Καίτη Γαρμπή: "Η εποχή που τραγουδούσαμε κάθε βράδυ ως τα ξημερώματα, ήταν φριχτή"

Καίτη Γαρμπή: "Η εποχή που τραγουδούσαμε κάθε βράδυ ως τα ξημερώματα, ήταν φριχτή"

Γιατί αποφάσισε να πει "αντίο" στις μεγάλες πίστες και να τραγουδήσει σε αίθουσα κινηματογράφου;

Η Καίτη Γαρμπή ανήκει σε αυτό που λέμε "βαριά βιομηχανία" της ελληνικής μουσικής. 24 χρόνια πάνω στη σκηνή, με συνεργασίες, με σουξέ, με μεγάλες επιτυχίες και στραβοπατήματα. Τα πάντα χώρεσαν σε μια μεγάλη καριέρα, που φαντάζει μυθική, ειδικά στις μέρες μας, που οι περισσότεροι star είναι αναλώσιμοι και περιορίζονταν σε μια σεζόν.

Η Καίτη υπήρξε μια από τις τραγουδίστριες, που έβαλαν το λαϊκό τραγούδι και τα μπουζούκια στο αστικό σαλόνι και στα βόρεια προάστια, γέμισε καταστήματα χιλιάδων θέσεων, πούλησε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες δίσκους. Τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να αφήσει πίσω της τις μεγάλες σκηνές, τα γαρίφαλα, τις πανάκριβες τουαλέτες για να δοκιμάσει έναν νέο δρόμο, όχι εύκολο, αλλά απαιτητικό και ζόρικο. Η Καίτη όμως ξέρει από δυσκολίες και ξέρει να επιβιώνει.

Μετά από αρκετό καιρό σιωπής η Καίτη μιλάει στο Queen.gr

Πού σε πετυχαίνω αυτή τη στιγμή;
Είμαι Επίδαυρο. Μήπως να ερχόσουν;

Ο κόσμος πιστεύει ότι εσύ και κάποιοι άλλοι που έχετε πίσω σας καριέρα, επιτυχίες και τεράστια κασέ, πλέον δεν χρειάζεται να ξαναδουλέψετε. Είναι αλήθεια;
Ποιόν κόσμο εννοείς; Γιατί εγώ παίρνω πολλή αγάπη από εκείνο τον κόσμο, που με ξέρει και με ακολουθεί πάνω από 20 χρόνια και αυτός ο κόσμος μου δείχνει πως ανυπομονεί να με ξαναδεί. Μπα, για άλλο κόσμο που ζει αλλού, θα εννοείς.

Και από Οκτώβριο θα εμφανίζεσαι σε αίθουσα κινηματογράφου. Ποιανού ήταν η ιδέα;
Είναι ένα κοινό όνειρο που μοιραζόμαστε με τον Διονύση εδώ και πολλά χρόνια. Μια αίθουσα κινηματογράφου, ένας μαγικός χώρος δηλαδή, με μια εξέδρα μπροστά από την οθόνη, όπου η οθόνη πίσω να αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού και μπροστά τα τραγούδια και ο καλλιτέχνης live. Πέρσι το καλοκαίρι, εδώ πάλι στην Επίδαυρο, ξαναμπήκαμε σε συζήτηση για αυτό το θέμα, με μια πολύ καλή μας φίλη, πολύ σημαντική στον καλλιτεχνικό χώρο, ξαναφούντωσε η φωτιά, ε, και το φθινόπωρο βάλαμε το σχέδιο σε λειτουργία! Από αρχές Οκτώβρη, κάθε Παρασκευή και Σάββατο θα είμαι στο Odeon Kosmopolis για 5 εβδομάδες στο Μαρούσι.

Τι διάρκεια θα έχει και πόσο θα είναι το εισιτήριο;
Η παράσταση θα έχει διάρκεια 2 ώρες περίπου. Όλα τα τραγούδια μου, παλιά και καινούργια, είναι ενορχηστρωμένα μέσα από τη φρέσκια ματιά ενός καινούργιου μου συνεργάτη, του Ματί Παλαιολόγου. Επίσης γίνεται μια αναφορά, τιμής ένεκεν, σε κινηματογραφικά τραγούδια. Ακόμα δεν έχει οριστεί η τιμή του εισιτηρίου. Πάντως προσπαθούμε να την κρατήσουμε χαμηλά αν και τα έξοδα για την παράσταση είναι τεράστια!

Παλιότερα δήλωσες πως είσαι στο σπίτι από επιλογή. Κάποιοι λένε ότι απλώς δεν έχεις πολλές προτάσεις. Ειλικρινά, ποια είναι η αλήθεια;
Πάντα ειλικρινά μιλάω εγώ. Πριν 3 χρόνια, μετά από μια πολύ επιτυχημένη, το τονίζω, συνεργασία με τον Νότη, ένιωσα ότι ήρθε η στιγμή που έπρεπε να πάρω απόφαση πόσο «σήμερα» θα δώσω για το «αύριο». Έδωσα λοιπόν αυτά τα 3 χρόνια μακριά από τις πίστες κάνοντας μόνο δισκογραφία, θυσιάζοντας το υπαρκτό και καλοπληρωμένο σήμερα, για το πιθανό και αβέβαιο αύριο. Και είμαι τόσο ευτυχισμένη για αυτό που θα κάνω αύριο, που δεν έχω μετανιώσει στιγμή για εκεί που οδηγώ την καριέρα μου.

Είσαι χορτασμένη από τα τόσα χρόνια επιτυχίας ή δεν είσαι έτοιμη ακόμη να κατέβεις τη σκηνή;
Η γεύση της επιτυχίας δε σβήνει ποτέ και δεν μ' έχει λιγώσει, ούτε με έχει χορτάσει. Μόνο με έχει φουσκώσει από ικανοποίηση, γιατί μετά από πολλούς αγώνες και πολλή δουλειά, είδα τους κόπους μου να ανταμείβονται. Για την εμφάνιση μου στο σινεμά δουλεύω πολύ! Έκανα γυρίσματα όλο το καλοκαίρι στην Κρήτη, στη Ρόδο, στην Σαντορίνη και με περιμένει ένας εξοντωτικός Σεπτέμβρης με πρόβες καθημερινές. Όμως πάντα μετά από πολλή δουλειά, θυμάμαι την επιτυχία να είναι πιο «νόστιμη».

Προσπάθησες τα τελευταία χρόνια με συνεργασίες και αλλαγή στο ρεπερτόριο σου, να κάνεις μια στροφή, μια "αλλαγή" στην καριέρα σου. Θεωρείς ότι πέτυχε;
Η επιτυχία είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων, συνεργασιών, live εμφανίσεων, διαφήμισης και λοιπά. Έκανα 2 δίσκους με τον Νίκο Αντύπα και θεωρώ ότι είναι η πιο ολοκληρωμένη καλλιτεχνική μου δουλειά μέχρι αυτή τη στιγμή, ψάχνοντας το ιδανικό, έμεινα σπίτι και δεν υποστήριξα τη δουλειά μου ούτε με live εμφανίσεις, ούτε με τηλεοπτικές, ούτε είχα τη στήριξη του ραδιοφώνου, το οποίο πέρα από τα κλασικά εικονογραφημένα playlist κράτησε ουδέτερη σχέση έως και επιφυλακτική απέναντι στην καινούργια μου πρόταση. Απόρροια όλων αυτών είναι να μην έχω τελικά σαφή εικόνα για το αν πέτυχε ή όχι. Αισθάνομαι όμως μέσα μου πως πέτυχε. Γι᾽ αυτό συνεχίζω.

Θυμάμαι ότι η Νατάσα Θεοδωρίδου είχε προσπαθήσει κάτι ανάλογο και μάλιστα με δηλώσεις όπως "τέρμα τα λουλούδια". Και εσύ λες τέρμα οι μεγάλες πίστες και τα λουλούδια;
Εγώ έχω ξεπεράσει το στάδιο της «προσπάθειας» και επιμένω σταθερά τα τελευταία 3 χρόνια χωρίς να τα παρατήσω, ακολουθώντας τον δικό μου δρόμο. Ο τρόπος δουλειάς εδώ και πολλά χρόνια, ειδικά τα τελευταία, ήταν δρόμος χωρίς δυσκολία, μια βαρετή ευθεία. Δεν έβλεπα τίποτα μπροστά μου που" να μου τη δίνει". Ένα λιμάνι, μια κορυφή. Τώρα σκέφτομαι που πάω και έχω τη λαχτάρα και τη χαρά να τα φτάσω.

Έζησες τη εποχή που οι εμφανίσεις σας ήταν κάθε μέρα. Ποια είναι η γνώμη σου τώρα που φτάσαμε στα 2μερα;
Δεν φτάσαμε, δηλαδή «καταντήσαμε» στα 2ήμερα! Το βλέπω υγιέστατο να δουλεύουμε 2,3 φορές την εβδομάδα και να έχουμε ελεύθερο τον υπόλοιπο χρόνο μας για τόσα άλλα πράγματα. Έζησα την εποχή τραγουδούσαμε κάθε βράδυ μέχρι τα ξημερώματα, ήταν φριχτή.

Τι αλλάζει όταν μια ωραία γυναίκα φτάνει τα 50;
Για τις άλλες γυναίκες δεν ξέρω, εγώ πάντως στην ηλικία που είμαι νιώθω αναγεννημένη, ξέρω ποια είμαι και τι θέλω. Δεν κυνηγάω τη στιγμή, που θα έχω όσα νομίζω πως θα με κάνουν ευτυχισμένη, γιατί είμαι ευτυχισμένη μ' αυτά που έχω κάθε στιγμή. Δούλεψα και δουλεύω πολύ με τον εαυτό μου για να αποκτήσω τη δύναμη της γνώσης, χωρίς να χάσω στιγμή τον ενθουσιασμό μου, όπως τον είχα από παιδί. Φυσικά όλα αυτά, χωρίς αγάπη θα ήταν ένα τίποτα. Γι᾽ αυτό φροντίζω να υπάρχει πολλή αγάπη και μέσα μου και γύρω μου.

Είναι ήσυχος έφηβος ο γιος σου ή ξεκίνησε την επανάσταση;
Είναι ένας υγιής έφηβος, μου έχει ξεκινήσει φυσικά κι αυτός τη μικρή του επανάσταση. Δεν ξέρω για πόσο, αλλά ακόμα το διαχειριζόμαστε.

Με ποιον από τους δύο έχει πιο φιλική σχέση ο γιος σου και ποιον φοβάται περισσότερο;
Και με τους δυο μας έχει καταπληκτική σχέση. Νομίζω όμως πως εμένα με φοβάται περισσότερο. Τον πατέρα του τον τουμπάρει πιο εύκολα.

Σε ποιον απευθύνεται όταν έχει ερωτικές και σεξουαλικές ερωτήσεις;
Στα ερωτικά και τα φλερτάκια του, σε μένα. Στα σεξουαλικά στον πατέρα του, το δάσκαλο (γέλια).

Υπάρχει η φήμη ότι πούλησες το δικό σου σπίτι και μένεις στο σπίτι των γονιών σου. Είναι αλήθεια;
Στο δικό μου σπίτι μένω. Έφυγα όταν παντρεύτηκα και άφησα τους γονείς μου εκεί γιατί μέναμε μαζί. Χρειάστηκε, πριν 3 χρόνια, να αρρωστήσει ο πατέρας μου, για να συνειδητοποιήσω πόσο πολύ μας χρειάζονταν και τους χρειαζόμουν και εγώ. Εκείνη την εποχή χτίζαμε 2 σπίτια στο κεφαλάρι για να μείνουμε όλοι μαζί και λόγω της αρρώστιας του μπαμπά, τα πουλήσαμε και γυρίσαμε. Αυτή είναι η ιστορία, βαρέθηκα να τη λέω και τη λέω για τελευταία φορά! Τώρα ζούμε πάνω-κάτω και είμαστε τόσο καλά, που μετανιώνω που δεν το έκανα τόσα χρόνια πριν, όταν με παρακαλούσαν να γυρίσω.

Ποια περικοπή, που έκανες λόγω κρίσης, σε πόνεσε πολύ;
Καμία. Δόξα τω Θεώ λέγαμε και πριν την κρίση, δόξα τω Θεώ λέμε και τώρα.