Ανταλλαγές ζευγαριών: Ένα αντρόγυνο Αθηναίων swingers εξομολογούνται στο Queen

Ανταλλαγές ζευγαριών: Ένα αντρόγυνο Αθηναίων swingers εξομολογούνται στο Queen

Ο Πάνος και η Ζωή, είναι swingers, παντρεμένοι, γονείς ενός μικρού αγοριού και στον ελεύθερο χρόνο τους ανταλλάσσουν συντρόφους με άλλα ζευγάρια. 

«Τί; Δεν έχεις κάνει τρίο;» με ρώτησαν έκπληκτοι. Ένα παντζάρι με γουρλωμένα μάτια, κοίταξε γύρω του με τρόπο για να ελέγξει αν άκουσε κανείς την ερώτηση. Μεσημέρι, με καύσωνα 40 βαθμούς, οι σερβιτόροι στο καφέ του Περιστερίου, ήταν ευτυχώς παραζαλισμένοι και η παρέα δίπλα μας μιλούσε στη νοηματική. Είχα απέναντί μου δύο γωνίες ενός ερωτικού τετραγώνου που συχνά γίνεται πολύγωνο. Ένα παντρεμένο swinger ζευγάρι που συνηθίζει όπως οι αλχημιστές του 17ου αιώνα, να ανταλλάσσει συντρόφους.

«Κέρατο είναι όταν γίνεται κρυφά, όταν δεν το ξέρεις. Όταν γίνεται φανερά, είναι swinging» λέει ο Πάνος, δίνοντας τον ορισμό της μοιχείας, μέσα από το φίλτρο ενός swinger. Δημόσιος υπάλληλος ο ίδιος, σύζυγος της Ζωής και πατέρας ενός μικρού αγοριού, εξιστορεί τί συμβαίνει στις βραδιές σαρκικής συνάφειας με τρία, τέσσερα και πέντε ζευγάρια. Ξαφνικά αισθάνομαι θεούσα, καθώς εκείνος μιλάει για τις πολυπληθείς ερωτικές συνευρέσεις του ίδιου και της γυναίκας του.

Είναι τόσο χαλαρός και έχει τέτοια άνεση, λες και διηγείται ιστορίες από το παρελθόν του στο στρατό. Στην ελληνική κοινότητα των swingers θεωρείται παλιά καραβάνα. Μπήκε, όπως λέει, «στον χώρο πριν από 14 χρόνια». «Δεν υπήρχε internet τότε, μόνο από στόμα σε στόμα το μαθαίναμε και μέσω κάποιων αγγελιών στις τηλεοράσεις. Είχα γνωριμίες με τη νύχτα, δημιουργήθηκε ένα κύκλωμα και κοιτάξαμε να το ανοίξουμε. Όταν μπήκα στο χώρο δεν ήμουν παντρεμένος, είχα όμως σχέση. Δεν είναι απαραίτητο να έχεις μόνιμη σχέση, πρέπει όμως να έχεις παρτενέρ. Τώρα αν σου έρθουν ξαδέρφια, αδέρφια, φίλοι, αρραβωνιασμένοι, παντρεμένοι ή άγνωστοι από το πουθενά, τα πράγματα είναι απλά: είστε δύο και είμαστε δύο. Θα γίνει ανταλλαγή συντρόφων». Το τελευταίο ακούστηκε σαν απειλή.

«Τότε ήταν πιο δύσκολο αλλά πολύ πιο γοητευτικό» λέει και κάνει φλας μπακ στις αθώες εποχές του ομαδικού έρωτα. «Πήγαινες, έβλεπες την άλλη απέναντι και προσπαθούσες να την πλησιάσεις. Δεν έμπαινες στο facebook να κρυφτείς –όπως κάνουν πολλοί- πίσω από ένα ψεύτικο προφίλ, το οποίο χρησιμοποιούν για δόλωμα.». «Έχεις βρεθεί ποτέ προ εκπλήξεως;» τον ρωτάω. «Και ποιος δεν έχει βρεθεί» λέει και θυμάται: «Είμαστε σε ένα σπίτι, 4 ζευγάρια και περιμένουμε το 5ο. Περιμένουμε μια κοπέλα, η οποία σύμφωνα με όσα έχει πει είναι 1.70, ξανθιά, 55 κιλά, με τεσσάρι στήθος. Και έρχεται μία με περίμετρο 1,75 και 1.50 ύψος. Ήρθε με ένα παλικάρι, Άδωνη. “Ευχαριστούμε πολύ” της είπα, “δεν είστε αυτή που ψάχνουμε. Δεν έχεις καμία σχέση ρε κοπέλα μου με αυτό που περιμέναμε”. Συνήθως απαντάνε ότι η φωτογραφία ήταν πριν την εγκυμοσύνη ή ότι ξαφνικά έπαθαν θυρεοειδή.»

«Εγώ δεν είχα άλλη εμπειρία πολυγαμικού έρωτα πριν τον γνωρίσω. Είχα δει κάποιες φωτογραφίες και άρθρα σε περιοδικά, φανταζόμουν πράγματα, όμως δεν είχα δει από κοντά» λέει η σύζυγός του, Ζωή. «Αν θες να κάτσεις μαζί μου και να το προχωρήσουμε, εγώ να ξέρεις είμαι αυτός και μου αρέσει αυτό» της είχε πει όταν τη γνώρισε ο Πάνος. «Την πρώτη φορά ένιωσα αμηχανία και ζήλεψα. Μετά το είδα σαν ευχαρίστηση, σαν κάτι παραπάνω για μένα. Έτσι κατάλαβα και τα θέλω του άλλου» συμπληρώνει η Ζωή. «Αν νιώθεις καλά με τον άνθρωπο σου» λέει, «δεν έχεις θέμα. Αν κι εσύ ξέρεις γιατί το κάνεις, δεν υπάρχουν αρνητικά συναισθήματα». «Το βασικό είναι να μην έχεις προβλημα με την σύντροφό σου. Να μην μπάζει η σχέση» τονίζει ο Πάνος.

Σύμφωνα με τη Ζωή, «τις περισσότερες φορές, όταν γίνεται κάτι, γίνεται κατόπιν συνεννόησης. Πρώτα μιλάμε, έχουμε πιει καφέ και έχουμε συμφωνήσει τί θα κάνουμε. Γιατί σκέψου αυτός που έχω απέναντί μου να έχει ναρκωτικά; Ή να είναι βρωμιάρης;». Τονίζουν συνεχώς πόσο προσεκτικοί είναι σε ζητήματα υγιεινής.

«Γιατί το κάνεις;» τη ρωτάω. Βάζει τα γέλια. «Για ποικιλία. Για να νιώσω ευχαρίστηση. Όχι γιατί έχουμε πρόβλημα σαν ζευγάρι αλλά γιατί θέλουμε να ευχαριστηθούμε.».

Σε λίγες ημέρες που θα φύγουν για το προγραμματισμένο τους ταξίδι, θα διασχίζει το Αιγαίο, ένα σκάφος με γυμνό πλήρωμα. “Έτσι γίνονται πια τα σχήματα” λέει ο Πάνος, αναφερόμενος στις ερωτικές συνευρέσεις των ζευγαριών. «Στην Ελλάδα» συνεχίζει «είμαστε δεκαετίες πίσω. Εμείς εδώ, έχουμε βαφτίσει swingers κλαμπ ένα μπαρ που πας για ποτό και συνήθως όταν πας γνωρίζεις τον οποιοδήποτε αποτυχημένο που πήρε μια τυχάρπαστη και το παίζει swinger. Υπάρχουν τρία εδώ στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη. Εκεί θα πάει κάποιος που δεν έχει καμία τύχη και είναι του στυλ ό,τι βρέξει ας κατεβάσει. Εγώ δεν πατάω. Γιατί να δειγματιστώ, δεν πρόκειται. Δειγματισμός είναι. Μπαίνεις πίσω από μία βιτρίνα».

Στον αντίποδα, βρίσκονται τα πριβέ swingers parties γνωριμίας, αυτά που όπως λέει «γίνονται 3-4 φορές τον χρόνο» και «δεν μπαίνεις αν δεν είσαι διαπιστευμένος. Είναι πάρτι για να γνωρίσουμε ζευγάρια από άλλες περιοχές. Οι ηλικίες που συμμετέχουν είναι από 20 μέχρι 60. Θα έρθουν τη μία φορά εδώ, την άλλη θα πάμε εμείς». Όσο προχωράει η συζήτηση, συνειδητοποιώ ότι υπάρχει μια ολόκληρη κοινότητα, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, την Λάρισα, την Ρόδο, την Κρήτη και άλλα νησιά, η οποία κινείται στη σκιά της μονογαμίας. Ανακαλώ σκηνές από τα «Μάτια ερμητικά κλειστά». Με τη διαφορά ότι εδώ, τα μάτια είναι ανοιχτά διάπλατα. Ερμητικά κλειστά είναι τα στόματα. «Πρέπει να είσαι σίγουρος ότι δε θα βγει τίποτα παραέξω. Ιδιαίτερα στην επαρχία φοβούνται περισσότερο να εκδηλωθούν. Ζουν σε μια μικρή κοινωνία. Καταλαβαίνεις Τα ζευγάρια δυσκολεύονται να έρθουν σε επαφή» λέει ο Πάνος.

«Θα σου πω πώς έχει το στόρι» συνεχίζει. «Πηγαίνουμε σε μια βίλα που άλλοι την νοικιάζουν συνήθως για γάμους και δεξιώσεις. Αλλιώς πάμε σε σουίτες ξενοδοχείου. Συχνά πάμε και σε σκάφος. Λέω πόσο το δίνεις; Μου λέει τόσο με τον καπετάνιο. Ασε τον καπετάνιο, έχουμε δικό μας, swinger. Καπετάνιους, πιλότους, μηχανικούς, όλους τους έχει η swinger κοινότητα». Λαμβάνονται, «όλα τα μέτρα εχεμύθειας: Παρασκευή απόγευμα τα κινητά μπαίνουν σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο και δε βγαίνουν από εκεί παρά μόνο την Κυριακή απόγευμα. Οποιος θέλει να τηλεφωνήσει, μπαίνει εκεί μέσα, για να διασφαλίσουμε την ιδιωτική μας ζωή. Δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες. Οφείλω να σε σεβαστώ και να με σεβαστείς»

- Ποιος ορίζει το παιχνίδι; Οι γυναίκες ή οι άντρες;

Πάνος: Δεν έχει να κάνει. Στο ένα σπίτι τα οικονομικά τα έχει η γυναίκα στο άλλο ο άντρας.

- Όταν κάποιος είναι ερωτευμένος μπορεί να είναι swinger;

Π.: Εξαρτάται πώς το έχει στο μυαλό του. Για κάποιον έρωτας σημαίνει “δεν τη μοιράζομαι με κανέναν” και αν θες τη γνώμη μου γι᾽αυτό χωρίζουν τα ζευγάρια. Υπάρχει κι ο άλλος όπως εγώ, που σου λέει θέλω να βλέπω κάποια πράγματα, με το δικό μου μυαλό που διαφέρει από το δικό σου και να περνάω καλά.

-Θα σε πείραζε αν η γυναίκα σου πήγαινε με άλλον;

Π.: Ναι. Θα με πείραζε αν δεν το ήξερα. Αν συμβεί αυτό, το 50% της ευθύνης το έχω εγώ.

Πρέπει να είναι η πέμπτη φορά που τον ρωτάω αν έχει ζηλέψει. «Όχι» επιμένει. Το “κλειδί της επιτυχίας” ενός ζευγαριού swinger, είναι «η κόκκινη γραμμή: Λες, θέλω να μπω στον χώρο αυτό, αλλά ξεκαθαρίζεις τα θέλω σου, διευκρινίζεις, δεν θέλω η άλλη ή ο άλλος να κάνει αυτό κι αυτό. Αν δε βάλεις αυτό το όριο, θα γίνεις ένα από τα ζευγάρια που χωρίζουν. Και πίστεψέ με, είναι πολλά. Τα όρια αυτά, δεν αφορούν στο σεξουαλικό παιχνίδι αλλά στην επαφή που πολλοί διατηρούν όταν αυτό τελειώσει. Βέβαια όποιος μπει στη διαδικασία να “φάει” τη γυναίκα ή τον άντρα του συνειδητοποιημένου swinger -όχι του τελειωμένου που μπήκε στον χώρο και αλλάζει γκόμενα κάθε έξι μήνες- θα βγει κατευθείαν στο περιθώριο».

-Σταθερή παρέα έχεις;

Π,: Μόνιμη παρέα δεν υπάρχει. Γνωστούς έχω. Ξέρω όμως ότι όταν σηκώσω το τηλέφωνο θα πάρω αυτούς κι αυτούς πρώτα.

-Πόσο συχνά;

Π: Αυτό είναι το αλατοπίπερο. Αν φτάσεις να βάζεις στο σπίτι τον 3ο ή τον 4ο κάθε μέρα, κάτι δεν πάει καλά στη σχέση σου. Μια-δυο φορές το μήνα το κάνουμε εμείς. Δεν γίνεται να είσαι swinger και να ψάχνεις κάθε μέρα αλλαγή. Έχεις την οικογένειά σου, το παιδάκι σου, τρέχεις με τη δουλειά. Άλλο να είσαι 20 ετών, άλλο 30, άλλο 40 που είμαι εγώ. Εγώ θα πάρω τον φίλο μου τον Βασίλη με την Σοφία, θα τους πω τί κάνετε αύριο, μεθαύριο βράδυ, θα βρεθούμε; Μπορεί να πάμε ταξίδι, μπορεί να πάμε για φαγητό, αναλόγως.

«Δεν πρέπει ντε και καλά να γίνει» υποστηρίζει η Ζωή. «Δεν είναι ο τρόπος ζωής μας. Είναι κάτι διαφορετικό και θα το κάνουμε αν είναι οι άλλοι εχέμυθοι, καθαροί και δεν είναι υπέρβαροι». «Βλέπεις κάτι πατσαβούρηδες -έτσι να το γράψεις- και βάζουν δίπλα τις βίζιτες, κερασμένες και πάνε να κάνουν ανταλλαγή» λέει απαξιωτκά ο Πάνος.

«Υπάρχουν κάποιοι που τσιμπάνε, κι αυτοί είναι στο περιθώριο, παρατημένοι από εμάς». Θεωρεί ότι «η πολυγαμία είναι στο DNA σου. Αν είσαι εσύ, είναι και η αδερφή σου ή ο αδερφός σου. Κάποια στιγμή θα εκδηλωθεί».
Συχνά το τηλέφωνό του χτυπάει. «Παίζει κανένα καλό σχήμα;» τον ρωτάνε. Στα σχήματα αυτά, οι κανόνες της γεωμετρίας είναι ελαστικοί. Και σύμφωνα με τους swingers, ένας είναι ο νόμος: «Αν το κανες μία θα το ξανακάνεις»