Οι φετινές πρεμιέρες και ο πόλεμος της AGB

Οι φετινές πρεμιέρες και ο πόλεμος της AGB

Μια απ' τα ίδια φέτος

Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς η φετινή μάχη της πρωτιάς σε ότι αφορά τις τηλεοπτικές πρεμιέρες, όχι μάχη δεν ήταν, αλλά ούτε καν πετροπόλεμος. Ρουθούνι δεν άνοιξε. Τα νούμερα της τηλεθέασης ήταn πιo χαμηλά από ποτέ και οι αντιδράσεις του κόσμου χλιαρές. Δεν είδαμε καμία ανατροπή, κανένας δεν έκανε την μεγάλη έκπληξη. Όλα κινήθηκαν σε μια μετριότητα που μεταφράζεται σε νούμερα της AGB γύρω στο 20 με 25 τοις εκατό, άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο. Πού πήγαν τα νούμερα κανείς δεν ξέρει, ακόμη τα ψάχνουν.

Και ενώ τα Media ασχολήθηκαν -μεταξύ μας όχι και ιδιαίτερα και σίγουρα όχι όπως άλλες χρονιές- για το ποια από τις δύο ξανθές κυρίες, Μενεγάκη ή Μελέτη θα κερδίσει την πρωτιά, την έκπληξη την έκανε ο βετεράνος της ελληνικής τηλεόρασης. Η χιλιοπαιγμένη σειρά Κωνσταντίνου και Ελένης με την γκαρσόνα β' και την Κατακουζίνα και προφανώς κάποιο επεισόδιο που μπορεί να το έχουμε και 30 φορές μέχρι σήμερα, ισοπέδωσε τις ζωντανές εκπομπές.

Τι συνέβη και βαρέθηκε ο κόσμος; Μα θέλει και ερώτημα; Αν δεν μας έλεγε κάποιος ότι ήταν πρεμιέρα (και η εκπομπή της Ελένης και της Ελεονώρας) θα νομίζαμε ότι οι εκπομπές συνέχισαν όλο το καλοκαίρι και είδαμε τα συνέχεια της περσινής χρόνιάς. Καμία αλλαγή, καμία διαφορά, η ίδια κουρασμένη συνταγή, η ίδια θεματολογία με την ίδια σειρά. Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Τα καινούργια πρόσωπα στο πάνελ έκαναν μόνο διαφορά... εικαστική. Τα νούμερα τηλεθεάσης μοιάζουν σαν να φορούν ελάχιστους πλεόν και επειτα, φέτος λείπουν και οι γνωστές μεσημεριανές εκπομπές τύπου "κους κους" ή "μπλα μπλα" που προσπαθούσαν να κάνουν λίγη ίντριγκα σε ότι αφορά τα νούμερα και τις πρωτιές. Μάλλον μόνο αυτές οι εκπομπές συμπεριφέρονταν στους παρουσιαστές σαν να ήταν τεράστιοι star. Μόλις μας τέλειωσαν και αυτές, τέλειωσε και τον ενδιαφέρον του κόσμου.

Καμία ανατροπή, καμία εξυπνάδα, πάλι ο Μαρτάκης, πάλι γιουβέτσι στο φούρνο πάλι εξωσωματικές. Θα μου πείτε και το Κωνσταντίνου και Ελένης, ίδιο είναι, δεν αλλάζει ατάκες κάθε φορά. Σύμφωνοι, αλλά το κωμικό σίριαλ του Χάρη Ρώμα είναι σαν το αγαπημένο φαγητό που δεν θα το αλλάξουμε εύκολα, εκτός και αν ο σερβιτόρος μας προτείνει κάτι καινούργιο και συναρπαστικό. Όσο δεν μας το προτείνει , προτιμούμε τη δοκιμασμένη σιγουριά της γνώριμης γεύσης. Η μόνη ανατροπή που είδαμε σε φετινή εκπομπή, έως σήμερα ήταν εκείνη της Τατιάνας Στεφανίδου, με τη δολοφονία στη Σαλαμίνα.

Φέτος όμως υπάρχει και πίεση. Η πίεση της επιτυχίας σε μια χρονιά καθοριστική για το μέλλον πολλών τηλεαστέρων, που ξέρουν πώς αν φύγουν από τη σημερινή δουλειά, τα πράγματα θα σφίξουν. Όποιος δουλεύει σήμερα στην τηλεόραση κρατάει με νύχια και με δόντια την θέση του. Κι όμως η πίεση στις δύο κυρίες δεν λειτουργεί προς όφελος τους. Το αντίθετο. Φαίνεται σαν να υποφέρουν. Μόνο το ρολόι δεν κοιτούν να δουν πότε θα τελειώσει η εκπομπή.

Και για να συνοψίσω, μπορεί να αναφέρομαι συχνά στις δύο ζωντανές αντιμέτωπες εκπομπές, αλλά εννοώ και τις υπόλοιπες. Από το Φώτη και τη Μαρία και τις γνωστές και βαρετές πλέον φάρσες στα ζαχαροπλαστεία, μέχρι το Δέστε τους κα τα τσιφτετέλια της Μαρίας. Η λέξη πρωτοτυπία στη φετινή τηλεόραση είναι λέξη άγνωστη. Στην ιδέα και μόνο ότι η παραμικρή υποψία αλλαγής μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες, όλοι προτίμησαν να παραμείνουν στο δοκιμασμένο μοντέλο. Σε μια εποχή όμως που τίποτε δεν είναι ίδιο, η ελληνικές εκπομπές ζουν σε παρελθόντα χρόνο.