Θέλεις να έχεις δίκιο ή να είσαι ευτυχισμένη;

Θέλεις να έχεις δίκιο ή να είσαι ευτυχισμένη;

H life coach, εισηγήτρια και συγγραφέας Τζιλ Δούκα συμβουλεύει πώς να αποφεύγουμε τις παρεξηγήσεις

Μου είπε ότι ..... και του είπα..... και με κοίταξε... και δεν μίλησα... Πόσο εύκολο είναι να παρεξηγούμε κάτι που μας είπαν, που είδαμε; Έχεις αναλογιστεί ποτέ;

Έχοντας κάνει με πελάτες χιλιάδες ώρες coaching, με ανθρώπους από 12 διαφορετικές χώρες, διαφόρων ηλικιών, να σου πω ένα μυστικό; Έχουμε την απίθανη ικανότητα να μπορούμε να παρεξηγούμε τα πάντα! Ναι. Και εξηγείται και επιστημονικά.

Στον εγκέφαλό μας έχουμε το Retigular Activating System, το σύστημα που αναγνωρίζει τι είναι σημαντικό για εμάς. Έχεις παρατηρήσει όταν πας να αγοράσεις καινούργιο αυτοκίνητο και ξαφνικά το βλέπεις παντού στον δρόμο; To RAS κάνει την δουλειά του! Υποσυνείδητα, έχεις δώσει την εντολή να προσέχει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο και αυτό κάνει. Έτσι λοιπόν, ότι μας πειράζει, μας ενοχλεί, γίνεται τεράστιο στα μάτια μας. Ένα περίεργο βλέμμα, και νιώθουμε ότι μας μισούν, μια κουβέντα ακούγεται απότομη και απαράδεκτη. Με είπε αδύνατη... είναι δυνατόν; Με είπε χοντρή! Απαράδεκτος! Όπως λέμε... όποιος έχει την μύγα, να την φέρει πίσω.

Οκ, Τζιλ, μου λένε κάτι που με ενοχλεί... τι να κάνω, πώς να αντιδράσω; Θα σου πρότεινα να επικεντρωθείς στις προθέσεις που είχε ο συνομιλητής σου (εξαιρούνται περιπτώσεις άσκησης βίας). Συζήτησε και μάθε τι ήθελε να «περάσει» ο άλλος και όχι τι και πως το είπε. Όλοι μας κάνουμε καθημερινά ότι καλύτερο μπορούμε με τις γνώσεις και τις ικανότητές μας. Κανείς δεν ξυπνάει το πρωί και λέει: «Μια υπέροχη ημέρα να πω κάτι που θα πειράξει στην.... (βάλε το όνομά σου).» (εξαιρούνται κλινικές περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται ειδική υποστήριξη). Είμαστε τόσο απασχολημένοι με τον εαυτό μας που όποια αρνητική επικοινωνία έχει να κάνει με εμάς και μόνο.

Την επόμενη φορά που θα εκνευριστείς με κάτι που ακούς, πάρε βαθιά ανάσα και κάνε την εξής ερώτηση: ενδιαφέρον αυτό που λες... μπορείς να μοιραστείς μαζί μου τον τρόπο που το σκέφτηκες; Μπορεί να εκπλαγείς από αυτό που θα ακούσεις!

Be Unique,
Τζιλ Δούκα, Life Coach, εισηγήτρια, συγγραφέας
Αντιπρόεδρος http://www.uniquenessdevelopmentgroup.com/greek/
Follow me on twitter: @Jill_Douka