Το σωστό φιλοδώρημα

Το σωστό φιλοδώρημα

Πώς να περάσεις το τεστ της πιο άβολης στιγμής με επιτυχία.

Πόσες φορές έχεις βρεθεί στην άβολη θέση να πρέπει να δώσετε φιλοδώρημα, τιπ ή μπουρμπουάρ αλλά να μην ξέρεις πόσο σου αντιστοιχεί να δώσεις ή απλά να μην αντέχεις αυτή την άβολη στιγμή που πλησιάζεις την κομμώτρια και πρέπει να βγάλεις κάτι από την τσέπη σου. Και εντάξει, έχεις το θάρρος να δώσεις μπουρμπουάρ αλλά πόσο θα δώσεις και σε ποιους θα δώσεις; Το πρωτόκολλο έχει αλλάξει με τα χρόνια και ο μίνι οδηγός μας θα σε βοηθήσει να τα καταφέρνεις σε αυτή τη δοκιμασία.

1.Εστιατόριο/ Bar

Στις αστικές περιοχές οι άνθρωποι δίνουν περισσότερα φιλοδωρήματα, δηλαδή τα εστιατόρια της πόλης έχουν κατά μέσω όρο 18% περισσότερο φιλοδώρημα από αυτά στα χωριά και σε μικρότερες πόλεις. Φυσικά και αν βρεθείτε σε ένα καλό εστιατόριο θα πρέπει να αφήσετε περισσότερο φιλοδώρημα από ότι σε ένα δεύτερης κλάσης, περίπου 20% του συνολικού λογαριασμού που θα πληρώσετε σε ένα καλό εστιατόριο και 15% σε ένα απλό.

Το ίδιο θα κάνετε και αν πιείτε ένα ποτό σε κάποιο μπαρ και θελήσετε να δώσετε φιλοδώρημα, αφού αντιστοιχεί 10% φιλοδώρημα στον μπάρμαν και περίπου 2 ευρώ φιλοδώρημα στην κοπέλα που θα σας κρατήσει το παλτό. Αν πάλι θέλετε να αφήσετε φιλοδώρημα στο παιδί του delivery, πολύ απλά δώστε του το 15% του συνολικού ποσού που θα πληρώσετε.

2.Κομμωτήριο

Σας έκοψε τα μαλλιά η ιδιοκτήτρια του κομμωτηρίου και τώρα φοβάστε για το φιλοδώρημα; Κάνετε μεγάλο λάθος, βλέπετε υπάρχει μία παράδοση, η οποία προστάζει να μην δίνετε φιλοδώρημα στην ιδιοκτήτρια του κομμωτηρίου. Αλλά ακόμα και αν θέλετε να δώσετε κάτι, μπορείτε να δώσετε 15-20% του τελικού ποσού σας, είτε πρόκειται για την ιδιοκτήτρια, είτε για μία απλή υπάλληλο που σας περιποιήθηκε. Τι ίδιο ισχύει και για την μανικιουρίστα που περιποιήθηκε τα πόδια και τα χέρια σας.

3. Ξενοδοχείο

Πριν καταλήξετε να δίνετε φιλοδώρημα σε όποιο γκρουμ περάσει από μπροστά σας, μάθετε ότι αρκούν 2 ευρώ για το παιδί που θα σας κουβαλήσει τις βαλίτσες, 2 ευρώ για τον πορτιέρη που θα σας καλέσει ταξί. Φυσικά και το room-service έχει ένα μία στάνταρ τιμή, περίπου 15-20% του λογαριασμού που θα πληρώσετε.