Το top5 των οικονομικών γιορτών

Το top5 των οικονομικών γιορτών

Πώς να περάσετε καλά στην περίοδο των γιορτών χωρίς να κάνετε το πορτοφόλι σας να υποφέρει.

Από τη στιγμή που μπαίνουμε στην περίοδο των Χριστουγέννων μέχρι και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η ψυχολογία μας μπαίνει αυτόματα στο mode του ευτυχισμένου καταναλωτή που θα βγει στα μαγαζιά να πάρει δεκάδες δώρα για τους αγαπημένους του, για τον εαυτό του και για το σπίτι, χωρίς να σκεφτόμαστε τις ημέρες που θα ακολουθήσουν μετά τις γιορτές και, καλώς ή κακώς, δεν θα έχουν τόσο χαρούμενο κλίμα.

Δεν είπε κανείς πως τα ψώνια μέσα στις γιορτές είναι αμαρτία, κάθε άλλο. Λίγη προσοχή όμως και προνοητικότητα όσον αφορά τα οικονομικά μας και το τι, πως και από πού αγοράζουμε τα δώρα μας είναι απαραίτητη ώστε να μην κοιτάξουμε το πορτοφόλι μας στο τέλος των γιορτών και βρούμε μόνο τρύπες στη φόδρα. Τα παρακάτω 5 tips θα σας βοηθήσουν να βάλετε ένα πρόγραμμα στα ψώνια σας και να κάντε τις αγορές σας με έξυπνους και οικονομικούς τρόπους.

1.Κάντε έναν βασικό προγραμματισμό των γιορτινών σας εξόδων: Πριν ξεχυθείτε στους δρόμους και παρασυρθείτε από το κλίμα των γιορτών, βάλτε την λογική να δουλέψει και φτιάξτε μια πρακτική λίστα με όσα ψώνια πρέπει να κάνετε. Συμπεριλάβετε τα δώρα που θα πάρετε στους αγαπημένους σας, τη διακόσμηση του σπιτιού, το γιορτινό τραπέζι, το κομμωτήριο, τα γλυκά που θα πάτε ση δουλειά, τις ευχητήριες κάρτες που θα στείλετε και τα όποια ταξιδιωτικά έξοδα αν φύγετε από την πόλη. Βάλτε ένα όριο στο budget σας και κόψτε ότι περισσεύει, μένοντας στα απολύτως βασικά.

2.Ψωνίστε online: Κατά την περίοδο των γιορτών τα περισσότερα online καταστήματα προσφέρουν εξαιρετικές εκπτώσεις αλλά και δωρεάν αποστολή στο σπίτι σας. Έτσι όχι μόνο εξοικονομείτε αρκετά λεφτά αλλά γλιτώνετε και τον πανζουρλισμό που επικρατεί στις αγορές του κέντρου μέσα στις γιορτές.

3.Κάντε δώρα που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά: Όταν αγοράζετε δώρα για τους αγαπημένους σας, μην σκέφτεστε τι είναι αυτό που θέλουν περισσότερο αλλά τι θα τους κάνει να νιώσουν όμορφα και να εκτιμήσουν τη κίνησή σας. Ναι, σίγουρα η μητέρα σας θα θέλει ένα χρυσό δαχτυλίδι, ο πατέρας σας ένα νέο ρολόι και ο σύντροφός σας το iPhone 4, αλλά ένα απαλό κασκόλ ή μια κορνιζαρισμένη φωτογραφία σας μαζί συνοδεία μιας χειροποίητης χριστουγεννιάτικης κάρτας θα κάνουν τη δουλειά τους.

4.Κάντε το δώρο του χρόνου: Το σημαντικότερο πράγμα στις γιορτές δεν είναι τα δώρα που θα κάνετε αλλά ο χρόνος που θα περάσετε με τους ανθρώπους που αγαπάτε. Προσπαθήστε να βρείτε όσο περισσότερο χρόνο γίνεται για να αφιερώσετε στους αγαπημένους σας, να κάνετε πράγματα μαζί τους και να τους δείξετε πόσα σημαίνουν για εσάς.

5.Οργανώστε τραπέζια μαζί με άλλους: Αντί να πάρετε το βάρος του γιορτινού τραπεζιού στους ώμους σας και να ξοδέψετε πολλά λεφτά και χρόνο για να το ετοιμάσετε, επιλέξτε να το οργανώσετε μαζί με τους φίλους σας. Διαλέξτε σε ποιο σπίτι θα το κάνετε και κανονίστε να φέρει ο καθένας από ένα φαγητό ή/και γλυκό, μοιράστε τις υποχρεώσεις και κάντε το πιο όμορφο γιορτινό πάρτι με λιγότερα από τα μισά έξοδα και τη διπλάσια διασκέδαση.