Ελένη Ψυχούλη: Τα νηστίσιμα, τα τηγανητά και οι πειρασμοί. Τι πρέπει να φάμε τελικά;

Ελένη Ψυχούλη: Τα νηστίσιμα, τα τηγανητά και οι πειρασμοί. Τι πρέπει να φάμε τελικά;

«Αν στερηθούμε κάτι στο φαγητό θα αρρωστήσουμε» υποστηρίζει η Ελένη

Το καλό με την Ελένη Ψυχούλη είναι ότι δεν είναι (κυρίως) σεφ. Είναι δημοσιογράφος, είναι άνθρωπος που γραφεί για το φαγητό, που το αγαπά τρελά, που σαν επιχειρηματίας είχε πάντα εστιατόρια (σήμερα έχει το Πιρουνάκι στο Βόλο) που κάθε μέρα απ τον ΣΚΑΪ μαγειρεύει για ανθρώπους σαν και εμάς που μπορεί να μην ξέρουμε το λαγόχορτο και το Αγριμόνιο, ξέρουμε όμως το κριθαράκι, τα ρεβίθια και το χωριάτικο λουκάνικο.

Πόσο μόδα είναι η μαγειρική στις μέρες μας;
Είναι μόδα και πολύ καλά κάνει και είναι μόδα γιατί με την κρίση μειώνονται οι ηδονές και οι χαρές και η μαγειρική είναι το τελευταίο προπύργιο που σου δίνει τη δυνατότητα με ελάχιστα μέσα και υλικά να δημιουργήσεις κάτι και να πάρεις μια χαρά. Ταυτόχρονα, παρότι έχουμε κρίση, ο Έλληνας έβαλε την κουζίνα στην καθημερινότητά του και κάνει πρωτότυπους συνδυασμούς με πολλά και διαφορετικά υλικά και έτσι η κουζίνα γίνεται φρέσκια και ολοζώντανη. Θα κρατήσει χρόνια αυτή η μόδα.

Οι πολλές εκπομπές μαγειρικής στην ελληνική τηλεόραση σε κουράζουν, το θεωρείς υπερβολή;
Εμένα μ' αρέσουν οι εκπομπές μαγειρικής γιατί έχω ψύχωση με το φαγητό. Άλλες είναι καλύτερες, άλλες χειρότερες, αλλά βασικά υπάρχουν δύο κατηγορίες εκπομπών. Οι «πορνό» που είναι κάτι περίπλοκες συνταγές και κάθεσαι και τις κοιτάς και αισθάνεσαι σαν τη ταπεινή δαχτυλογράφο που κοιτάει και ονειρεύεται τη Chanel τσάντα που δεν μπορεί να αποκτήσει και εκπομπές σαν τη δική μου με εφαρμόσιμες συνταγές που σου δίνει ιδέες και λύσεις. Και δύο ειδών εκπομπές καλά κάνουν και υπάρχουν.


Γιατί είναι τόσο ανδροκρατούμενος ο χώρος σας;
Δεν είναι πια, ξέρεις η ιστορία της επαγγελματικής κουζίνας ξεκίνησε από τις γυναίκες και πέρασε αργότερα στα χέρια των αντρών. Έλεγαν παλιά ότι είναι ένα σκληρό επάγγελμα που χρειάζεται ηγετικές ικανότητες και πυγμή, αλλά πλέον όλο και όλο και περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με αυτό και διαθέτουν αυτά τα προσόντα.

Η ελληνίδα μάνα μαγειρεύει παχυντικά ή έχει αλλάξει πλέον αυτό. Η δική μου μαμά έβαζε το λάδι με το κιλό;
Αγάπη μου το θέμα είναι να μαγειρεύει η ελληνίδα μάνα, γιατί δεν μαγειρεύει. Όλο αυτό το περασμένο lifestyle μας έβγαλε να φάμε έξω, μας έφερε τα delivery και τώρα ευτυχώς ο κόσμος επιστρέφει στις κουζίνες και μπαίνουν όλο και πιο νέα παιδιά. Οι εκπομπές έκαναν κακό στην ελληνίδα μάνα γιατί την έβαλαν να χρησιμοποίει πράγματα που δεν κατέχει και να πειραματίζεται και να μολύνει αυτή την υπεροχή κουζίνα για να κάνει μοντερνιές που δεν τρώγονται.

Όλοι οι διατροφολόγοι λένε μακριά από τηγανιτά όμως κάποιες από τις ωραιότερες συνταγές έχουν τηγανητά. Εσύ τι λες;
Θα έλεγα επίσης μακριά από τα τηγανητά αν σκεφτείς το κακό που κάνουν, αλλά δεν χρειάζεται να είμαστε υστερικοί, μια στις τόσες καλό είναι να ενδίδουμε. Η αμαρτία οφείλει να υπάρχει στη ζωή μας, αλλιώς είναι άνοστη.
Μπορείς να τρως ωραία και γκουρμέ και χωρίς να παχύνεις ή θυσιάζεις τη γεύση όταν προσέχεις;
Στη νέα κουζίνα που έχει δημιουργηθεί, μπορείς να φας ελευθέρα, υγιεινά και νόστιμα. Το γεγονός ότι η υγιεινή κουζίνα είχε ταυτιστεί με άνοστα πράγματα τώρα είναι παρελθόν, έχει ανατραπεί όλο αυτό και οι νέοι μάγειρες φτιάχνουν υγιεινά και ταυτόχρονα νόστιμα πιάτα.

Τα τελευταία χρόνια είναι της μόδας η νηστεία ή κάνω λάθος;
Το βλέπω και εγώ και μάλιστα μου κάνει εντύπωση γιατί νηστεύουν και τις 40 μέρες και μάλιστα αυτή η νηστεία απαγορεύει και το ψάρι, αλλά αυτό δεν είναι κακό. Σε βάζει σε μια πειθαρχεία και στο μυαλό και στο σώμα και επίσης τα νηστίσιμα είναι νόστιμα φαγητά με μεγάλη ποικιλία.

Υπάρχει κάποια κουζίνα που είναι για τα σκουπίδια ή σε όλες ανακαλύπτεις κάτι, έστω και μικρό;
Πιστεύω ότι όλες οι εθνικές κουζίνες αν τις μελετήσει κανείς συναντώνται στο ίδιο σημείο, έχουν κοινά χαρακτηριστικά και ας φαίνονται διαφορετικές γιατί όλες είναι φτιαγμένες από απλούς φτωχούς ανθρώπους. Ο τραχανάς ο δικός μας και τα μακαρόνια του ιταλού είναι το ίδιο πράγμα, απλά με διαφορετική γεύση και αλλιώς φτιαγμένα. Το πρόβλημα του Έλληνα είναι ότι είμαστε κλειστοί στη δική μας γεύση και στην κουζίνα της μαμάς μας, όμως αν δείξεις τόλμη και δοκιμάσεις θα σου αρέσουν πολλά.

Ποιο φαγητό σ' αρέσει να τρως παρόλο που ξέρεις ότι είναι ανθυγιεινό.
Ξέρω ότι μου κάνει κακό αλλά μια στις τόσες θα το φάω το σκουπίδι γιατί έτσι το μυαλό καθορίζει την υγεία του σώματός μας, αν στερηθούμε κάτι θα αρρωστήσουμε. Εγώ πεθαίνω για κονσέρβες, από κορν μπιφ, μέχρι ντολμαδάκια.

Πόσο αγχωτικό είναι να έχεις έναν γιό 19 ετών;
Όταν έχεις ένα παιδί είναι αγχωτικό από την ώρα που θα το γεννήσεις μέχρι την ώρα που θα πεθάνεις, το άγχος δεν σταματάει. Εγώ δεν την ήθελα την παιδική ηλικία, τη φοβόμουν, τώρα που έχω ένα σοφό γιο που είναι ενήλικας και μικρό παιδί μαζί είναι γοητευτικό. Ένας 19άχρονος σε βοηθάει να είσαι σε επαφή με τη νέα γενιά η οποία είναι καταπληκτική γενιά πολύ καλύτερη από τη δική μας.


Είπες στην εκπομπή του Πέτρου και της Τζένης ότι έχεις να κάνεις 8-9 χρόνια σεξ; Το μετάνιωσες;
Ποιο από τα δύο, το ότι το είπα ή ότι δεν έκανα σεξ;

Οτιδήποτε.
Δεν το μετάνιωσα που το είπα γιατί δεν έχω να κρύψω κάτι είναι επιλογή μου, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν θα ήθελα αυτό το συγκεκριμένο θέμα να είναι κάτι για το οποίο θα με θυμούνται.