Το παιδί με είδε γυμνή πειράζει; Τα πολλά χάδια θα το κάνουν μαλθακό; Ο Θάνος Ασκητής έχει τις απαντήσεις

Το παιδί με είδε γυμνή πειράζει; Τα πολλά χάδια θα το κάνουν μαλθακό; Ο Θάνος Ασκητής έχει τις απαντήσεις

Η γνώμη του ειδικού στις δικές σας απορίες

Δεν υπάρχει φίλη ή συνάδελφος που να έχει παιδί και να μην έχει ένα σωρό απορίες για το αν το μεγαλώνει σωστά ή όχι.
Επειδή οι περισσότερες σύγχρονες μαμάδες εκτός των άλλων είναι και εξαιρετικά ενοχικές, -ειδικά εκείνες που δουλεύουν πολύ και ακόμη δεν ξέρουν πόσο κακό είναι που το παιδί τους της είδε γυμνές στο μπάνιο- συγκεντρώσαμε κάποιες απορίες από τρομοκρατημένες μαμάδες και ο Θάνος Ασκητής* με την ψυχραιμία και τις γνώσεις του απαντά και βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

Ένα αγόρι πότε πρέπει να σταματήσει να βλέπει τη μητέρα του γυμνή στο μπάνιο; (Νίκη Κάρτσωνα)
Μετά το 3ο έτος της ηλικία του παιδιού, τότε που αρχίζει να συμμαχεί με τη αναζήτηση του εαυτού του και αυτό είναι σημαντικό για την ανάπτυξή του. Το παιδί ναρκισσιστικά και με περιέργεια ψάχνει μέσα από το δικό μας σώμα. Με λίγα λόγια ο γυμνός γονιός αποτελεί αρνητικό παράδειγμα γι αυτό και η γονική γύμνια είναι λάθος μήνυμα, συγχέει και προκαλεί περίεργες αναζητήσεις στο παιδί που ψάχνει το δικό του σώμα. Η γύμνια δεν πρέπει να προβάλλεται, να προκαλείται όταν τα παιδία αρχίζουν να μπαίνουν στην αναπτυξιακή περίοδο που είναι τα 3 με 8 χρόνια.

Πότε πρέπει να κλείνει η πόρτα στο δωμάτιο των γονιών; (Κατερίνα Ξηροτύρη, επιμελήτρια κειμένων)
Νομίζω η ηλικία των 3 είναι το χαρακτηριστικό σημείο. Μετά τα 3 δεν χρειάζεται η προστατευτική παρουσία. Η πόρτα πρέπει να κλείνει στο γονικό δωμάτιο και όχι μόνο για εκείνα τα 10 λεπτά που διαρκεί το σεξ, αλλά να δώσει το χρόνο και την ευκαιρία να χαλαρώσει το ζευγάρι και να απολαύσει ο ένας τον άλλο. Ακούγεται ιδανικό και αυτό δεν γίνεται όταν το παιδί κλέβει την παράσταση και γίνεται πρωταγωνιστής γιατί είναι εγωκεντρικό πλάσμα και αναζητά την προσοχή των γονιών. Η πόρτα πρέπει να κλείνει και να κλείνει καλά και να νιώθουν ασφάλεια και οι γονείς και ο μικρός εισβολέας. Το παιδί μαθαίνει τα όρια και τα αντιλαμβάνεται μέσα στο σπίτι. Πολλές φορές το παιδί ζητάει με εκβιαστικό τρόπο και με θόρυβο να κοιμηθεί μαζί μας και έτσι παγιώνεται μια κατάσταση και μετατρέπεται ένα κρεβάτι ερωτικό, συζυγικό, σε παιδικό.

Η υπερβολική αγάπη, οι πολλές αγκαλιές και τα φιλιά μπορούν κάνουν το παιδί πιο ευαίσθητο, πιο ευάλωτο, πιο συναισθηματικό ή τίποτε απ' όλα αυτά; (Χαρούλα Σπανού, ιδιοκτήτρια καφέ )
Το παιδί θέλει και αγκαλιές και φιλιά και χάδια στη μικρή ηλικία και μάλιστα είναι συναισθηματική τροφή για τη δική του εξέλιξη και δεν πρέπει οι γονείς να φείδονται, ούτε να φοβούνται ότι ξυπνούν τις σεξουαλικές αισθήσεις του παιδιού γιατί πολλές φορές οι γονείς νιώθουν αμηχανία και φόβο ότι θα στείλουν λανθασμένα σεξουαλικά μηνύματα. Συμπέρασμα, ναι στα φιλιά και στα χάδια, χωρίς να φοβόμαστε ότι μπορεί να δημιουργήσουμε προβλήματα σεξουαλικής παθολογίας στο παιδί μας.

Πώς μια γυναίκα μπορεί να βγάλει από πάνω της την ταμπέλα της μάνας και να γίνει ερωμένη, τη στιγμή που πρέπει. (Μαρία Βαλλάτου, υπάλληλος διαφημιστικής εταιρίας)
Αυτό που λέτε δείχνει το λάθος της γυναίκας που φοράει ταμπέλα. Η φύση της γυναικάς δεν έχει ταμπέλες, αλλά ρόλους. Οφείλει η γυναίκα, η οποία γεννιέται μάνα, να είναι ερωμένη στην αγκαλιά του συντρόφου. Χρειάζεται δύναμη να ξεχωρίσει και να οριοθετήσει τους ρόλους, χωρίς η μια πλευρά να ακυρώνει την άλλη. Η γυναίκα παγιδεύεται, υπερβάλλει και βάζει το παιδί πάνω από όλα και το γονικό δωμάτιο σταματά να γίνεται δωμάτιο εραστών και η γυναίκα χάνει το ρόλο της γυναικάς. Πρέπει να διατηρεί να φροντίζει και να προβάλει το ρόλο της ερωμένης

Όταν αρχίζουν τα νήπια να ψηλαφίζουν τα γεννητικά τους όργανα πώς αντιδρούμε; (Βιβή Σανιδά, δημόσιος υπάλληλος)
Καταρχήν είναι απόλυτα φυσιολόγο το νήπιο να απολαμβάνει μικρές ηδονές χωρίς να έχει συναίσθηση των περιοχών, που στο μέλλον θα γίνουν περιοχές φιλήδονης αναζήτηση. Είναι φυσιολόγο και υγιές και δεν πρέπει ούτε να τα τρομάζουμε, ούτε να τα τιμωρούμε. Βεβαία και εδώ υπάρχουν όρια, γιατί όταν το παιδί αυνανίζεται μέσα στο σαλόνι ή τρίβεται στο πάτωμα και κοκκινίζει και χρησιμοποιεί αντικείμενα, πρέπει να του αποσπάσουμε την προσοχή με ένα άλλο ερέθισμα, που θα ακολουθήσει. Οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να αποσπάσουν την προσοχή του παιδιού.

Τα δίδυμα διαφορετικού φύλου που κάνουν μπάνιο μαζί πότε πρέπει να σταματήσουν να βλέπει το ένα τον άλλο γυμνό .(Αριστέα Σφακιανάκη, γραφίστρια)
Τα 3 χρόνια είναι η αφετηρία της διαφορετικότητας και της ομοιότητας. Στα δίδυμα που κάνουν μαζί μπάνιο, το πρόβλημα είναι να μην ψάχνει το ένα το άλλο και όσο μεγαλώνουν να συγχέονται και να μπερδεύονται οι ρόλοι. Μετά τα 3 θα πρέπει να τα χωρίσουμε σε διαφορετικά δωμάτια και αν υπάρχει πρόβλημα χώρου και δεν υπάρχει η δυνατότητα δωματίου, θα πρέπει να οριοθετείται ένας χώρος που θα γίνει το δικό του δωμάτιο, γιατί μέσα από το προσωπικό τους χώρο μαθαίνουν να αυτολατρεύονται μέσα από τη ψυχική αναζήτηση

Ισχύει το όσο πιο αργά, τόσο πιο καλά, για την πρώτη φορά των αγοριών; (Νάσια Μάνου επιχειρηματίας)
Ναι ισχύει και αυτό έχει πρακτικό νόημα σαν κώδικας, αλλά όχι να βάλουμε όρια πότε πρέπει και πότε είναι η σωστή περίοδος. Όλοι οι ειδικοί φωνάζουμε ότι οι έφηβοι μετά τα 16 είναι έτοιμοι να απολαύουν αυτή τη μεγάλη συνάντηση, η οποία δεν είναι η μοναδική, ούτε η μοιραία, άλλα πολύ αληθινή. Να μην βιαστεί λοιπόν, αλλά να περιμένει το μυαλό και το σώμα να ωριμάσουν.

*Ένα από τα βιβλία που έχει γράψει ο Θάνος Ασκητής και θα βοηθήσει πολύ τις νέες μαμάδες και τους μπαμπάδες που θέλουν να μάθουν για τη σεξουαλική συμπεριφορά του παιδιού τους και για τα μηνύματα της παιδικής σεξουαλικότητας, είναι το βιβλίο:
"Γονείς και παιδί, Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα" από τις Εκδόσεις Λιβάνη