλες επιτυχίες, υπάρχουν μεγάλες αντιρρήσεις. Το γούστο είναι εντελώς προσωπική υπόθεση.

Εσάς προσωπικά σας ικανοποίησε το τέλος;
Πιστεύω ότι δεν θα μπορούσε να τελειώσει διαφορετικά. Το ότι ο δικός μου ρόλος και οι ζωές των άλλων τελείωσαν με ένα ερωτηματικό, δεν ικανοποίησε μάλλον. Ένα όχι ξεκάθαρα ροζ τέλος ή ένα μαύρο τέλος πιθανότατα δεν ικανοποίησε, αλλά έτσι είναι και η ζωή. Κάπου στη μέση, με ερωτηματικά, κανείς δεν σου εξασφαλίζει το απόλυτο.

Στο Hollywood λένε ότι όταν μια γυναίκα ξεπερνά τα 45 είναι σχεδόν καταδικασμένη σε δεύτερους ρόλους ή στην αφάνεια; Είναι και στην Ελλάδα έτσι;
Αν επιλέξεις να είσαι και να παίζεις την όμορφη βεβαίως. Ανάλογα με τη στροφή και την πορεία που παίρνεις στην καριέρα σου. Εγώ δεν κινδυνεύω, ούτε και οι ηθοποιοί που δεν παίζουν συνεχώς τις ντάμες και τους ωραίους, το θέμα είναι να συμβαδίζει το θέλω σου με την εικόνα που βγάζεις προς τα έξω. Εγώ έπαιζα μεγαλύτερους σε ηλικία ρόλους και μαμάδες όταν ήμουν πολύ νεότερη και θα μπορούσα να κάνω άλλους ρόλους. Δεν είχα ποτέ θέμα ηλικίας για αυτό και με αγνοεί ο χρόνος και έχω ενέργεια νέου ανθρώπου. Σιχαίνομαι το να νεάζω.

Τι ύψος έχετε;
1,78μ.

Πόσες φορές στάθηκε εμπόδιο στην καριέρα σας;
Ναι, τα πρώτα χρονιά ήταν εμπόδιο, γιατί οι άντρες δύσκολα με δέχονταν δίπλα τους. Οι περισσότεροι είχαν ύψος 1,78-1,80μ. και είχα θέμα τα πρώτα χρόνια. Όταν άρχισα να εδραιώνομαι στο θέατρο και στην τηλεόραση έκανα και το δικό μου θίασο και είχα τις δικές μου επιλογές.

Θα συμπρωταγωνιστούσατε με τη Μιμή Ντενίση ή δεν υπάρχει χώρος για δύο πρωταγωνίστριες;
Υπάρχει χώρος για πολλούς και για 100 πρωταγωνιστές. Πάντα πίστευα ότι κανείς δεν προχωρά μόνος του και σε όλες μου τις δουλειές σαν παραγωγός, έβαζα το όνομά μου τελευταίο. Το όνομά σου παίρνει τη θέση που του αξίζει από μόνο του, όσο και αν το σπρώξεις αν είναι να πέσει θα πέσει. Ασχολήθηκα με τη ουσία και όχι με την ταμπέλα και δεν διαψεύστηκα.

Ζήσατε την τηλεόραση σχεδόν από τη γέννησή της. Πότε ήταν πιο ανταγωνιστικά και δύσκολα; Τότε ή τώρα;
Τώρα, δεν το συζητάω. Εγώ έζησα χρυσές δεκαετίες, με χαμηλά budget, αλλά με πάθος και υπέροχα πράγματα. Τρέχαμε όλοι σαν τρελοί και κανείς δεν συζητούσε ποτέ για χρήματα. Ανταγωνιστικά έγιναν όταν μπήκαν στη μέση τα νούμερα. Μπήκαν στη μέση οι αριθμοί, το πρώτο τέταρτο τηλεθέασης, το δεύτερο και άλλαξε φιλοσοφία ο χρόνος. Το χρήμα και τα κασέ των ηθοποιών δεσπόζουν και χάσαμε το στόχο και καταλήξαμε να κυνηγάμε τα νούμερα χωρίς προϊόν.

Θυμάστε που ξοδέψατε τον πρώτο σας μισθό;
Να συγκεντρωθώ λίγο... Ναι. νομίζω ότι είχα αποφασίσει με τον πατέρα μου να βάλουμε δόσεις για το πρώτο μου αυτοκίνητο, αλλά και ο πρώτος μισθός που πήρα από τη «Λάμψη», ήταν πάλι για να πάρω αυτοκίνητο και μάλιστα το έχω μέχρι σήμερα. 20 χρόνια μετά έχω το ίδιο αυτοκίνητο.

Θα γινόσασταν κριτής σε κάποιο talent show;
Δεν το έχω σκεφτεί ούτε αρνητικά, ούτε θετικά. Γιατί όχι, αν και είναι λεπτή η θέση σου και η ευθύνη. Πρέπει να είσαι προσεχτικός με νέους ανθρώπους που έχουν όνειρα ακόμη και αν δεν αξίζουν και οφείλεις να τους προσγειώσεις ή να τους ενθαρρύνεις ανάλογα.

Έχετε κάποια «κακή» συνήθεια, χαρτιά, ξενύχτι ή κάτι άλλο;
Όχι δεν παίζω χαρτιά, δεν πίνω, σχεδόν δεν καπνίζω πλέον. Έχω βέβαια μια όχι «κακή» συνήθεια αλλά μια εμμονή. Δεν πετάω με τίποτε jeans. Τα μαζεύω με μανία και έχω μια ντουλάπα γεμάτη. Το λατρεύω και σαν είδος υφάσματος και σαν χρήση. Προτιμώ να με πατήσεις κάτω παρά να μου πάρεις τα jeans μου. Έχω εξάρτηση.

Έχετε πει ότι δεν σας λείπει ένα παιδί; Τι σας λείπει; Τι θα αλλάζατε αν ξαναγινόσασταν νέα;
Θα ήθελα να έχω οικογένεια, αν και θα ακολουθούσα πάλι τα θέλω μου γιατί μπορεί να λέω τώρα θέλω, όταν όμως έρχεται η στιγμή παίζουν άλλοι παράγοντες ρόλο. Ίσως θα ήθελα να κάνω περισσότερο κινηματογράφο, να έκανα ταινίες σε ανοιχτό ορίζοντα. Μετά από τόσο θέατρο και σίριαλ είμαι μονίμως κλεισμένη σε τέσσερις τείχους.

Θα κάνατε ένα νέο γάμο;
Τώρα; Το έναν και μοναδικό τον έκανα μετά από πολλά χρόνια σχέσης. Έκανα τον γάμο με τον Μάριο μετά από 20 χρόνια για πρακτικούς λόγους και ρομαντικούς: Να λες είμαι και εγώ παντρεμένη. Σε αυτή τη φάση θέλω να περνάω την καθημερινότητά μου με χαρά, χωρίς γκρίνια και κλάψα, θέλω να βλέπω τη ζωή με φως και τις καθημερινές χαρές συντροφιά με φίλους πιασμένοι χέρι χέρι.

Με την τεχνολογία πως τα πάτε. Μπαίνετε στο Internet;
Έχω μια άρνηση . Ο χρόνος που είχα ελεύθερος πάντα ήταν 3 ώρες που κοιμάμαι το βράδυ και οι 15 μέρες το καλοκαίρι. Τη μία ώρα που θα έβρισκα δεν την αφιέρωσα στο internet και έτσι μένοντας απ έξω έπαθα μια άρνηση. Αν με αφήσει η δουλειά του χρόνου θα το κάνω. Δεν αρνούμαι το μέλλον, δεν με γοητεύει αυτή η εποχή καθόλου, αλλά δεν την απορρίπτω. Θέλω να την κατανοήσω.

Είχατε επαφές με τον Νίκο Απέργη. Σας ξάφνιασε ο θάνατός του;
Με στεναχώρησε πάρα πολύ. Μέσα στην ψυχή μου στεναχωρήθηκα. Είναι η γενιά μου και ήταν πολύ καλό πλάσμα, υπέροχο. Όσο όμως μεγαλώνουμε όλο και πιο κοντινές θα μας φαίνονται οι απώλειες.