Εξοικονομήστε ενέργεια: 10 tips που θα σας βοηθήσουν να κερδίσετε χρόνο και χρήμα!

Εξοικονομήστε ενέργεια: 10 tips που θα σας βοηθήσουν να κερδίσετε χρόνο και χρήμα!

Αρκεί να τα κάνετε τρόπο ζωής

Aυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε ακόμη και ένα ευρώ έχει σημασία, με αποτέλεσμα όποιος τρόπος μας βοηθά να εξοικονομίσουμε χρόνο, ενέργεια και χρήμα να κρίνεται πολύτιμος. Ιδού 10 tips, λοιπόν για οικονομία στο σπίτι:

- Ρύθμισε τα κλιματιστικά τα κλιματιστικά σας έτσι ώστε η κατεύθυνση του αέρα να είναι προς τα κάτω. Με αυτό τον τρόπο, τα θερμά κύματα θα κινούνται προς τα πάνω.

- Μην αφήνεις τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές σε κατάσταση stand by γιατί έτσι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Δεν αρκεί μόνο να πατήσεις το off στο τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης και του DVD. Βγάλε τα από την πρίζα ή σύνδεσέ τα σε ένα πολύπριζο για να τα κλείνεις με το πάτημα του διακόπτη. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας, το 60-80% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν οι συσκευές προέρχεται από το διάστημα που παραμένουν stand by.

- Τοποθέτησε dimmer στα φωτιστικά για να ρυθμίζεις την ένταση, εξοικονομώντας ενέργεια και δίνοντας ατμόσφαιρα στο χώρο σου.

- Το φαγητό γίνεται γρηγορότερα και εσύ καις λιγότερο ρεύμα όταν χρησιμοποιείς το καπάκι της κατσαρόλας.

- Κλείσε τον διακόπτη 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Το φαγητό σου θα ετοιμαστεί κανονικά και εσύ θα έχεις γλιτώσει αρκετό ρεύμα.

- Η χύτρα ταχύτητας, μπορεί σύμφωνα με τον οδηγό εξοικονόμησης ενέργειας του WWF να σου γλιτώσει 30-60% ρεύμα. Επίσης τα εμαγιέ σκεύη απορροφούν καλύτερα τη θερμότητα.

- Μην ανοίγεις άσκοπα το ψυγείο και βεβαιώσου ότι η πόρτα του κλείνει καλά. Καλό είναι να το κρατάς μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα και να αποφεύγεις να βάζεις σε αυτό πολύ ζεστά φαγητά, αφού ανεβάζουν τη θερμοκρασία του.

- Κόψε την κακή συνήθεια να ξεχνάς τον θερμοσίφωνα αναμμένο όλη μέρα με το σκεπτικό ότι έχει θερμοστάτη. Το νερό δεν παραμένει για πάντα ζεστό, ενώ όσο περισσότερο μένει αναμμένος, τόσο πιο γρήγορα φθείρεται.

- Ακολούθησε με ακρίβεια τις δοσολογίες των προϊόντων καθαρισμού. Μεγαλύτερη ποσότητα απορρυπαντικού δεν σημαίνει και μεγαλύτερη καθαριότητα.

- Χρησιμοποίησε φυσικά καθαριστικά, όπως λεμόνι, λευκό ξίδι, μαγειρική σόδα και γλυκερίνη.

Διαβάστε ακόμη:
Γυαλίστε τις επιφάνειες χρωμίου του σπιτιού σας

Tips για τέλεια οργανωμένο μπάνιο