Εκλογές 2015: Ωραίοι ως υποψήφιοι

Εκλογές 2015: Ωραίοι ως υποψήφιοι

Είναι νέοι, ωραίοι, με μεταπτυχιακά και προϋπηρεσία εκτός του πολιτικού στίβου. Στις 25 Ιανουαρίου ζητούν την στήριξή μας και υπόσχονται να κάνουν την Ελλάδα καλύτερη

Αλέξης Τσίπρας

Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

IMG 3613

Με 5ετή θητεία στο Κοινοβούλιο και ενώ συνολικά μετράει 9 χρόνια από την εμφάνισή του στον δημόσιο βίο (ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων στις εκλογές του 2006) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικεί αυτό που άλλοι πολιτικοί κυνηγούσαν μια ζωή: την πιθανότητα να εκλεγεί στην πρωθυπουργία.

Γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου του 1974, στα Βόρεια προάστια, όπου ακόμη διαμένουν η μητέρα του και η αδελφή του Ζανέτ. Στα διαλείμματα των μαθημάτων στο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων, διάβαζε Αστερίξ, ήταν δημοφιλής στο σχολείο του και είχε εκλεγεί πρόεδρος του 15μελούς. Μεγάλωσε στις κερκίδες της Λεωφόρου, είναι πράσινος ως το κόκαλο και σε νεαρή ηλικία εντάχθηκε στο χώρο της Αριστεράς. Στα 17 του, πειραματιζόμενος έγινε μέλος της ΚΝΕ. «Ηταν επαναστάτης με αιτία» θυμούνται καθηγητές του από το Πολυκλαδικό και περιγράφουν έναν ήσυχο και χαμογελαστό μαθητή που ήταν «μέσα σε όλα».

Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και από το Φλεβάρη του 2000, είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός. Το 2003 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην πολεοδομία και χωροταξία, σε διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πολυτεχνείου. Στο αμφιθέατρο εμφανιζόταν κυρίως για τις συνελεύσεις, ως ενεργός συνδικαλιστής, αλλά πάντα κατόρθωνε να μη χρωστάει πολλά μαθήματα.

Με τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα, γνωρίστηκαν όταν ήταν ακόμα μαθητές στους Αμπελόκηπους- η ίδια σπούδασε στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Εχουν υπογράψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και έχουν αποκτήσει δύο γιους, τον 4χρονο Φοίβο- Παύλο και τον μόλις δύο ετών Ορφέα-Ερνέστο. «Φαντάζομαι ότι θα έχω ξεμπερδέψει με τις πολύωρες απαιτητικές ασχολίες, όπως η ενασχόληση με την κεντρική πολιτική σκηνή, στα 50 μου» συνηθίζει να λέει.

Γιώργος Χριστοφορίδης

Υποψήφιος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στην Α΄Πειραιά

giorgosxristoforidis

Μικρός, κόλλησε το "μικρόβιο" του εφημεριδά, όταν τρύπωνε στην αίθουσα σύνταξης και στο πιεστήριο του "Ελληνικού Βορρά" της ιστορικής εφημερίδας που διηύθυνε ο πατέρας του, Βαγγέλης. Από τότε που θυμάται τον εαυτό του ήθελε να γίνει δημοσιογράφος -σήμερα είναι ο εκδότης της κυριακάτικης αντιμνημονιακής εφημερίδας, "Το Χωνί".

Ο Γιώργος Χριστοφορίδης, γεννήθηκε το 1973, σπούδασε στη σχολή Οικονομικών και Νομικών Επιστημών του Αριστοτέλειου στην Θεσσαλονίκη, με στόχο να εργαστεί σε κάποια εφημερίδα, στον τμήμα του οικονομικού ρεπορτάζ. Στα 23 του, έγινε αρχισυντάκτης στο οικονομικό τμήμα της έκδοσης της Καθημερινής για τη Βόρειο Ελλάδα, στα 26 του, ανέλαβε την αρχισυνταξία του οικονομικού τμήματος της εφημερίδας Μακεδονία και στα 30 του, ήταν ένας από τους νεαρότερους διευθυντές σύνταξης στην ίδια εφημερίδα.

Επί έξι χρόνια εργάστηκε -αρχικά ως αρχισυντάκτης και, μετά, ως διευθυντής σύνταξης- στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, ενώ στη συνέχεια, ανέλαβε τη διεύθυνση του site newsbomb.gr από όπου αποχώρισε πριν από περίπου 2 χρόνια. Είναι λάτρης του μαχητικού και αποκαλυπτικού ρεπορτάζ και το μνημόνιο, όπως λέει ο ίδιος, τον ώθησε να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική.

Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας

gavriilsakelaridis

Νέος, ωραίος, άφθαρτος. Ανήκει στη νέα γενιά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρείται το πουλέν του Αλέξη Τσίπρα. Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, έλαβε το χρίσμα της Κουμουνδούρου και διεκδίκησε την δημαρχεία της Αθήνας λαμβάνοντας πολύ υψηλό ποσοστό (το 48,60% των ψήφων) αλλά χάνοντας οριακά από τον εν ενεργεία δήμαρχο, Γιώργο Καμίνη.

Ο «ωραίος Γαβριήλ» γεννήθηκε το 1980 στη Νέα Σμύρνη από οικογένεια με καταγωγή από τη Νίσυρο. Σπούδασε στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά στην Αμερική.

Έχει εργαστεί ως οικονομολόγος με σύμβαση σε ιδιωτικές εταιρείες και πανεπιστημιακές μελέτες και ξέρει τί σημαίνει ανεργία καθώς, αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία και επί ενάμισι χρόνο ήταν άνεργος και αναγκάστηκε να γυρίσει στο σπίτι των γονιών του.

Στις εκλογές του 2012, ήταν υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας, χωρίς ωστόσο να εκλεγεί. Ζει στα Εξάρχεια, είναι φαν του κέντρου της Αθήνας, και όταν βγαίνει επιλέγει συνήθως μπαράκια και καφέ στην πλατεία Καρύτση, κατά μήκος της Κολοκοτρώνη, στον Κεραμικό, και στα Άνω Πετράλωνα. Του αρέσει πολύ το διάβασμα- βιβλιοφάγος γαρ, κάνει αρκετές φορές εξορμήσεις στα βιβλιοπωλεία της πόλης.

Γιώργος Aμυράς

Υποψήφιος με το Ποτάμι στην Β΄Αθήνας

giorgosamiras

Γεννήθηκε στην Πλάκα, μένει στα Ιλίσια. Σίγουρα δεν είναι ένας συνηθισμένος πολιτικός. Καθημερινά κάνει περίπου 30 χλμ ποδήλατο ενώ τα καλοκαίρια ζει σε μια σπηλιά στο κτήμα του στην Φολέγανδρο, χωρίς ρεύμα και νερό. Μικρός, είχε σγουρά μαλλιά και ματωμένα γόνατα, δεν του άρεσε το σχολείο και είχε ιδιαίτερη κλίση στα αθλήματα- ταλέντο που καλλιέργησε μεγαλώνοντας ως αθλητής στίβου μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων (5.000 μέτρα) στον Πανιώνιο και στον ΠΑΟΚ.

Η πρώτη του δουλειά ήταν βοηθός γαλατά: τα καλοκαίρια στην Περαία Θεσσαλονίκης, όπου πήγαινε διακοπές με την οικογένειά του, πουλούσε γιαούρτια και γάλατα. Επίσημα ξεκίνησε να εργάζεται στην εφημερίδα "Εξπρές" το 1985, παράλληλα με το πρώτο έτος στη Νομική Σχολή Αθηνών. Ως φοιτητής τα βράδια πουλούσε παιδικές εγκυκλοπαίδειες πόρτα-πόρτα. Εκείνη την περίοδο μέσω μιας φοιτητικής εφημερίδας, γνώρισε τον Αντώνη Τρίτση και συχνά συζητούσε μαζί του για το μέλλον του αστικού τοπίου. Με το πτυχίο στο χέρι, έφυγε στο Τέξας για μεταπτυχιακό στα μακροοικονομικά, κατέληξε στην Νέα Υόρκη κι από εκεί στην Μύκονο, για την στρατιωτική του θητεία.

Έχει υπάρξει μάχιμος δημοσιογράφος ενώ από το 2000 και μετά πειραματίζεται και με το θέατρο. Έργα του έχουν ανέβει στην Αθήνα, στο Τόκυο και στην Νέα Υόρκη, με δωρεάν εισιτήριο, όπως έχει πει ο ίδιος όμως, «ποτέ δεν διαφημίζουμε ότι είναι δωρεάν η είσοδος. Θέλουμε να έρχεται για το έργο και να μαθαίνει στο ταμείο ότι δεν θα πληρώσει τίποτα». Είναι ενεργό μέλος του κινήματος των ποδηλατιστών και αγωνίζεται για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα ενώ πρωτοστατεί στη διάσωση και ανάδειξη των πέτρινων μονοπατιών της Φολεγάνδρου.

Γίδαρης Κωνσταντίνος

Υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία, στην Α' Θεσσαλονίκης

gidaris

Από την αυτοδιοίκηση πέρασε στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Γέννημα- θρέμμα Σαλονικιός, ο Κώστας Γίδαρης, είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2006 και ενώ έχει μαθητεύσει δίπλα σε έμπειρους δικηγόρους της Θεσσαλονίκης, μπήκε στην αρένα των δικαστηρίων. Παρά το πιεστικό του πρόγραμμα, δε σταμάτησε να ενδιαφέρεται για την επιμόρφωσή του, συμμετείχε σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και παρακολούθησε σεμινάρια.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και γενικός γραμματέας της Ένωσης Νέων και Ασκούμενων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, ενώ διετέλεσε και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του δικηγορικού συλλόγου της πόλης.

Είναι χαμηλών τόνων, όσοι όμως τον γνωρίζουν προσωπικά, ξέρουν ότι προσφέρει εθελοντική εργασία σε κοινωφελή ιδρύματα και όταν το κρίνει απαραίτητο, προσφέρεται να εργαστεί χωρίς αμοιβή. Συχνά παρέχει νομική βοήθεια σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος, κυρίως από τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, ακολουθώντας τη συμβουλή του πατέρα του, ο οποίος δεν βρίσκεται πια στη ζωή.

Απόστολος Γκλέτσος

Πρόεδρος της Τελείας

gletsos

Πριν από μια δεκαετία η ενασχόληση με τα κοινά φάνταζε για τον ίδιο «κάτι μακρινό και ξένο». Από το 2010 όμως, ο μαχητικός δήμαρχος της Στυλίδας έχει εγκαταλείψει τον χώρο του θεάματος και έχει αφοσιωθεί στην πολιτική του καριέρα.

Γεννήθηκε το 1967 στο Βόλο, με καταγωγή από τη Στυλίδα Φθιώτιδας. Λόγω του επαγγέλματος του πατέρα του ο οποίος ήταν στρατιωτικός, έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, σε διάφορα μέρη της ελληνικής επικράτειας. Κατάφερνε να συνδυάζει πάντα, τα φαινομενικά αντίθετα: υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις για 29 μήνες αλλά σπούδασε και στη δραματική σχολή του Θεοδοσιάδη. Εργάστηκε σε γνωστά σίριαλ στην τηλεόραση αλλά επιμορφώθηκε και σε θέματα Στρατηγικής και Διατροφολογίας. Μεγάλη του αδυναμία, η 13χρονη κόρη του Βαλίσια, η οποία μένει στην Αθήνα με τη μαμά της όμως την περίοδο των διακοπών και τις αργίες είναι μαζί του στην Στυλίδα. Πρόσφατα ίδρυσε την ΤΕΛΕΙΑ, ένα νέο πολιτικό κόμμα, που φιλοδοξεί να «βάλουμε τελεία σε πολιτικές νοοτροπίες και πρακτικές που μας πληγώνουν για να υπάρξει επιτέλους πράξη».

Βασίλης Κικίλιας

υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία στην Α΄Αθήνας

kikilias

Τον τελευταίο καιρό οι εξελίξεις στον χώρο της τρομοκρατίας σε συνδυασμό με το πιεσμένο προεκλογικό του πρόγραμμα, δεν του επιτρέπουν ξεκούραση. Όποτε μπορεί, ο Βασίλης Κικίλιας, ξεκλέβει χρόνο για προπόνηση, στο γυμναστήριο της ΕΥΠ, για να φορτίσει τις μπαταρίες του. Αλλωστε από το 1990 έως και το 2004, ασχολήθηκε με το μπάσκετ, έπαιζε στον Πανιώνιο, στην ΑΕΚ και στις Εθνικές ομάδες μπάσκετ. Έχει ύψος δύο μέτρα ακριβώς, γεγονός που κάνει την παρουσία του επιβλητική στον χώρο.

Γεννημένος τον Μάιο του 1974 στα Εξάρχεια, μεγάλωσε στην Νέα Σμύρνη, με πατέρα και μητέρα καθηγητές Πανεπιστημίου στο Μαθηματικό τμήμα και τη Φιλολογία αντίστοιχα. Τελείωσε το Λεόντειο Λύκειο και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 2002. Συνέχισε σπουδές του στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Διοίκησης & Οργάνωσης Μονάδων Υγείας, από την οποία πήρε μεταπτυχιακό το 2008. Το 2011, ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όταν ήταν μικρός διάβαζε Blake- ένας από τους ήρωες που αγαπούσε ήταν ο τερματοφύλακας- γιατρός. Αδυναμία του, ήταν και συνεχίζει να είναι, η κατά δύο χρόνια νεότερη αδερφή του, Κατερίνα.

Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Αθηνών το 2006, ένα χρόνο μετά ανέλαβε πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων και το 2012 εξελέγη βουλευτής. Τον Ιούνιο του 2014, ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Παναγιώτης Ρέππας

Υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στην Α' Πειραιά

reppas

Βέρος Πειραιώτης, ο Πάνος, όπως τον φωνάζουν στην καθημερινότητά του, γεννήθηκε το 1983, είναι πολιτικός μηχανικός και διατηρεί τεχνική κατασκευαστική εταιρεία με έδρα τον Πειραιά. Κατεβαίνει για πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές- πήρε το βάπτισμα του πυρός το 2010, όποτε ασχολήθηκε πρώτη φορά με τα κοινά. Διετέλεσε επί 2 χρόνια αντιδήμαρχος Πειραιά, φέτος είναι δημοτικός σύμβουλος και επερχόμενες εκλογές θα διεκδικήσει μια θέση στα έδρανα της Βουλής με την Νέα Δημοκρατία.