Χάρης Βαρθακούρης: «Με ενοχλεί που στο Just the 2 of us κρίνονται όλοι το ίδιο»

Χάρης Βαρθακούρης: «Με ενοχλεί που στο Just the 2 of us κρίνονται όλοι το ίδιο»

Τι λέει για το show, για την Τέτα, για τον Πάριο και για τις κόρες του

 

Πολλά μπορεί να πει κανείς για τον Χάρη Βαρθακούρη. Πώς είναι ίσως απότομος; Πώς είναι απόλυτος; Οξύθυμος; Μπορεί και να΄ναι, λίγη σημασία έχει. Αυτό που μετράει είναι ότι τολμά να έχει άποψη και το θάρρος να την λέει δημόσια σε ένα χώρο που κανείς δεν λέει ποτέ αυτό που πιστεύει. Κι αυτό είναι σπάνιο και ανεκτίμητο στις μέρες μας, όπως και το μουσικό του ταλέντο!

Πόση ώρα σου πήρε για ν' απαντήσεις θετικά στην πρόταση του JT2OU;
Όταν έγινε σε μένα η πρόταση, είχε ήδη συμφωνήσει το φιλαράκι μου ο Στέλιος Διονυσίου, που δεν σας κρύβω, έπαιξε αν όχι καθοριστικό, σίγουρα μεγάλο ρόλο στο να απαντήσω κι εγώ θετικά, διότι αφενός με έψηνε προκειμένου να είμαστε παρέα κι αφετέρου με έπεισε ότι μόνο σε καλό θα μας βγει το να μας βλέπει κάθε βδομάδα η μισή Ελλάδα που λέει ο λόγος. Οπότε όταν συζήτησα επισήμως πλέον με την παραγωγή, την απόφαση μου την είχα ήδη λάβει και το μόνο που έμενε ήταν να τα βρούμε σε "γραφειοκρατικές" και "λογιστικές" λεπτομέρειες, όπως κι έγινε.

Ποιος ήταν ο μεγαλύτερος φόβος σου πριν απαντήσεις;
Ο μεγαλύτερος μου φόβος, ο οποίος κι επαληθεύθηκε, έστω και πλαγίως, ήταν να μη "λουστώ" εγώ μια πιθανή κακή ή μέτρια απόδοση της μέλλουσας παρτενέρ μου. Μήπως μαζί με τα ξερά καούν και τα χλωρά.
Κι όταν λέω επαληθεύθηκε, εννοώ ότι εκεί ακριβώς πάτησαν από το ΟΛΑ για να με κράξουν. Άλλο να λες ένα τραγούδι μόνος σου κι άλλο να προσπαθείς να "δέσεις" με μια ερασιτέχνη, άσχετη με τη μουσική, παρτενέρ και μάλιστα στην παρθενική της ζωντανή εμφάνιση. Αν το τραγουδούσα μόνος θα ήταν διαφορετική η ιστορία.

Είχες άποψη για την παρτενέρ σου ή απλώς σου την ανακοίνωσαν;
Απλώς μου την ανακοίνωσαν. Δεν είχα ιδέα καν ποιες ήταν οι υποψήφιες. Ήμουν της λογικής "όπως μου στρώσουν, θα κοιμηθώ" και να μην κλωτσήσω την τύχη μου.

Το γεγονός ότι έχουν άποψη και σχολιάζουν την ερμηνεία και την τεχνική άνθρωποι που δεν ξέρουν από μουσική πώς το σχολιάζεις;
Ο καθένας μπορεί να έχει τη γνώμη του. Εγώ κρίνω ερμηνείες ηθοποιών όταν βλέπω ταινίες, αλλά δεν έχω σπουδάσει υποκριτική. Αυτό σημαίνει ότι δε μπορώ να εκφέρω γνώμη;
Η διαφορά είναι να μην υπάρχει δόλος πίσω από την υποτιθέμενη κριτική. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Δεν είναι μυστικό ότι δεν συμπαθώ, για τους δικούς μου λόγους, το Γιάννη Πλούταρχο. Θα ήταν όμως αφελές εκ μέρους μου και θα εξέθετα τον ίδιο μου τον εαυτό και τις μουσικές μου γνώσεις αν δεν παραδεχόμουν ότι ο άνθρωπος είναι τραγουδισταράς. Ας μη μπλέκουμε τα προσωπικά μας συμπλέγματα και την υποκειμενική πραγματικότητά μας με την αλήθεια και το οφθαλμοφανές. Άλλο το "δεν σε γουστάρω σα χαρακτήρα" κι 'αλλο το "δεν εκτιμώ τις δυνατότητές σου". Έχω κι άλλο παράδειγμα. Ο αγαπημένος μου σκηνοθέτης/συγγραφέας/σεναριογράφος ειναι ο Woody Allen. Θα έπρεπε με όλα αυτά που του προσάπτουν το τελευταίο διάστημα να τον έχω αποκηρύξει, ακόμα κι αν δεν ισχύουν. Ωστόσο τίποτα δεν έχει αλλάξει στο πόσο τον θαυμάζω και στο πόσο ψηλά τον έχω.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο προτέρημα και ποιο το αξεπέραστο ελάττωμα της Τέτας;
Η Τέτα είναι ένας χείμαρρος. Μιλάει ακατάπαυστα. Θα πίστευε κανείς ότι πίνει 20 καφέδες την ημέρα. Είναι, χωρίς πλάκα, πιο ζωηρή από την, σχεδόν τετράχρονη, κόρη μου. Όμως είναι ένας χαμογελαστός άνθρωπος. Μια αισιόδοξη γυναίκα. Μια δουλευταρού από τις λίγες και την παραδέχομαι για ό,τι έχει πετύχει μέχρι σήμερα και είναι πάρα πολλά αυτά.

Εσύ μέχρι σήμερα ποιον/α θεωρείς πώς πάει για τη Νίκη;
Ξέρεις, όποτε ψιλοπαραπονιέμαι για το ότι δεν έχουμε ελπίδες νίκης, όλοι μου φέρνουν για παράδειγμα τη Μαρία Μπεκατώρου.
Συνειδητοποίησα λοιπόν ότι είναι απειροελάχιστοι αυτοί που θυμούνται ποιος πραγματικά κέρδισε το πρώτο JT2OU, που ήταν ο Παναγιώτης Πετράκης και όλοι θυμούνται ως νικήτρια τη Μαρία.
Αν καταφέρουμε αυτό με την Τέτα, δηλαδή να μας θυμούνται, να αφήσουμε καλή εντύπωση ακόμα κι αν δεν είμαστε οι νικητές, για μένα αυτό θα είναι τεράστια επιτυχία.
Αυτοί που, θεωρητικά πάντα, δείχνουν να πηγαίνουν για τελικό είναι η Μυριέλλα και ο Μίνως, που εκτός από πολύ καλοί τραγουδιστές, είναι και ηθοποιοί με σειρές στο Mega, άρα θα ευνοούσε και το κανάλι μια πιθανή νίκη τους.

Σε έναν ιδανικό (τηλεοπτικό) κόσμο ποιους θα ήθελες απέναντι σου για να κρίνουν τον παίχτη σου;
Τρεις οποιουσδήποτε με προβλήματα ακοής.

Πώς θ' αντιδράσεις αν κάποιος σχολιάσει τη δική σου απόδοση;
Και στις δύο εκπομπές σχολιάστηκε η απόδοσή μου κι από τον άνθρωπο που η γνώμη του έχει τεράστια βαρύτητα για μένα. Καλώς ή κακώς, με έλουσε στα κοπλιμέντα, σε τέτοιο βαθμό που και ο εγωισμό μου χόρτασε αλλά είπα και στη γυναίκα μου ότι και να φύγω τώρα δε με νοιάζει, θα έχω κληρονομιά τις δυο κριτικές του Θεοφάνους. Μετά ήρθε και η πρόταση, έστω μεταξύ σοβαρού κι αστείου, του κύριου Αρβανίτη για ρόλο σε σήριαλ, ε τι άλλο θέλω; Τη σφραγίδα μου φαίνεται πρόλαβα να την αφήσω.

Με το χέρι στην καρδιά μέχρι σήμερα τι είναι αυτό που σε έχει ενοχλήσει πιο πολύ στο show;
Θα σου πω. Με ενοχλεί ότι κρίνονται όλοι το ίδιο. Δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις την Τέτα, για παράδειγμα, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεις την Κουρεντή, που αύριο, αν θέλει, βγαίνει σε πίστα.
Το 10 της Τέτας, είναι το 3 της Κουρεντή. Γιατί λοιπόν να "βράζουν στο ίδιο καζάνι" και να κρίνονται ως ίσες;

Γενικά είσαι άνθρωπος που δεν φοβάται να πει τη γνώμη του, το έχεις μετανιώσει αυτό;
Την ώρα που λέω τη γνώμη μου, το πιστεύω και το υποστηρίζω με όλη μου την καρδιά.
Όταν παρεξηγούνται όμως αυτά που γράφω, είτε εσκεμμένα, είτε όχι, εκεί είναι που αναθεματίζω την ώρα και τη στιγμή που μπήκα στον κόπο να απαντήσω. Ξέρεις τι είναι να δέχεσαι επίθεση και μετά να σε κράζουν επειδή τόλμησες να αμυνθείς; Είναι άτιμο, άδικο και εξοργιστικό. Ευτυχώς που πλέον όλοι μας έχουμε στη διάθεση μας ένα "κυβερνητικό εκπρόσωπο" που τον λένε Faceboook ή Twitter και δεν χρειάζεται να υφιστάμεθα τον κάθε λαπά που έχει εκπομπή, blog η οτιδήποτε άλλο του παρέχει βήμα για να πει τη μπούρδα του.

Είσαι αυθόρμητος; Έχει πει πράγματα πάνω στα νευρά σου που δεν τα εννοούσες;
Φυσικά και μου έχει τύχει. Εν βρασμώ λέμε πολλά πράγματα που αργότερα, πιο ψύχραιμοι πλέον, μας κάνουν και τύψεις να νιώθουμε και να θέλουμε να κρυφτούμε και να μαζεύουμε δύναμη να ζητήσουμε συγνώμη.
Δυστυχώς μου έχει συμβεί πολλές φορές, άλλα όταν χρειάστηκε, απολογήθηκα. Μαθήματα είναι όλα. Άλλο αν εγώ τυγχάνει να είμαι ανεπίδεκτος.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο άγχος σου σαν μπαμπάς;
Δεν ξέρω πώς θα ακουστεί, αλλά με αγχώνει το αν θα καταφέρω να αφήσω στην κοινωνία δυο (ή τρία ή τέσσερα, δεν ξέρω στα πόσα θα σταματήσουμε) παιδιά που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε όλα αυτά που μας επιφυλλάσει η ζωή. Θέλω να τους δώσω όλα τα εφόδια, όλα τα όπλα για να τα καταφέρουν κι εγώ να είμαι σιωπηλός παρατηρητής σε μια γωνιά και να καμαρώνω και να επεμβαίνω όσο πιο σπάνια χρειάζεται και μόνο αν μου ζητηθεί.

Οι δύο κόρες σου τι σου ζητούν περισσότερο;
Η Λιόνα είναι πολύ μικρή για να ζητάει. Η Μελωδία όμως, που είναι πολύ δυναμικό παιδί και με τσαμπουκά και μου'χει πάρει δυστυχώς τον αέρα, κάθε μέρα έχει και μια παραγγελιά. Τίποτα σπουδαίο ή εξωπραγματικό όμως.
Συνήθως πράγματα που θα δει στην τηλεόραση ή σε κάποιο βιντεάκι στο YouTube. Αυτά είναι κυρίως πλαστελίνες -διανύουμε μια περίοδο λατρείας με την πλαστελίνη-, αξεσουάρ τύπου καπέλα, γυαλιά, κοσμήματα με διάφορους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων και κάποια μουσικά cd και dvd με παραμύθια. Ευτυχώς, τώρα τελευταία, η Μελωδία έχει βολευθεί και βλέπει τουλάχιστον μέρα παρά μέρα την ταινία του Gummy Bear επειδή έχω δανείσει τη φωνή μου σε έναν κεντρικό χαρακτήρα, που έτυχε να τον λένε και Harry οπότε, προσωρινώς, την καταβρίσκει να ακούει τον πατέρα της κι έχουμε γλυτώσει από κινηματογραφικές απαιτήσεις.

Ποιο λάθος του δικού σου πατέρα δεν θέλεις να επαναλάβεις και εσύ στα παιδιά σου;
Είναι πολύ δύσκολο να συνδυάσεις μια καριέρα "Πάριου" και οικογενειακή ζωή. Αυτό το έζησα από πρώτο χέρι και τώρα που μεγαλώνω καταλαβαίνω και συγχωρώ πολλά πράγματα στον πατέρα μου. Ο πατέρας μου έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε υπό τις συνθήκες που ζούσε. Έτσι κι εγώ θα προσπαθήσω να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να μη λείψει τίποτα από τα βασικά και τα απαραίτητα από τα παιδιά μου, αλλά κυρίως θα προσπαθήσω να μην τους λείψω εγώ, διότι κακά τα ψέματα, δεν θα μπορούσα να ζήσω μακριά τους, κάτι που το αντιλαμβάνονται καλύτερα όσοι έχουν κόρες παρά γιους, όπως, ας πούμε, ο πατέρας μου.

Ποια είναι τα άμεσα επαγγελματικά σου σχέδια;
Συνεχίζω με τον συμπαίκτη μου Στέλιο Διονυσίου και το Γρηγόρη Μπιθικώτση το αφιέρωμα στο ρεπερτόριο των πατεράδων μας που ξεκινήσαμε ενάμιση χρόνο πριν και γυρίσαμε το μισό πλανήτη παρουσιάζοντάς το, εχουμε στα σκαριά ένα ζωντανό cd κι ενα καινούργιο τραγούδι και σίγουρα μέσα στο 2014 θα βγάλω και μια προσωπική δουλειά γιατί έχουν περάσει 4 χρονια από την προηγούμενη.