6 από τους δεκάδες τρόπους που τα κατοικίδια μπορούν να σου σώσουν τη ζωή

6 από τους δεκάδες τρόπους που τα κατοικίδια μπορούν να σου σώσουν τη ζωή

Μια τεράστια και πολύ άδικη παρεξήγηση σχετικά με τα κατοικίδια ζώα είναι πως αποτελούν απειλή για την υγεία μας και ακόμα περισσότερο για την υγεία των μικρών παιδιών και των εγκύων. Θα περίμενε κανείς πως εν έτει 2014 τέτοιες λανθασμένες απόψεις δεν θα υπήρχαν καν, δυστυχώς όμως η παραπληροφόρηση καλά κρατεί. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ελάχιστες μητέρες γνωρίζουν πως ένας από τους καλύτερους προστάτες κατά των μικροβίων για τα παιδιά (από μωρά ακόμα) είναι το σάλιο του σκύλου. Για αυτό και βρήκαμε 6 από τα μεγαλύτερα οφέλη που έχουν τα κατοικίδια στην υγεία μας, ώστε να αρχίσουμε να εξαλείφουμε σιγά σιγά τους μύθους:

1. Πιο δυνατή καρδιά: όσοι έχουν σκυλιά περπατούν πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους και έχουν χαμηλότερη πίεση. Αν έχετε ήδη προβλήματα με την καρδιά, έρευνες έχουν δείξει πως όσοι καρδιοπαθείς έχουν κατοικίδια ζουν περισσότερο από όσους δεν έχουν.
2. Λιγότερο στρες: το να είσαι ξαπλωμένος στην πολυθρόνα και να χαϊδεύεις τη γάτα/σκύλο σου δεν είναι μόνο μια ωραία αίσθηση. Ρίχνει την πίεση, βοηθά στην απελευθέρωση ορμονών χαλάρωσης στο σώμα και μειώνει την παραγωγή των στρεσογόνων.
3. Γίνεσαι πιο κοινωνικός και πιο χαρούμενος ως άνθρωπος: όσοι έχουν ζώα, ειδικά σκυλιά, είναι πιο εύκολο να συνδεθούν με άλλους ανθρώπους, καθώς ένα ζώο είναι πάντα μια καλή αφορμή για κουβέντα την ίδια στιγμή που αν περπατούσες μόνος σου στο δρόμο κάποιος που θα ήθελε να σου μιλήσει θα δίσταζε. Συμπερασματικά, αποκτάς καλύτερη διάθεση και καλύτερη στάση απέναντι στη ζωή, νιώθεις λιγότερη μοναξιά και την αίσθηση πως ανήκεις κάπου.
4. Δυνατό ανοσοποιητικό στα μωρά: τα μωρά που μεγαλώνουν με σκύλους ή γάτες έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν αλλεργίες και άσθμα. Ιδανικά πρέπει να ξεκινήσουν να συναναστρέφονται μαζί τους πριν φτάσουν 6 μηνών, για να έχουν και πολύ λιγότερες μωρουδιακές ασθένειες.
5. Ψυχολογική και κοινωνική στήριξη σε αυτιστικά παιδιά: τα παιδιά τείνουν να έχουν καλύτερες σχέσεις με συμμαθητές τους που έχουν αυτισμό, αν υπάρχουν κατοικίδια στο δωμάτιο. Τα ζώα αλλάζουν το κλίμα στον χώρο και βοηθούν στην ανάπτυξη σχέσεων ακόμα και μεταξύ πιο «κλειστών» παιδιών.

+1: μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν τον καρκίνο, την στιγμή που εσύ ο ίδιος μπορεί να μην έχεις καταλάβει πως έχεις, και να σε βοηθήσουν στο να τον προλάβεις σε πρώιμο στάδιο.