Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το σύνδρομο στοματίτιδας στη γάτα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το σύνδρομο στοματίτιδας στη γάτα

Και πώς να μπορέσετε να βοηθήσετε το ζωάκι σας

Οι γάτες έχουν προδιάθεση στη χρόνια φλεγνονώδη νόσο του στόματος που περιλαμβάνει την ουλίτιδα (φλεγμονή των ούλων) και την στοματίτιδα (φλεγμονή των στοματικών βλεννογόνων).

Τα αίτια μπορούν να είναι πολλά ή και συνδιασμός αυτων,ωστόσο οι 3 σημαντικότεροι παράγοντες είναι οι εξής:

Υπερευαισθησία στην βακτηριδιακή πλάκα που σχηματίζεται σε συνδιασμό με την εναπόθεση αλάτων στα δόντια.Τα αντισώματα που είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού συγκεντρώνονται σε μεγαλους πλυθησμούς στα ούλα γύρω από τα δόντια προκαλώντας αυτά τα ίδια μια πολύ σοβαρή φλεγμονή. Επίσης η αντίδραση του οργανισμού σε τσιμπήματα απο ψύλλους ή σε κάποια στοιχεία της τροφής μπορει να προκαλέσει την ίδια αντίδραση από πλευράς οργανισμού και να σχηματιστεί εωσινοφιλικό κοκκίωμα.

Δεύτερη σημαντική αιτία ειναι η ανοσοκαταστολή! Αυτή προκαλείται όταν η άμυνα του οργανισμού της γάτας είναι πεσμένη κάτι το οποίο προκαλείται κυρίως μετά απο μόλυνση αυτής με τον Ιό της Λευχαιμίας(FeLV) και του ΑΙDS(FIV).

Tέλος μεγάλο ρόλο παίζουν και οι λοιμώξεις απο Ιούς ή Βακτήρια. Ο καλυκοιός της γάτας σύμφωνα με πολλές μελέτες παίζει μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση της νόσου, όπως και η FIP(περιτονίτιδα) και τέλος η Bartonella Henselae.

Kάποιοι ερευνητές μιλούν για προδιάθεση της γάτας Siam στη νόσο αυτή ενώ οι περισσότεροι συμφωνούν ότι πρόκειται για ασθένεια που απασχολεί κυρίως τις οικόσιτες κοντότριχες γάτες. Επίσης ανοσοκατεσταλμένες γάτες εμφανίζουν μεγάλη προδιάθεση στη χρόνια μορφή της νόσου. Η στοματίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε πολύ νεαρή ηλικία 3-5 μηνών στο διάστημα της αλλαγής των δοντιών και να επιδεινωθεί αρκετά στην ηλικία των 9 μηνών.

Τα σημαντικότερα συμπτώματα είναι ο ΠΟΝΟΣ ο οποίος δυστυχώς ειναι πολύ έντονος, η ανορεξία, κατάπτωση, επιθετικότητα, πολύ έντονη σιελλόροια, έντονη επιθυμιά για λήψη τροφής αλλά στέκονται επάνω από το πιάτο τους και φοβούνται να αγγίξουν την τροφή ή με την πρώτη μπουκιά ουρλιάζουν και τρέχουν μακρυά. Ακόμα και πλήρης αδυναμία λήψης τροφής που οδηγεί στο θάνατο μπορεί να εμφανιστεί,επίσης τα ούλα αιμορραγούν πολύ εύκολα,η αναπνοή είναι δύσοσμη και σταματούν να περιποιούνται τον εαυτό τους.

Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εξέταση,στο ιστορικό,στην εντόπιση υπό γενικής αναισθησίας πλήθους ελκών και φλεγμονής στην στοματική κοιλότητα αλλά και ακτινολογικά και τέλος με βιοψία.

Η θεραπεία είναι δύσκολη και απαιτεί συνδιασμό μέτρων:
Τακτικοί οδοντιατρικοί καθαρισμοί και στίλβωση με συσκευές υπερήχων σε κτηνιατρεία.
Φθορίωση
Καθημερινό βούρτσισμα απο τον ιδιοκτήτη με ειδικές οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες. Ψεκασμούς με σπρέυ χλωρεξιδίνης ή τοποθέτηση ειδικού υγρού στο νερό της γάτας καθημερινά. Ειδική τροφή Dental. Εξαγωγές δοντιών (πολλές φορές πρέπει να βγουν όλα τα δόντια για να μην πονά άλλο η γάτα). Συμπληρώματα διατροφής και βιταμινών διότι αυτά τα ζωάκια συνήθως υποσιτίζονται.

Τέλος στεροειδή μακράς διάρκειας (Depo) που είναι και τα μοναδικά που προσφέρουν μακροχρόνια ανακούφιση στη γάτα μας.

Eπισκεφθείτε το site