Η συνήθεια του έρωτα που χτίζει μια σχέση

Η συνήθεια του έρωτα που χτίζει μια σχέση

Είναι τα μικρά πράγματα που λέτε σε συγκεκριμένες στιγμές στη σχέση σας, τα οποία καθορίζουν την ευτυχία και την υγεία της συνύπαρξής σας με τον άλλον.

Η συνηθισμένη «σοφία» γύρω από τις σχέσεις των ζευγαριών, υπαγορεύει πως αν λέτε το σωστό πράγμα στις δύσκολες καταστάσεις που περνά ο σύντροφός σας, όπως μια απόλυση ή ο χαμός ενός αγαπημένου προσώπου, αυτή είναι η απόδειξη πως υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ σας. Αυτό όμως δεν είναι όλη η αλήθεια, απ' ότι φαίνεται.

Ερευνητές που μελέτησαν ποικίλες αντιδράσεις πολλών ζευγαριών μεταξύ τους, κατέληξαν πως τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια είναι αυτά που ανταποκρίνονται θετικά στις επιτυχίες του συντρόφου τους. «Αυτός είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας της τωρινής αλλά και μελλοντικής ικανοποίησης σε μια σχέση», λέει η Shelly Gable, καθηγήτρια ψυχολογίας στο University of California της Santa Barbara, η οποία ηγήθηκε της μελέτης. Διαβάστε παρακάτω ποιες είναι οι περιστάσεις που πρέπει να λέτε το κατάλληλο πράγμα που λαχταρά να ακούσει ο σύντροφός σας.

1. Η ευνοϊκή ανταπόκριση είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό κοπλιμέντο. Επικυρώνει τα επιτεύγματα που πέτυχε ο σύντροφός σας αλλά επικυρώνει και τη σχέση σας, καθώς δείχνει ότι καταλαβαίνετε τι είναι σημαντικό γι' αυτόν. Επίσης, το να μιλάτε με τον σύντροφό σας για το θετικό γεγονός που του συνέβη, του δίνει την ευκαιρία να το ξαναζήσει, αυτή τη φορά όμως συνδέει το όμορφο συναίσθημα με εσάς. Μια αντίθετη αντίδραση όμως, επίσης λέει πολλά. Αν φανείτε αρνητική απέναντί του και δεν δείξετε ενθουσιασμό και συμπαράσταση, αυτό μεταδίδει στον άλλο πως είτε ζηλεύετε, είτε νιώθετε πως απειλήστε, είτε απλώς δεν ενδιαφέρεστε. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο τα ζευγάρια που αντέδρασαν έτσι στην έρευνα, ήταν και αυτά που είχαν περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν

2. Μερικές προσωπικές νίκες είναι εύκολο να αναγνωριστούν, όπως μια νέα δουλειά, αλλά οι μικρές καθημερινές νίκες αξίζουν αναγνώριση επίσης. Αναπτερώστε το ηθικό του ακόμα περισσότερο, αν σας πει πως πήρε έπαινο από το αφεντικό του για μια δουλειά, επικροτώντας το ταλέντο του, αλλά αναγνωρίστε του και την ικανότητα που έχει στο να αντιμετωπίζει απλά, καθημερινά πράγματα, από το να κάνει μια κράτηση σε «δύσκολο» εστιατόριο, μέχρι να φτιάξει ένα σπιτικό κοκτέιλ. Μην μείνετε σε ένα απλό «μπράβο». Δείξτε ενδιαφέρον ρωτώντας λεπτομέρειες σχετικά με το πώς κατάφερε να επιτύχει σε αυτό που έκανε και επιβεβαιώστε την όποια προσπάθεια κατέβαλε, τονίζοντας το ταλέντο σου σε συγκεκριμένες καταστάσεις και δείχνοντας περήφανη για αυτόν.

3. Δεν χρειάζεται μόνο αυτός επιβεβαίωση, όμως, αλλά κι εσείς. Αν ο σύντροφός σας δεν είναι ιδιαίτερα διαχυτικός όσον αφορά τα δικά σας επιτεύγματα, μπορεί να συμβαίνει γιατί δεν ξέρει πόσο σημαντικά είναι κάποια πράγματα για εσάς. Δώστε του στοιχεία για να μπορέσει να καταλάβει τη σημασία που έχουν για εσάς και δείξτε του πως θέλετε να το γιορτάσετε μαζί του στη περίπτωση που όλα πάνε καλά. Έπειτα, δείξτε του πως εκτιμήσατε τη συμπαράστασή του και πόσο νόημα είχε αυτό για εσάς. Έτσι θα το θυμάται και θα το επαναλάβει από μόνος του την επόμενη φορά.