Ελλάδα: Το AIDS σε αριθμούς

Ελλάδα: Το AIDS σε αριθμούς

Νέα στοιχεία ήρθαν σήμερα στο φως από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Ομοφυλόφιλοι άντρες, είναι οι περισσότεροι ασθενείς που νοσούν από AIDS στη χώρα μας και όχι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που ήρθαν σήμερα στο φως από το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησαν οι οργανώσεις PRAKSIS, Θετική Φωνή και Κέντρο Ζωής, με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, λιγότεροι χρήστες ναρκωτικών, νόσησαν φέτος από HIV στην Ελλάδα: μόλις 84 διαγνώσεις οροθετικών χρηστών, έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2014, αριθμός που έχει μειωθεί αισθητά σε σχέση με το περασμένο έτος. Συγκεκριμένα το 2013 είχαν γίνει 239 διαγνώσεις.

Το μεγάλο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών είναι το γεγονός ότι μένουν πίσω στη θεραπεία, λόγω της γραφειοκρατίας και της έλλειψης πολιτικής πρωτοβουλίας, τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΜΚΟ PRAXIS.

Ωστόσο, ο ιός εξακολουθεί να μεταδίδεται σταθερά σε άντρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Το 2013 καταγράφηκαν 290 νέες διαγνώσεις, αριθμός που ενδέχεται φέτος να είναι μεγαλύτερος καθώς 2 μήνες πριν το τέλος του έτους, είχαν καταμετρηθεί 281 νέα κρούσματα μετάδοσης του ιού σε gay αντρες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΜΚΟ "Θετική Φωνή", Νίκο Δέδε, "έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι όσοι τηρούν την αγωγή είναι ελάχιστα μεταδοτικοί". Οπως δήλωσε ο ίδιος, είναι θετικό το γεγονός ότι σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, στην Ελλάδα "το ποσοστό των θετικών διαγνωσμένων που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο" άρα και η μεταδοτικότητα του ιού φαίνεται πως είναι σταθερή στη χώρα μας.