Οι γάμοι που πέρασαν στην ιστορία: Humphrey Bogart & Lauren Bacall

Οι γάμοι που πέρασαν στην ιστορία: Humphrey Bogart & Lauren Bacall

Ένα από τα πιο «εικονικά» ζευγάρια που έχουν υπάρξει ποτέ, το οποίο δεν είχε μόνο έναν ιστορικό γάμο αλλά, κυρίως, μια ιστορική σχέση ζωής.

Όταν ο Humphrey Bogart γνώρισε την Lauren Bacall, εκείνος ήταν ήδη ένας αστέρας του Hollywood, ενώ αυτή μια νεαρή κοπέλα που έκανε τα πρώτα της βήματα στον κινηματογράφο μετά από μια πετυχημένη καριέρα στο μόντελινγκ. Επίσης, αυτός ήταν 45 χρονών και εκείνη 19. Η χρονιά ήταν το 1944, η ταινία που συμπρωταγωνίστησαν το «To Have and Have Not», και κάπως έτσι ξεκίνησε μια σχέση που έμελλε να χαραχτεί στην ιστορία με πρωταγωνιστές, στην πραγματική ζωή αυτή τη φορά, ένα από τα πιο «cool» διάσημα ζευγάρια που έχουν υπάρξει ποτέ.

Εκείνη την περίοδο ο Bogart ήταν ήδη παντρεμένος με την τρίτη γυναίκα του, την ηθοποιό Mayo Methot, με την οποία είχαν γίνει διαβόητοι για τους δημόσιους τσακωμούς τους και την πολυτάραχη σχέση τους -στην οποία ο αλκοολισμός και η ζήλεια της Methot είχαν παίξει μεγάλο ρόλο. Ο έρωτας μπροστά και πίσω από τις κάμερες ήταν κεραυνοβόλος και, παρότι ο Boggart δεν είχε συνάψει ποτέ στη καριέρα του σχέση με συμπρωταγωνίστρια του, υπέκυψε στη γοητεία της νεαρής Bacall και ένα χρόνο (και μια ταινία μαζί ακόμα) μετά, πήρε διαζύγιο από την Methot και παντρεύτηκε την γυναίκα της ζωής του.

Η τελετή έγινε στην Malabar Farm στο Ohio, η οποία ανήκε στον βραβευμένο με Pulitzer συγγραφέα και φίλο του ζευγαριού, Louis Bromfield.

Η ίδια η Bacall θυμάται από εκείνη τη μέρα, στην αυτοβιογραφία της:

«Ήμουν στο μπάνιο και μπορούσα να ακούσω το ξεκίνημα του γαμήλιου εμβατηρίου. Ω Θεέ μου, γιατί δεν μπορούσαν να περιμένουν; Κατέβηκα γρήγορα και ο πιανίστας ξεκίνησε να παίζει από την αρχή το εμβατήριο. Τα γόνατά μου έτρεμαν, ήμουν σίγουρη πως θα έπεφτα από τις σκάλες. Ο Bogie στεκόταν εκεί και φαινόταν τόσο εύθραυστος και τόσο όμορφος, σαν έφηβος. Όταν έφτασα σε αυτόν, πήρε το χέρι μου και δεν υπήρχε ούτε μόριο πάνω μου που να μην έτρεμε φανερά. Καθώς κοιτούσα τον Bogie, είδα δάκρυα να κυλούν στο πρόσωπό του -αλλά το «I Do» του ήταν δυνατό και καθαρό. Όταν ο Δικαστής Shettler είπε «σας ονομάζω συζύγους», ο Bogie έσκυψε να με φιλήσει και εγώ γύρισα το μάγουλό μου από ντροπή, με όλα αυτά τα μάτια να μας κοιτάζουν. Και τότε μου είπε «Γεια σου, μωρό μου». Όλοι αγκαλιάζονταν και φιλιόντουσαν και χύθηκαν και άλλα δάκρυα. Ο Bogie μου είπε αργότερα πως ήταν όταν άκουσε τα όμορφα λόγια της τελετής και συνειδητοποίησε τι σήμαιναν, τι πραγματικά έπρεπε να σημαίνουν, που τον έπιασαν τα κλάματα».

Οι δυο τους έπαιξαν μαζί σε άλλες δύο ταινίες και το 1949 απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, τον μικρό Stephen Humphrey Bogart ο οποίος πήρε το όνομά του από τον ρόλο του πατέρα του στο «To Have and Have Not». Το 1952 ήρθε στον κόσμο η κόρη τους Leslie.

Στα τέλη του ´50 η υγεία του Bogart τον πρόδωσε και διαγνώστηκε με καρκίνο του οισοφάγου. Στις 14 Ιανουαρίου του 1957 ο αγαπημένος ηθοποιός πέθανε στο σπίτι του στο Los Angeles στην ηλικία των 57 ετών, αφήνοντας την Bacall με δύο παιδιά και μια ζωή γεμάτη χαρούμενες αναμνήσεις και πολλή αγάπη. Στην κηδεία του, μάλιστα, η Bacall έβαλε μια σφυρίχτρα μέσα στο φέρετρο του «Bogie» της, ως αναφορά στην διάσημη, πλέον, ατάκα της, από την πρώτη τους κοινή ταινία όπου και γνωρίστηκαν: «Ξέρεις πως να σφυρίζεις, σωστά; Απλά ενώνεις τα χείλη σου και φυσάς».