Δεν μπορώ να τον ξεπεράσω. Είμαι 5 μήνες με αγωγή για κατάθλιψη.

Δεν μπορώ να τον ξεπεράσω. Είμαι 5 μήνες με αγωγή για κατάθλιψη.

To Queen.gr απαντά στα γράμματά σας

Το γράμμα της αναγνώστριας

Γειά σας.Βρισκομουν σε μια σχέση 10 μηνων με συγκατοικηση στο εξωτερικό οπου και χωρισα και αναγκάστηκα να γυρισω Ελλάδα.Ειμαι 5 μηνες με φαρμακευτικη αγωγη για καταθλιψη αλλα νιωθω καθε μερα να βουλιαζω όλο και πιο βαθια.Βλεπω ονειρα συνεχώς με εκεινον , δεν μπορω να βγάλω απο το μυαλο μου τις στιγμες μας και γενικά νομιζω οτι δεν μπορω να ζησω αλλο ετσι. Ευχομαι καθε μερα να ειχα παθει κατι και να μην ενιωθα αυτο τον εφιαλτη που περνω καθημερινά.Με βασανίζουν οι σκέψεις,οι αναμνήσεις και βαρεθηκα να ακουω οτι θα με γιατρεψει ο χρονος.Το μόνο που νιωθω με την παροδο του χρόνου ειναι μεγαλυτερη θλίψη και απογοητευση.Νιωθω οτι ολα εχουν τελειωσει για εμενα. Δεν μπορω να εργαστώ, να ταξιδέψω, να βγω. Ειμαι μια ζωντανή νεκρή.Πεστε μου τι να κανω.Ειμαι σε πραγματικο αδιεξοδο.Φοβαμαι τοσο πολυ..

Η απάντηση του Queen.gr

Είναι προφανές πως υποφέρεις από κατάθλιψη. Δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβάσαι. Συμβαίνει σε πολύ κόσμο. Μην αισθάνεσαι αδύναμη εξ'αιτίας αυτής της συνθήκης. Χώρισες, άλλαξες χώρα, έχασες το ρυθμό ζωής, τη δουλειά- γενικότερα όλη την πραγματικότητά σου. Οποιοσδήποτε θα έχανε τη γη κάτω από τα πόδια του και θα μελαγχολούσε.

Απλά άφησες τον εαυτό σου να θεωρήσει πως υπάρχει σε συνάρτηση με κάποιον άλλο άνθρωπο, φαντάστηκες τη ζωή σου να εξελίσσεται έτσι, πήρες για δεδομένα ανθρώπους και καταστάσεις. Αυτό έχει συμβεί σε πολλούς και δυστυχώς θα συμβαίνει. Από τη μια στιγμή στην άλλη η ζωή όλων μας μπορεί να έρθει τα πάνω κάτω. Δεν σου το λέω από την απέξω...

Η φαρμακευτική αγωγή σου δόθηκε από κάποιο ψυχίατρο; Υπό ποιες βάσεις; Μήπως δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου. Είναι βασικό, σε αυτές τις περιπτώσεις να συνδυάζεται μία ήπια αγωγή (ή και καθόλου αγωγή- εκτός και αν μιλάμε για πολύ βαριά κατάσταση) με ψυχοθεραπεία, ψυχανάλυση- επεξεργασία. Πρέπει αυτό που σου συνέβη να το επεξεργαστείς, να το αναλύσεις, να το κατακερματίσεις, να δεις τον εαυτό σου καθαρά μέσα από αυτό και να μην μένεις εξαρτημένη σε κάποιον άλλον ή μία κατάσταση. Κοινώς πρέπει να κάνεις δουλειά, να κινητοποιηθείς. Ακόμη κι αν δεν εργάζεσαι, πρέπει να ασχοληθείς με τον εαυτό σου και να αντιμετωπίσεις αυτό που σου συνέβη, βλέποντας σε βάθος μέσα στο πρόβλημα για να μπορέσεις να το ξεπεράσεις ή σε πρώτο στάδιο να το διαχειριστείς.

Με μία αγωγή και περιμένοντας κλεισμένη μέσα δεν αλλάζει κάτι. Καλύπτονται για λίγο τα συμπτώματα, αλλά δεν είσαι τρελλή, ούτε παραλογίζεσαι. Έχασες απλά ό, τι θεωρούσες δεδομένο και μαζί με αυτό την ισοροοπία σου. Είναι λογικό να σου συμβαίνει, απλά πρέπει να το δεις πιο δυναμικά και ενεργά το θέμα για να αλλάξει κάτι. Όσο κάθεσαι και περιμένεις να γίνει ένα θαύμα ή να επιδράσει η αγωγή, δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει η κατάσταση. Πρέπει να την αλλάξεις. Η ζωή δεν τα φέρνει όλα ρόδινα. Συνήθως μας παίρνει αυτά που αγαπάμε. Πρέπει να προχωράμε όμως και να μη φοβόμαστε να δούμε μέσα μας. Εκεί είναι το πρόβλημα εκεί και η λύση. Απλά σε αυτή τη φάση, χρειάζεσαι τη βοήθεια ειδικού. Είναι η πιο λυτρωτική εμπειρία η ψυχανάλυση. Για όλους, αντιμετωπίζουμε δεν αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα.

Μπορείτε να μας στέλνετε τις ερωτήσεις σας εδώ