Οι Κηπουροί μας αποκαλύπτουν τα μυστικά τους

Οι Κηπουροί μας αποκαλύπτουν τα μυστικά τους

Πώς θα απαλλαγούμε με φυσικό τρόπο από τα ανεπιθύμητα έντομα στο σπίτι αλλά και ζιζάνια στον κήπο μας; Με τι θα φτιάξουμε φυσικό λίπασμα; Πώς θα προστατέψουμε τα φύλλα των δέντρων και των φυτών μας από τους μύκητες; Οι «Κηπουροί» Μάκης Τσόκας, Σωτήρης Βρεττός και Γιάννης Παναγιωτόπουλος, αποκαλύπτουν αποκλειστικά στο Queen τα μικρά αλλά πολύτιμα μυστικά τους.

 

1. Ψαλίδες στο σπίτι:
Αν την άνοιξη μπαίνουν ψαλίδες στο σπίτι σας, τρίψτε σε σκόνη, μερικά φύλλα βάγιας και σκορπίστε την σε σημεία που υποπτεύεστε ότι μπαίνουν οι ψαλίδες (πόρτες, παράθυρα). Δεν πρόκειται να ξαναπλησιάσουν!

2. Φυσικό Εντομοκτόνο:
Σε τρεις κούπες νερού, προσθέστε δυο κουταλιές της σούπας λιωμένο σκόρδο, μισή κούπα τριμμένο μαϊντανό (ξηρό), βράστε το μείγμα μέχρις ότου μείνουν μόνο 2 κούπες νερού. Στραγγίξτε το και αφήστε το υγρό να κρυώσει. Ψεκάζετε με το μείγμα αυτό τα δένδρα και φυτά ή λαχανικά σας, είναι αποτελεσματικό για ένα μεγάλο αριθμό εντόμων, φθηνό, και προ παντός αβλαβές για την υγεία σας.

3. Πώς θα απαλλαγείτε μία και έξω από τα ζιζάνια:
Στο σημείο του κήπου που θα στρώσετε το βότσαλο, βάζετε γεωύφασμα. Έτσι δεν θα χρειαστεί να ξεβοτανίσετε ξανά. Αντί να χρησιμοποιείτε χημικά ζιζανιοκτόνα, ρίξτε καυτό νερό πάνω στα ζιζάνια. Πολλά φυτά περιέχουν στις ρίζες, στα φύλλα και στα άνθη τους συστατικά που δρουν σαν εντομοαπωθητικά.

4. Ένα χρυσάνθεμο στον κήπο λειτουργεί σαν φυσικός συναγερμός. Μαραίνεται πιο γρήγορα από όλα τα άλλα φυτά και σας προειδοποιεί ότι ο κήπος θέλει πότισμα. Εκτός αυτού το χρυσάνθεμο απωθεί τα περισσότερα έντομα.

5. Κρατήστε όσες τρίχες μένουν στη βούρτσα σας και απλώστε τες κοντά στις τριανταφυλλιές. Παρέχουν 16πλάσιο άζωτο απ ότι η κοπριά.

6. Καταπολεμήστε τη μελίγκρα :
Φτιάξτε ένα μείγμα με ένα μέρος σαπούνι μασσαλίας με δέκα μέρη νερό, προσθέστε ελάχιστο σκόρδο ή καθαρό οινόπνευμα και ποτίστε.

7. Σκουλίκια στο χώμα:
Βράστε σε 1 λίτρο νερό 100γρ. φρέσκα φύλλα φασκόμηλου, αφού κρυώσει ποτίστε.

8.Για τους μύκητες στα φύλλα:
Ανακατέψτε γάλα με νερό σε αναλογία 1 προς 9 και ψεκάζετε κάθε 5-7 μέρες κάνοντας τουλάχιστον 3 επαναλήψεις.

9.Βότανα όπως ο βασιλικός και η μέντα μπορεί να αποδειχθούν θείο δώρο για τον κηπουρό που αποκτά ένα σύμμαχο στην καταπολέμηση των παρασίτων. Φυτέψτε βασιλικό κοντά στις τομάτες για να απωθήσετε τις μύγες τα κουνούπια.

10. Κατιφέδες για καταπολέμηση νηματωδών
Φυτέψτε κατιφέ για να δώσετε χρώμα αλλά και για να καταπολεμήσετε τους νηματώδεις στις ρίζες. Οι ρίζες τους αναδίδουν μία απωθητική μυρωδιά και διατηρούν το χώμα πλούσιο σε οργανική ουσία.



Για περισσότερα tips, πληροφορίες και μυστικά, μπείτε στο blog των Κηπουρών