10 μυστικά για να ζήσεις την σχέση που ονειρεύεσαι!

10 μυστικά για να ζήσεις την σχέση που ονειρεύεσαι!

Η Βίκυ Τσουλουχοπούλου-Λίγγρη, ειδικός του NLP, μας οδηγεί στο μονοπάτι της ευτυχίας

Έρωτας, σχέση, συντροφικότητα, επικοινωνία, συμβίωση, γάμος. Θέματα καυτά. Μόνιμη πηγή αγωνίας ή τουλάχιστον αναζήτησης. Όλοι ψάχνουμε την αδελφή ψυχή, το άλλο μας μισό, τη δίδυμη φλόγα. Όλοι επιζητούμε μια σχέση ισορροπημένη, με επικοινωνία, σεβασμό, και αγάπη.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο εδώ και πολλά χρόνια, ως κοινωνία,να την έχουμε;

Συναντήσαμε την Βίκυ Τσουλουχοπούλου-Λίγγρη, ειδικό του NLP* (μάθετε για το NLP στο http://amaltheia.eu/), και μας αποκάλυψε πολύτιμα μυστικά για να ζήσουμε τη σχέση που ονειρευόμαστε!

"Ζούμε σε μια μεταβατική χρονική στιγμή. Η σεξουαλική επανάσταση της δεκαετίας του ΄60 ακύρωσε το μοντέλο σχέσεων που επικρατούσε μέχρι τότε – λειτουργικό ή όχι – που ακόμα δεν έχει αντικατασταθεί με κάτι άλλο. Αποτέλεσμα; Ψάχνουμε και τα δυο φύλλα στα τυφλά, αλλά χωρίς να ξέρουμε προς ποιά κατεύθυνση θέλουμε να πάμε", εξηγεί η Βίκυ Τσουλουχοπούλου-Λίγγρη. Το σύγχρονο πρότυπο γυναίκας, η οικονομικά ανεξάρτητη και κοινωνικά απελευθερωμένη εξακολουθεί συναισθηματικά να ψάχνει τον όμορφο πρίγκηπα και αντίστοιχα οι άνδρες θέλουν την ανεξάρτητη, ελεύθερη δυναμική γυναίκα που όμως να είναι και λίγο παραδοσιακή νοικοκυρά και σύζυγος σαν τη μαμά τους.

Και τα δυο φύλα δηλαδή ψάχνουν την απάντηση αλλού, έξω από τον εαυτό τους. Η απάντηση όμως κρύβεται μέσα μας. Πάντα! Η ποιότητα της σχέσης μου με το αντίθετο φύλο είναι πανομοιότυπη με τη σχέση που έχω με τον εαυτό μου. Η σχέση που έχω με τον εαυτό μου είναι πανομοιότυπη με τη σχέση που είχα με τον ένα από τους δυο γονείς στην πρώϊμη παιδική μου ηλικία. Το μοτίβο αυτό επαναλαμβάνεται νομοτελειακά εκτός κι αν αλλάξω αυτή την εξίσωση.

Πώς; Με αυτογνωσία.

Μόνο αν καταλάβω τον εαυτό μου και αποδεχτώ ότι αυτό που ζω είναι αυτό που πιστεύω, αισθάνομαι και λέω για μένα μέσα μου και ότι όλοι οι άνθρωποι που έχω στη ζωή μου καθρεφτίζουν αυτή τη σχέση, τότε μπορώ να αρχίσω την αναδόμηση.

Να πετάξω δηλαδή, τα παλιά δεδομένα και να χρησιμοποιήσω νέο "λογισμικό", που θα ανταποκρίνεται σε αυτό που πραγματικά χρειάζομαι και θέλω.

Ένα καλό πρώτο βήμα είναι να καταλάβω ότι η βάση της επιτυχημένης σχέσης είναι η ελευθερία. Γιατί αγάπη σημαίνει αποδοχή του άλλου, σεβασμό στην αυτοδιάθεσή του, στην ικανότητά του να διαχειρίζεται με επιτυχία τη ζωή του και τα θέματά του, όχι παιχνίδια εξουσίας και δύναμης, όχι επίκριση.

Όλοι μας κάνουμε το καλύτερο μπορούμε κάθε στιγμή. Αν δεν μας ικανοποιεί, τότε την επόμενη φορά κάνουμε κάτι καλύτερο.

Ας δούμε λοιπόν, δέκα μικρά μυστικά που μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια λειτουργική, όμορφη σχέση:

1. Αποδοχή. Βαθιά και ειλικρινή του εαυτού μου και του άλλου.

2. Απεξάρτηση. Επιδιώκω να είμαι καλά μαζί με τον άλλο αλλά μπορώ και ανεξάρτητα, αν ο άλλος επιλέγει ή δεν μπορεί να είναι καλά.

3. Βοήθεια. Βοηθώ και συμπαραστέκομαι στον άλλο, αλλά δεν αναλαμβάνω τη ζωή του.

4. Εμπιστοσύνη. Εμπιστεύομαι ότι ο άλλος θα κάνει τη σωστή επιλογή και ότι ακόμα κι αν επιλέξει λάθος μπορεί και θα το διορθώσει.

5. Αγαθή πρόθεση. Πιστεύω ότι και εγώ και ο άλλος έχουμε πάντα αγαθή πρόθεση γι αυτό που κάνουμε ακόμα κι όταν το αποτέλεσμα δεν το δείχνει.

6. Ειλικρίνεια. Κάθε πλευρά της σχέσης μας την αντιμετωπίζουμε με βαθύτατη ειλικρίνεια.

7. Σαφήνεια. Είμαι σαφής γι αυτό που ζητώ και συζητώ και εμπνέω και στον άλλο το ίδιο με αγάπη και γαλήνη.

8. Ενδιαφέρον. Συνυπολογίζω τις ανάγκες του άλλου και φροντίζω να τις ικανοποιώ με αγάπη στο βαθμό που υπάρχει ανταποδοτικότητα.

9. Ενθάρρυνση. Ενθαρρύνω τον άλλο και συμμετέχω στα ενδιαφέροντά του με πραγματικό ενδιαφέρον.

10. Αυτοδιάθεση. Κρατάω δικό μου χώρο και χρόνο και το ίδιο δέχομαι και για τον άλλο, για να κάνουμε τα πράγματα που δεν είναι κοινού ενδιαφέροντος αλλά και για να δημιουργούμε ένα μυστήριο και γοητεία για τον εαυτό μας.

Συμπέρασμα: Ό,τι θέλω να έχω από το σύντροφό μου καλό είναι να το δίνω συνειδητά πρώτα σε μένα και μετά σε εκείνον!

* Το NLP, ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός στα ελληνικά, είναι μια μέθοδος αυτοβελτίωσης και προσωπικής εξέλιξης, πολύτιμη για όλους τους ανθρώπους που ζητούν να φτιάξουν μια καινούργια ζωή με τα δικά τους πιστεύω, τις δικές τους επιθυμίες και ανάγκες.