Τα παράξενα έθιμα της Πορτογαλίας

Τα παράξενα έθιμα της Πορτογαλίας

Όπου εμπεριέχονται αγελάδες, πετραχήλια, βόλτες στο χωριό, κέικ και τσάι.

Σήμερα οι γάμοι στην Πορτογαλία είναι αρκετά προβλέψιμοι και κλασικοί, ωστόσο στο παρελθόν τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά.

Ένα από τα πορτογαλικά έθιμα που δεν πρόκειται να αναβιώσουν με τίποτα, ούτε ακόμα και από τις νύφες που επιθυμούν να παντρευτούν παραδοσιακά, περιλαμβάνει το εξής ακραίο: τη νύφη να προσποιείται ότι είναι μια αγελάδα την οποία πρέπει να αναγνωρίσει ο ιδιοκτήτης της, δηλαδή ο μέλλων σύζυγός της. Όπως καταλαβαίνετε, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου chic για τη νύφη του σήμερα, οπότε καταργήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Κατά τη διάρκεια του μυστηρίου, όταν το ζευγάρι φορούσε τις βέρες του, ο ιερέας τους κάλυπτε με το πετραχήλι του. Μετά, κατά την έξοδο τους ζευγαριού από την εκκλησία, οι φίλοι και οι συγγενείς έριχναν λουλούδια και γλυκά, όπως ακριβώς εμείς πετάμε ρύζι.

Το ζευγάρι περπατούσε στους δρόμους του χωριού ή της πόλης όπου όλος ο κόσμος –γνωστοί και άγνωστοι- τους εύχονται ευτυχία στη νέα τους ζωή.

Στη συνέχεια το ζευγάρι έμενε μόνο πίνοντας τσάι και τρώγοντας κέικ. Την επόμενη μέρα επισκεπτόταν όλους τους προσκαλεσμένους έναν προς έναν για να τους ευχαριστήσει που παρευρέθηκαν στο γάμο.