Όταν η Αλίκη έπεσε στην θάλασσα να πιάσει τον Σταυρό 53 χρόνια πριν!

Όταν η Αλίκη έπεσε στην θάλασσα να πιάσει τον Σταυρό 53 χρόνια πριν!

Η γιορτή των Θεοφανείων και η Αλίκη Βουγιουκλάκη

 

Το καλοκαίρι του 1960 η Αλίκη Βουγιουκλάκη φεύγει για την Αντίπαρο να ξεκινήσει τα γυρίσματα της περίφημης ταινίας της, Μανταλένα. Η ταινία γυρίστηκε σε σενάριο του Γεώργιου Ρούσσου που είχε καταγωγή από την Αντίπαρο, γι αυτό και η επιλογή του νησιού, η σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου και η υπέροχη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.
Η υπόθεση έχει ως εξής: Ένα μικρό νησί είναι χωρισμένο στα δυο, σε ότι αφορά τη βάρκα που τους μεταφέρει απέναντι. Υπάρχουν δυο βαρκάρηδες. Ο πρώτος έχει κόρη και ο δεύτερος γιο. Όμως κάποια στιγμή ο πατέρας της Μανταλένας πεθαίνει και παίρνει η ίδια τον έλεγχο της βάρκας αφού πρέπει να θρέψει τα έξι ανήλικα αδέλφια της και τη γιαγιά τους. Κανείς από το νησί δεν τολμάει να μπει στη βάρκα με το θηλυκό καπετάνιο. Όμως ο παπάς του χωριού καταστρώνει ένα κόλπο για να πιάσει η Μανταλένα τον σταυρό των Θεοφανίων και να ανακηρυχτεί ''ευλογημένη'', ώστε να γεμίζει η βάρκα της με επιβάτες.
Η πιο δύσκολη σκηνή του φιλμ ήταν η υποβρύχια λήψη. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια μηχανή λήψεως κατέβηκε στον βυθό μέσα σε ειδικά βαρέλια και από εκεί πήρε ο φακός του οπερατέρ σε γκρο πλαν την Αλίκη την ώρα που βούτηξε για να πιάσει τον Σταυρό των Θεοφανείων. Μάλιστα και ο σκηνοθέτης Δημόπουλος κατέβηκε στον βυθό.
Η ταινία αυτή είχε και ρεκόρ ατυχημάτων! Ένα τζιπ της παραγωγής είχε πέσει σε μια χαράδρα. Ένας τεχνικός είχε τραυματιστεί στο κεφάλι από μια άγκυρα, όταν έκανε βουτιά στην θάλασσα. Ένας ηθοποιός είχε πληγωθεί στο πόδι. Και η ίδια η Αλίκη έπαθε διάφορα... Παραλίγο να σκοτωθεί όταν έπεσε από ένα μουλάρι στο χείλος του γκρεμού, κόντεψε να καεί στην σκηνή που παίρνει φωτιά το σπίτι και χτύπησε το κεφάλι της σε μια βάρκα. Για το τελευταίο η ίδια θα πει σε συνέντευξη της: -Πήγα να σπάσω το κεφάλι μου στην σκηνή που τσακωνόμαστε στις βάρκες με τον Δημήτρη και πέφτουμε. Ο Δημητράκης για να μην χτυπήσει εκείνος μ' έσπρωξε στην βάρκα και χτύπησα το κεφάλι μου.
Η Μανταλένα είναι μια από τις πιο σημαντικές ελληνικές ταινίες και η καλύτερη της Αλίκης.
Το φιλμ προβλήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1960 και έκοψε στην πρώτη προβολή περίπου 200.000 εισιτήρια. Μάλιστα χάρισε και στην πρωταγωνίστρια το πρώτο βραβείο γυναικείου ρόλου στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Επίσης συμμετείχε και στο φεστιβάλ Καννών το 1961.