Cyber flirting: Η νέα τάση στις σχέσεις

Cyber flirting: Η νέα τάση στις σχέσεις

Που οφείλεται η ολοένα αυξανομένη άνοδος του και σε τι διαφέρει από το «παραδοσιακό» φλερτ;

Το φλερτ αποτελεί μια από εκείνες τις τελετουργίες που με το πέρασμα του χρόνου αλλάζει μορφές και τρόπους εκδήλωσης. Παρόλο, που οι εξελικτικοί ψυχολόγοι πρεσβεύουν ότι αποτελεί βασικό ένστικτο, αναγκαίο για την αναπαραγωγή του είδους, φαίνεται πως οι άνθρωποι φλερτάρουν όχι μόνο για να δείξουν το ερωτικό τους ενδιαφέρον, αλλά και για να δουν κατά πόσο οι άλλοι τους βρίσκουν ελκυστικούς ή απλώς για να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους.

Τα τελευταία χρόνια το φλερτ μέσω διαδικτύου ή cyber flirting αποκτά ολοένα και αυξανόμενο χώρο στις σχέσεις των δύο φύλων. Αυτό που το καθιστά σε πρώτη φάση ελκυστικό είναι η αμεσότητα, και η εύκολη προσβασιμότητα που προσφέρει στους χρήστες. Το διαδίκτυο δίνει την δυνατότητα στο άτομο να ελέγξει το μήνυμα του και ταυτόχρονα να εμποδίσει την παρείσφρηση της πραγματικότητας. Ο χρήστης παρουσιάζει μια επιλεκτική απεικόνιση του εαυτού του. Ζητήματα όπως εξωτερική εμφάνιση, δυσάρεστη αναπνοή, βρώμικα νύχια ή ακόμα και μια ενοχλητική φωνή δεν έχουν σημασία στο χώρο των chat rooms και των e-mails. Η γλώσσα του σώματος που είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του κανονικού φλερτ, ειδικά στα πρώτα στάδια μιας γνωριμίας δεν μπορεί να απεικονιστεί στο διαδικτυακό φλερτ.

Από την άλλη, η επικοινωνία μέσω διαδικτύου προάγει μια αίσθηση ψευδο-οικειότητας χωρίς ξεκάθαρα όρια, μέσω της οποίας οι άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι γνωρίζονται πολύ καλά καθώς το ανώνυμο περιβάλλον, τους παρασύρει στο να αποκαλύψουν πλευρές του εαυτού του πολύ πιο γρήγορα από ότι σε μια πραγματική σχέση.

Συνεπώς, όσο ευχάριστο και ανώδυνο και αν φαίνεται το cyber flirting χρειάζεται προσοχή ενώ είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις περισσότερες εκφάνσεις της διαδικασίας του παραδοσιακού φλερτ όπως είναι η προσοχή, η έλξη, το άγγιγμα, η δημιουργία οικειότητας και η δέσμευση.