Ποιος νομίζεις ότι είσαι Νότη;

Ποιος νομίζεις ότι είσαι Νότη;

Η μεγαλομανία ενός λαϊκού star.

Σε ένα σύμπαν μάλλον λίγο διαφορετικό από το σημερινό ελληνικό ο Νότης Σφακιανάκης θα συμμετείχε μόνο ως σκετσάκι σε επιθεώρηση και ως χαριτωμένο νούμερο. Απεναντίας στην Ελλάδα του σήμερα ό Νότης πάει καλεσμένος σε εκπομπές με τεράστια τηλεθέαση και λέει ό,τι θέλει.

Είναι ο Νότης φασίστας; Αυτή είναι η ερώτηση που ακούγεται εδώ και πολύ καιρό από όλους, στις παρέες μας και στα social media. Το τι είναι ένας άνθρωπος όσο καλά και να το κρύψει και να το παραχώσει, έρχεται κάποια στιγμή που φανερώνεται. Το γεγονός ότι υποστηρίζει ανοιχτά τη Χρυσή Αυγή δεν τον κάνει φασίστα όπως δεν κάνει και το υπόλοιπο 7 τοις εκατό των Ελλήνων που την ψηφίσαν, άσχετα αν είναι φασιστική και νεοναζιστική οργάνωση. Πρόκειται για ψήφο αγανάκτησης, αντίδρασης, αποσταθεροποίησης -τουλάχιστον έτσι μου έχουν πει κάποιοι γνωστοί μου και τους πιστεύω γιατί τους ξέρω.
Τον Νότη όμως δεν τον ξέρω και επειδή τον ακούω να νοσταλγεί και την εποχή της χούντας των συνταγματαρχών είναι πολύ ύποπτος.

Ο Νότης δεν μεταμορφώθηκε από λαϊκό ίνδαλμα σε ρήτορα, απ' τη μία μέρα στην άλλη. Η τεράστια επιτυχία μπορεί να σε κάνει πολύ ταπεινό, αλλά μπορεί και να σε μεταμορφώσει σε τέρας. Αυτό έπαθε ο Νότης, την εποχή που πουλούσε πλατινένιους δίσκους με το τσουβάλι και γέμιζε ασφυχτικά τα μαγαζιά. Πίστεψε ότι είναι κάτι άλλο, κάτι περισσότερο από ένας επιτυχημένος τραγουδιστής και star της πίστας. Πίστεψε ότι είναι θεός, ότι η δική του άποψη είναι και η σωστή. Η αλαζονεία, η έπαρση και η αμετροέπειά του ξεπέρασαν τα όρια και όταν ξεπερνάς τα όρια καίγεσαι σαν τον Ίκαρο που νόμιζε ότι θα πετάξει με κέρινα φτερά.

Ο Νότης σίγουρα νομίζει ότι είναι κάτι άλλο και δεν είναι ο μόνος. Στην Ελλάδα η μεγαλομανία και η αμπελοφιλοσοφία, είναι σχεδόν εθνικό σπορ. Παράγουμε τόσος πολλούς αμπελοφιλόσοφους σαν να είμαστε γερμανικό εργοστάσιο.

Το γεγονός ότι έχει τραγουδήσει ομολογουμένως υπέροχα λαϊκά τραγούδια με μοναδικό τρόπο δεν τον καθαγιάζει, απεναντίας, θα έπρεπε να το κάνει υπεύθυνο και όχι ψωνάρα.