Από το ΟΧΙ του '40 στα όχι της καθημερινότητας

Γωγώ Φούντα
Από το ΟΧΙ του '40 στα όχι της καθημερινότητας

Μήπως τελικά αρνούμαστε πολλά πράγματα ενώ δε θα έπρεπε;

Σήμερα ως γνωστόν γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου και το μεγάλο ΟΧΙ που ξεστόμισε ο Μεταξάς στους Ιταλούς. Βέβαια, τα πράγματα ίσως να μην έγιναν έτσι ακριβώς, ίσως η ιστορία να μη διδάσκεται ατόφια, και ίσως κάποια πράγματα να τονίζονται περισσότερο από κάποια άλλα, αλλά καλώς ή κακώς δεν ήμαστε ούτε ιστορικοί ούτε και φυσικά μπορούμε να κρίνουμε, σίγουρα όχι περισσότερο από τους ειδικούς. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι την 28η Οκτωβρίου, δε γιορτάζουμε την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, όπως συχνά πυκνά ακούγεται!!!

Και αφού το λύσαμε αυτό, και αναφερθήκαμε στο ΟΧΙ του Μεταξά, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για κάποια άλλα όχι, σε καμία περίπτωση τόσο μαζικά, αλλά που εμάς τουλάχιστον, και ίσως τους οικείους μας, επηρεάζουν σημαντικά. Aλήθεια, έχετε αναρωτηθεί πόσα όχι λέμε στην καθημερινότητά μας τα οποία δεν είναι πάντα δική μας απόφαση;

Ένα από τα πιο βασικά όχι λοιπόν, που είμαστε σίγουροι ότι λέει καθημερινά η συντριπτική πλειοψηφία είναι αυτά στα ίδια μας τα συναισθήματα. Και δεν εννοούμε μόνο όσον αφορά στις σχέσεις, αλλά σε οτιδήποτε έχει να κάνει με κάτι που θέλουμε και μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Γιατί λοιπόν λέμε όχι σε ένα γλυκό ή σε μία έξοδο ενώ την επόμενη είναι καθημερινή και άρα δουλεύουμε; Γιατί να λέμε όχι σε συγκεκριμένους ανθρώπους και σε άλλους, οι οποίοι ίσως να μην το αξίζουν, να λέμε συνέχεια ναι;

Είναι λογικό βέβαια, και μεγαλώνοντας το συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο, ότι η ζωή είναι συμβιβασμοί. Συμβιβασμοί σε μία σχέση, στη δουλειά, στην παρέα, στις διακοπές, ακόμα και στο καθημερινό μας διαιτολόγιο! Μήπως μπουχτίσατε με όλα αυτά; Μήπως θα θέλατε την επόμενη φορά που θα θέλετε να ξεστομίσετε το μεγάλο σας όχι, να πείτε ναι έτσι για την αλλαγή; Εμείς έχουμε να σας προτείνουμε μερικά βασικά σημεία, στα οποία μπορείτε να κάνετε τη διαφορά.

-Αγαπάτε τα γλυκά αλλά θέλετε να χάσετε κιλά; Μην πείτε όχι στην αγαπημένη σας σοκολάτα, αλλά πείτε ναι σε μία πιο υγιεινή διατροφή!

-Νιώθετε ότι στη σχέση σας είστε οι αδικημένοι και είστε μονίμως εσείς αυτοί που κάνετε υποχωρήσεις και συμβιβασμούς; Πριν πείτε όχι σε οτιδήποτε κι αν ζητάει το έτερον ήμισυ, πείτε ναι σε ένα μοίρασμα επιθυμιών και θέλω. Την μία μέρα ο ένας την άλλη ο άλλος.

-Αισθάνεστε ότι στη δουλειά σας δεν σας εκτιμούν και πως δίνετε περισσότερα από όσα θα έπρεπε; Εδώ τα όχι μάλλον βγάζουν σε καλό. Πείτε ναι στην αυτοεκτίμησή σας και σύντομα θα πουν και οι άλλοι. Αν δεν μάθετε να διεκδικείτε πράγματα και να τα απαιτείτε, σε ένα λογικό πάντα πλαίσιο, στο χώρο της δουλειάς, δεν πρόκειται ποτέ να κάνετε το βήμα παραπέρα.

-Πείτε ναι επιτέλους σε εκείνον τον τύπο που σας ζητάει εδώ και ένα μήνα να βγείτε. Στο κάτω κάτω, και να μην σας αρέσει, θα έχετε πιει ένα ποτό, θα έχετε γνωρίσει ένα νέο άνθρωπο και ίσως αντί για σχέση να έχετε αποκτήσετε ακόμη ένα φίλο.

-Πείτε επίσης ακόμη ένα ναι στην κολλητή σας που είναι η τρίτη φορά μέσα στην εβδομάδα που σας λέει να πάτε μια βόλτα. Εντάξει ξυπνάτε στις 7 αλλά και; Μία φορά είναι στο κάτω κάτω.

-Πείτε και ένα μεγάλο ναι στους γονείς σας και συνοδέψτε τους σε εκείνη τη θεατρική παράσταση που λέτε εδώ και καιρό. Για κάποιο περίεργο λόγο έπειτα από κάποιες ώρες με τους γονείς μας, αισθανόμαστε μία γαλήνη και μία αγαλλίαση. Τυχαίο;

-Δεν ξέρουμε αν το περιμένατε αυτό, αλλά θεωρούμε ότι κάποιες φορές θα πρέπει να λέμε ναι και σε κάποιες πολυτέλειες. Κακομάθετε λίγο τον εαυτό σας και φερθείτε του σαν να είναι το επίκεντρο του κόσμου. Δεν είναι κακό καμιά φορά, αρκεί τα πράγματα να μην ξεφύγουν.

Διαβάστε ακόμη:

H μητέρα που έκανε ευθανασία στην κόρη της διχάζοντας την κοινή γνώμη

«Εύχομαι να είχα κάνει έκτρωση στο γιο μου»: Μία μητέρα εξομολογείται και σοκάρει