Success story: Στα 47 τους παραιτήθηκαν για να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα!

Success story: Στα 47 τους παραιτήθηκαν για να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα!

Η Τζία, οικονομολόγος από την Αθήνα (αριστερά) και η Μαριάννα, πρώην υπάλληλος πολυεθνικής στην Πάτρα, στα 47 τους, έκαναν στροφή καριέρας. Η πρώτη έπιασε τις βελόνες και το μαλλί και η δεύτερη, την παραφίνη και «έβαλαν τα γυαλιά» στην κρίση.

Όταν η Τζία Αργυροπούλου, οικονομική διευθύντρια σε μεγάλη εταιρεία, δήλωσε παραίτηση, την πέρασαν για τρελή. «Πού πας μέσα στην κρίση; Σκέψου τα παιδιά σου» της είπαν. Εκείνη, προσηλωμένη στο στόχο της, άφησε τους προϋπολογισμούς, τις πληρωμές, τα λογιστικά βιβλία, τα οικονομικά στοιχεία και τους λογαριασμούς και έπιασε το μαλλί και τις βελόνες πλεξίματος. Ενάμιση χρόνο μετά, πηγαίνει όπως λέει, «με άλλη όρεξη για δουλειά». Παραδίδει μαθήματα πλεκτικής στο «Κόκκινο Νήμα» ένα μικρό μαγαζάκι 37 τ.μ στον Χολαργό και διαβεβαιώνει ότι «όποιος καταφέρει να κάνει το χόμπι του επάγγελμα, είναι ευτυχής». Η ίδια το κατάφερε στα 47 της.

«Είναι κομβική ηλικία» σχολιάζει η συνομήλική της, Μαριάννα Ψάλτη από την Πάτρα. Η ίδια, αποχώρησε από το «corporate» περιβάλλον της πολυεθνικής όπου εργαζόταν και βρήκε τη χαρά της ζωής και της δημιουργίας, σε ένα εργαστήριο με παραφίνη. «Στην πολυεθνική εταιρεία που δούλευα, ξεκινήσαμε σαν οικογένεια. Στην πορεία, άλλαξαν οι στόχοι τους, έγινα ένα νούμερο για όλους τους άλλους. Δεν πήγαινα με χαρά στη δουλειά μου. Επρεπε να πάρω κάποιες αποφάσεις» αναφέρει η ίδια. Πριν από 9 μήνες, άνοιξε το «ΕρωΚέρι» ένα εργαστήριο κεριού στην Πάτρα, όπου μπορεί κανείς να βρει πρωτότυπες κέρινες δημιουργίες, παραγωγές ελεύθερες από καλούπι- από διακοσμητικά κεριά και λαμπάδες για γάμους και βαφτίσεις, μέχρι κορνίζες. «Είναι ένα τόλμημα. Πρέπει να είσαι σίγουρος ότι σου αρέσει πολύ αυτό που πας να κάνεις. Η ζωή μου τώρα δεν έχει καμία σχέση με πριν. Ζω ένα όνειρο» λέει η ίδια.

Όταν αποχώρησε από την εταιρεία, δεν ήταν όλα ρόδινα. Μητέρα δύο παιδιών η ίδια, ήξερε ότι παίρνει ένα ρίσκο, όπως λέει περιγράφοντας την περίοδο της ανεργίας της. «Εμεινα δύο χρόνια άνεργη αλλά δεν σταμάτησα να είμαι δημιουργική. Είχα κλειστεί στο εργαστήριο και έφτιαχνα κεριά». Στήριγμά της οι δύο της γιοι και ο σύζυγός της, ο οποίος μετέτρεψε έναν χώρο του σπιτιού σε εργαστήριο για να την βοηθήσει να εξελίξει το χόμπι της.

«Το καλλιτεχνικό το είχα πάντα μέσα μου. Έφτιαχνα κεριά, ζωγράφιζα, και συμμετείχα σε έναν σύλλογο που λέγεται "Γυναίκες εν δράσει" και δραστηριοποιεί τις γυναίκες δημιουργικά, εκτός σπιτιού» λέει η Μαριάννα. «Πάντα κάτι έκανα με τα χέρια μου» συμπληρώνει η Τζία. «Χαλκός, κόσμημα, χάντρα, μαλλί. Μου άρεσε να δημιουργώ. Το πλέξιμο είναι τώρα παγκόσμια μόδα. Δεν θα κρατήσει για πάντα. Σε λίγα χρόνια θα πέσει πάλι το μαλλί και θα ξανανέβει το κέντημα» ισχυρίζεται η ίδια.

Τα σεμινάρια πλεξίματος που παραδίδει στο κατάστημά της κάθε Τετάρτη και Σάββατο, βρήκαν μεγάλη απήχηση. «Έρχονται πολλές νέες κοπέλες, για να φτιάξουν αξεσουάρ, τσάντες με βελονάκι, σκουφάκια, γάντια και κασκόλ. Αν ξέρεις να πλέξεις κάνεις πολλά ιδιαίτερα δωράκια για τα Χριστούγεννα. Σου βγαίνει πιο οικονομικά. Λίγο νήμα θες και λίγη όρεξη» λέει. Στις μικρότερες μαθήτριές της, μαθαίνει πώς να πλέκουν με τα δάχτυλα. Οι μεγαλύτερες που πλέκουν τσάντες, μαθαίνουν και το ραπτικό μέρος μέχρι το φοδράρισμα.

«Κάνω κάτι που με ευχαριστεί και είμαι και δημιουργική και παραγωγική και αποδοτική. Έχω πάθος με το κερί και το ψάχνω. Μου γεννιούνται ιδέες από το πουθενά. Πειραματίζομαι, τις επεξεργάζομαι και αν το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό, προχωράω στην παραγωγή» λέει η Μαριάννα. Η απόφασή της έκανε αίσθηση στην τοπική κοινωνία: «Πολλές νέες κοπέλες, άνεργες και μη, με πλησιάζουν και με ρωτάνε πώς το έκανα, ζητάνε λεπτομέρειες, μου προτείνουν να κάνουμε κάτι συνεταιριστικά» ισχυρίζεται η ίδια. Όταν πήρε την απόφαση να κάνει το χόμπι της επάγγελμα, υπέβαλλε πρόταση και εντάχθηκε στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, για τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

«Αλλάζουν τα δεδομένα στην αγορά και είναι πιο εύκολο να κάνεις την στροφή. Εγώ μια μικρή αλλαγή έκανα. Δεν είναι μια μεγάλη επένδυση, ούτε μια τρομερή απόφαση» λέει η Τζία και συνεχίζει: «Από εκεί που διαχειριζόμουν χρήματα άλλων τώρα διαχειρίζομαι τα δικά μου. Αν βολεύεσαι σε μια δουλίτσα με λίγα λεφτά, μπορεί να μην το κάνεις ποτέ. Πρέπει να έχεις...guts!»

info

Κόκκινο Νήμα

Υμηττού 22 Χολαργός

Τηλ.: 2106510556

ΕρωΚέρι
Δ.Βότση 60, Πάτρα
τηλ.2613017913
www.erokeri.gr