Success Stories: 4 νέοι άνθρωποι άφησαν την καριέρα τους και ακολούθησαν το ένστικτό τους!

Success Stories: 4 νέοι άνθρωποι άφησαν την καριέρα τους και ακολούθησαν το ένστικτό τους!

Πριν 70 χρόνια οι γονείς επέλεγαν τις σπουδές και το επάγγελμα των παιδιών τους, το οποίο δεν ήταν άλλο από το δικό τους. Τα παιδιά των δικηγόρων γινόντουσαν δικηγόροι, των γιατρών γιατροί και των εμπόρων... .
Πριν 50 χρόνια, αυτό άλλαξε. Τα παιδιά άρχισαν να επιλέγουν το δικό τους δρόμο, και τα παιδιά των γιατρών έγιναν μουσικοί, τα παιδιά των στρατιωτικών ηθοποιοί, των γιατρών επιχειρηματίες, και γενικά μπορούσαν πια να διαλέξουν σπουδές και επάγγελμα με βάση τις κλίσεις και τις προτιμήσεις τους.
Πριν είκοσι χρόνια κι αυτό άλλαξε. Οι σπουδές έπαψαν να καθορίζουν το επάγγελμα των νέων. Κι απόφοιτοι μαθηματικοί έγιναν μουσικοί, απόφοιτοι φιλόλογοι έγιναν μοντέλα, απόφοιτοι νομικοί έγιναν ηθοποιοί ή επιχειρηματίες.
Σήμερα και αυτό αλλάζει.


Το επάγγελμα που ξεκίνησες δεν καθορίζει το επάγγελμα στο οποίο θα γνωρίσεις επιτυχία. Άσχετα πια με το επάγγελμα των γονιών σου, τις σπουδές σου, και το επάγγλεμα που αρχικά επέλεξες, μπορεί η επιτυχία να σε περιμένει στη γωνία ...κάνοντας κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που αρχικά ξεκίνησες.


Η οικονομική κρίση, ο γρήγορος ρυθμός των αλλαγών της ζωής μας λόγω της επέλασης της τεχνολογίας, η παγκοσμιοποιημένη οικονομία, οι νέες δυνατότητες διεθνούς ανάπτυξης που προσφέρει το ίντερνετ και το οικουμενικό χωριό στο οποίο έχει μετατραπεί ο πλανήτης μας έχουν κάνει πια το επάγγελμά μας να μη μας δεσμεύει. Αλλάζει και εξελλίσσεται μαζί μας. Η οικονομική κρίση και οι βίαιες αλλαγές που έφερε στη ζωή μας δίνουν συχνά την αφορμή για μια νέα πορεία. Και η επιτυχία μπορεί να μας περιμένει στη γωνία, ακόμη κι αν δεν είναι η γωνία που αρχικά φανταστήκαμε.


Σας παρουσιάζουμε τέσσερις νέους ανθρώπους που ακολούθησαν το ένστικτό τους, δε δίστασαν να αφήσουν μια καριέρα που ήδη είχαν για να κάνουν κάτι τελείως διαφορετικό και πέτυχαν σε αυτό. Τέσσερις ιστορίες επιτυχίας που σκοπό έχουν να σας εμπνεύσουν!

1. Λέων Γιοχάη/ Zulutrade

leon 1


Ο Λέων Γιοχάη σπούδασε οπτομετρία στην Ιταλία για να ακολουθήσει τη δραστηριότητα των γονιών του. Αντί όμως να δουλέψει στο κατάστημα οπτικών της οικογένειάς του, δούλευε από το υπόγειο τη δημιουργία ιστοσελίδων. Η ενασχόληση με την κατασκευή ιστοσελίδων ξεκίνησε από το 1999 τον οδήγησε το 2001 στη δημιουργία της InternetQ που μεταξύ άλλων κατασκεύαζε ιστοσελίδες χρηματιστηριακών. «Ακολούθως δραστηριοποιήθηκα στην αγορά των ringtones. Ηταν η εποχή που όλοι αγόραζαν διαφορετικούς ήχους για τα κινητά τους και την εταιρεία μου τελικά την πούλησα στις ΗΠΑ».


Από το 2007 επέστρεψε στην Ελλάδα και ξεκίνησε την www.zulutrade.com την πιο επιτυχημένη ιδέα του, αποτέλεσμα του συνδυασμού της αγάπης του για το Διαδίκτυο και για το trading.


Η πρωτοποριακή πλατφόρμα Zulutrade με τζίρο δεκάδων εκ. ευρώ ξεκίνησε το 2007. Τότε ο Λέων έπαιζε με τις συναλλαγματικές ισοτιμές στο Forex στην Αμερική και ακολουθούσε έμπειρους trader s που να ήξεραν καλά την αγορά συναλλάγματος. Εφτιαξε ένα λογισμικό με το οποίο ακολουθούσε τις συμβουλές τους και απευθείας πόνταρε σε αυτά που πρότειναν.


«Μετά φίλοι και γνωστοί άρχισαν να ακολουθούν τις συμβουλές μου, που ήταν αυτές των traders που είχα επιλέξει, και κέρδιζα από τις προμήθειες, με αποτέλεσμα σύντομα να κερδίζω περισσότερα από τις προμήθειες παρά από τα πονταρίσματα. Και έτσι αποφάσισα να οργανώσω καλύτερα την ιδέα και να γίνει ιστοσελίδα. Συνεργάστηκα και επισήμως με τους τρεις traders και άρχισαν να πληθαίνουν οι εγγραφές».

Λίγα χρόνια μετά την ίδρυσή του χαρακτηρίστηκε μια από τις 100 πιο... υποσχόμενες εταιρείες στον κόσμο από την βρετανική Telegraph.


Πώς ακριβώς όμως λειτουργεί το www.zulutrade.com; «Στο www.zulutrade.com γράφονται οι traders και οι followers. Οι traders προτείνουν κινήσεις και οι followers ακολουθούν για να εξασφαλίζουν αποδόσεις. Οι traders συμβουλεύουν και κερδίζουν προμήθειες από τις κινήσεις αυτών που τους ακολουθούν. Όσο πιο επιτυχημένες συμβουλές-εκτιμήσεις κάνει ένας trader τόσο πιο ψηλά μπαίνει στη λίστα του www.zulutrade.com και τόσο περισσότεροι followers θέλουν να τον ακολουθήσουν για να εξασφαλίσουν τις καλύτερες αποδόσεις. Έτσι το www.zulutrade.com γίνεται ένα site επενδυτικής δικτύωσης με στόχο τη συμβουλευτική για πιο αποδοτικές κινήσεις.»


Σήμερα στο www.zulutrade.com είναι εγγεγραμμένοι 70.000 ενεργοί followers που επιλέγουν ποιους traders να ακολουθήσουν, και με τις συμβουλές τους αγοράζουν και πωλούν συνάλλαγμα. Η Zulutrade δίνει τη δυνατότητα σε κάθε επενδυτή να χρησιμοποιεί την εμπειρία και την τεχνογνωσία μερικών από τους πιο γνωστούς διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο, προκειμένου να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε όλες τις αγορές (μετοχών, ισοτιμιών κ.λπ.).


Μαρία Βλάχου/ Fereikos

mariavlahou

Η μεγάλη αγάπη της Μαρίας ήταν οι ξένες γλώσσες. Οι σπουδές της ήταν στη φιλολογία ξένων γλωσσών στην Ιταλία και την Πορτογαλία. Η καριέρα της ξεκίνησε στο εξωτερικό όπου και παρέμεινε για 11 συναπτά έτη διδάσκοντας σε διάφορα πανεπιστήμια της Ευρώπης ενώ αργότερα εργάστηκε ως μεταφράστρια στις Βρυξέλλες. Και ξαφνικά αποφάσισε να αλλάξει την καθημερινότητά της, τον τρόπο ζωής της, τον τόπο εργασίας της και να γυρίσει στην Ελλάδα. «Η αλλαγή πορείας ήταν μια εσωτερική ανάγκη επαναπατρισμού. Ήθελα να επιστρέψω στην Ελλάδα, όμως δεν έβρισκα τον τρόπο ή καλύτερα, εργασία. Έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με κάτι τελείως διαφορετικό το οποίο όμως ταυτόχρονα συνδυάζει σπουδές και προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία λόγω της αναπόφευκτης εξαγωγικής δραστηριότητας της εταιρείας.»

Η ιδέα της ήρθε τρώγοντας σε ένα εστιατόριο της Ελβετίας πανάκριβα Escargots à la Bourguignonne. «Όταν είπα στην αδερφή μου Πένυ πόσο έκαναν ...μου είπε δεν μαζεύω κι εγώ σαλιγκάρια και να τα εξάγω...Το σκεφτήκαμε καλύτερα και το αποφασίσαμε και είπαμε να το σπουδάσουμε πρώτα. Η Πένυ φοίτησε στη σχολή Αγροτουρισμού και Αγροβιοτεχνίας κι εγώ Μάρκετινγκ και πωλήσεις. Έτσι, ύστερα από ατέλειωτες ώρες μελέτης και μια μακρά έρευνα αγοράς ξεκινήσαμε το πρώτο μας εκτροφείο».


Έτσι με την αδερφή της, Πένυ Βλάχου, ξεκίνησε την εταιρεία Fereikos, που δραστηριοποιείται στην εκτροφή και εμπορία φρέσκων και τυποποιημένων σαλιγκαριών ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου και στην παραγωγή έτοιμων γευμάτων.

Η Fereikos ξεκινήσε τέλη του 2007 με ένα μικρό εκτροφείο και αυτή την στιγμή συνεργαζεται με 178 οικογένειες στην Ελλάδα, 7 στην Κύπρο, 1 Γερμανία και 2 Ισπανία. Η γκάμα των προϊόντων της περιλαμβάνει το φρέσκο σαλιγκάρι, το οποίο διατίθεται διαλεγμένο και καθαρισμένο ή ταϊσμένο, όπως συνηθίζεται από τους παλαιότερους, τυποποιημένο σαλιγκάρι με κέλυφος ή χωρίς, δηλαδή σε άλμη προβρασμένο για μεγαλύτερη ευκολία σε λιγότερο χρόνο. Το νέο προϊόν της εταιρείας είναι τα μακαρόνια με σαλιγκάρια, έτοιμο γεύμα, δηλαδή, σε δυο διαφορετικές γεύσεις. Μία καθαρά ελληνική με σαλιγκάρι, ντομάτα και φέτα και μια γαλλική που είναι ταλιατέλες με σαλιγκάρι, σκόρδο και μαϊντανό. Οι πωλήσεις της εταιρείας γίνονται κατά 84% στο εξωτερικό στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Κύπρο.


Τι θα συμβούλευε όσους θέλουν να κάνουν κάτι δικό τους; «Πείσμα και υπομονή και πολλή αγάπη γι αυτό που θέλουν να κάνουν. Όλα τα νέα παιδιά πρέπει να καταλάβουν πώς στη σύγχρονη, επισφαλή και ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική συγκυρία το μόνο οπλοστάσιο απέναντι στη κρίση είναι η επικαιροποίηση των γνώσεών τους και η διαρκής απόκτηση διεπιστημονικών γνώσεων από πολλά και αποκλίνοντα πεδία. Η σύγχρονη αγορά εργασίας απαιτεί ευέλικτους εργαζόμενους».

Γιώργος Γλυνός / FoodTruck

giorgosglynos 1


Μια απόλυση από την αλυσίδα σουπερμάρκετ στην οποία ήταν Διευθυντής ήταν η αφετηρία της σημερινής πορείας του Γιώργου Γλυνού. Του Φυσικού που αφού έκανε μεταπτυχιακό στην Αστροφυσική σπούδασε και Τηλεπικοινωνίες και δούλεψε σε αρκετές εταιρείες, αποφάσισε να κάνει μια στροφή. Να σταματήσει να εξαρτάται από τους άλλους, να δουλεύει για τον εαυτό του και να κάνει αυτό που αγαπά και γεμίζει την ψυχή του..
Ο chef Γιώργος Γληνός και το ...φορτηγό του, το Food Truck ξεκίνησαν πριν δύο βδομάδες από το ΟΑΚΑ και κάθε μέρα βρίσκεται και άλλο σημείο. Πότε στην Ηρώδου του Αττικού και πότε στο Χαλάνδρι ή το Μαρούσι με ποντιακούς γκεζλεμέδες, σούπα σελινόρριζας με κάρυ και ζεστή μεξικάνικη σοκολάτα με κανέλα, προσφέρει μια πολύ διαφορετική επιλογή για το μεσημεριανό σας.


«Όταν ήμουν μικρός ονειρευόμουν να γίνω επιστήμονας», μας λέει. Ωστόσο οι σπουδές του τελικά τον οδήγησαν στα γραφεία μεγάλων εταιρειών αφού ασχολήθηκε και με το μάρκετινκ και ήταν στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων. Η τελευταία θέση του ήταν σουπερμάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος όπου ήταν για δύο χρόνια Διευθυντής του τμήματος Παραγγελιών Ιντερνετ , μέχρι που απολύθηκε το 2013.


«Ένιωσα πολύ άσχημα, ένιωσα προδομένος. Αποφάσισα να μην ξαναδουλέψω σε εξαρτημένη εργασία. Ούτε καν έστειλα βιογραφικά σε άλλες εταιρείες όπως κάνουμε συνήθως...Αποφάσισα να πάρω το χρόνο μου και να βρω τι θέλω να κάνω.
Και ήρθε η απόφαση για το Food Truck την καντίνα που φτιάχνει βιολογικές και πεντακάθαρες λιχουδιές, προσφέροντας μια εναλλακτική στο φαγητό του δρόμου.»


Γιατί όμως γκεσελμέδες; «Τους γνώρισα στα ταξίδια μου. Πριν μερικά χρόνια με μια μηχανή από τη βόρεια Ελλάδα ταξίδεψα σε Τουρκία, Συρία, Λίβανο, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Ιορδανία, Αίγυπτο και Κύπρο. Οπου έφτανα, κρατούσα σημειώσεις και δοκίμαζα γεύσεις του δρόμου: σε παζάρια, σε υπαίθριες αγορές! Αγάπησα τους γκεζελμέδες...» Το Food Truck προσφέρει και σούπες, πάντα με αγνά υλικά που ψωνίζει καθημερινά από τη λαϊκή.


Τι έχει να συμβουλέψει σε όσους, αναρωτιούνται αν πρέπει να ακολουθήσουν κάτι δικό τους; « Να μη φοβηθούν ότι θα αποτύχουν. Να ξεκινήσουν κι αν αποτύχουν να μάθουν από τα λάθη τους και να ξαναπροσπαθήσουν».
Το αν θα πετύχει το νέο του, μόλις δύο εβδομάδων εγχείρημα, είναι νωρίς να το πούμε. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το φορτηγό με τις γεύσεις του Γιώργου Γλυνού προσφέρει νέες γευστικές διαδρομές στην πόλη, με πολλή αγάπη και μεράκι.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα και το μενού του Food Truck στο site και από τη σελίδα στο Facebook.

Γωγώ Παπαδιονυσίου/www.mamatsita.com

papadion

Το www.mamatsita.com είναι ένα από τα food blogs που κυριαρχούν με την αμεσότητά του και τις συνταγές του. Ψυχή του Blog, μια «μαμά στην τσίτα» και καλή μαγείρισσα, η Γωγώ Παπαδιονυσίου. Το blog της είναι το χόμπυ της και όχι μια προσοδοφόρα επιχείρηση. Ωστόσο η Γωγώ έχει σπουδάσει Δημόσιες Σχέσεις και έχει δουλέψει σαν broker σε Χρηματιστηριακές ήταν η πρώτη trader με πιστοποίηση για συναλλαγές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης μέχρι που... αποφάσισε να σταματήσει για να μεγαλώσει τα δύο παιδιά της.



« Όταν ήμουνα μικρή ήθελα να κάνω μια δουλειά που θα μου «τρώει» μόνο 8 ώρες την ημέρα κι ύστερα θα επιστρέφω σπίτι μου, όπως ακριβώς έκαναν οι περισσότεροι γονείς των φίλων μου. Οι γονείς μου είχαν μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, ένα ουζερί, το οποίο όμως ήταν ανοικτό καθημερινές, Σαββατοκύριακα κι αργίες κι αυτό ήταν κάτι που μου στερούσε αρκετό από τον χρόνο τους μαζί μου και φυσικά με γέμιζε αρνητικά συναισθήματα».


Φυσικά, μεγαλώνοντας κατάλαβεπως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Το να έχεις «την δική σου επιχείρηση» όποια μορφή κι αν έχει αυτή, είναι πολλά πράγματα αλλά σίγουρα είναι και δημιουργία. Δημιουργείς κάτι δικό σου, το βλέπεις να αναπτύσσεται, το εξελίσσεις, το φτάνεις εκεί που θέλεις να φτάσει.


«Τελειώνοντας το σχολείο δεν ήξερα ακριβώς τι ήθελα να κάνω. Έπαιρνα κι άλλαζα αποφάσεις με ταχύτητα φωτός. Την μία ήθελα να γίνω αθλητική δημοσιογράφος και να περιγράφω ποδοσφαιρικούς αγώνες και την άλλη ήθελα να αγορεύω σε δικαστικές αίθουσες υπέρ των ανήμπορων και αδυνάτων. Σε κάθε περίπτωση όμως ήξερα πως για να πετύχω στο οτιδήποτε αποφάσιζα να κάνω, έπρεπε πρώτα να σπουδάσω.


Η ζωή πολλές φορές σε πάει από μόνη της σε μονοπάτια που ποτέ δεν είχες σκεφτεί πως μπορεί να περπατήσεις. Κι έτσι κι εγώ στα 19 μου βρέθηκα στον Χρηματιστηριακό χώρο, για λίγο, όπως ήθελα να πιστεύω. Η δουλειά μου στην τότε Χρηματιστηριακή εταιρία που εργαζόμουν μου εξασφάλιζε τα δίδακτρα του κολεγίου στο οποίο είχα επιλέξει να σπουδάσω. Ξεκίνησα λοιπόν, σ' αυτόν τον χώρο το 1989 για να αποχωρήσω οριστικά το 2004. Το να είμαι «αντικρύστρια-broker» , δηλαδή το να πουλάω και να αγοράζω μετοχές για λογαριασμό των πελατών της εταιρίας, ήταν κάτι που ποτέ δεν είχα φανταστεί πως θα μπορούσα να κάνω. Ούτε είχα φανταστεί πως θα καταφέρω να πάρω την πιστοποίηση ως trader της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης. Όλα αυτά τα έμαθα στην πορεία, και κυριολεκτικά τα λάτρεψα. Μπήκα σ' αυτό τον χώρο μη γνωρίζοντας καν τι σημαίνει χρηματιστήριο και μετοχή κι έβαλα στοίχημα με τον εαυτό μου να τον κερδίσω. Και τον κέρδισα. Έμαθα πάρα πολλά, ταξίδεψα και γνώρισα πολλούς κι αξιόλογους ανθρώπους. Αλλά έτσι είμαι εγώ. Μου βάζω προκλήσεις και στόχους. Είναι καλό o άνθρωπος να βάζει στόχους στη ζωή του. Αυτό προσπαθώ να μάθω και στα παιδιά μου. Να βάζουν στόχους κι αφού τους κατακτούν να βάζουν τον επόμενο. Κι ο δικός μου επόμενος, ήταν να δημιουργήσω οικογένεια.»


Τώρα η Γωγώ...είναι μια μαμά στην τσίτα, που λατρεύει -εκτός φυσικά από τα παιδιά της- και την μαγειρική. Μέσα από το blogging βρήκε αυτό που της ταιριάζει.
«Δεν χρειάζεται να κάνω μεταδόσεις αγώνων ή να αγορεύω σε δικαστικές αίθουσες. Δεν χρειάζεται να αγοράζω και να πουλάω μετοχές. Μέσα από το blog μου έχω δημιουργήσει την «δική μου παρέα». Μου δίνει μεγάλη χαρά να μπαίνω στην κουζίνα μου και να φτιάχνω νοστιμιές για την οικογένεια μου , τις οποίες όμως μοιράζομαι διαδικτυακά και με όλους αυτούς που με ακολουθούν. Αυτή είναι η δική μου δημιουργία. Την ξεκίνησα πολύ απλά και ήσυχα για καθαρά «ψυχοθεραπευτικούς» λόγους, κι εκείνη δείχνει να μου το ανταποδίδει. Τα μηνύματα που λαμβάνω από τον κόσμο που διαβάζει το blog μου είναι όλα τόσο γλυκά κι ενθαρρυντικά και με βάζουν σε διαδικασία να σκεφτώ ...τον «επόμενο στόχο».

«Αν έχω κάτι να πω στους νέους είναι να προχωρούν μπροστά, να τολμούν, να πιστεύουν στα όνειρα τους και να θυμούνται πάντα πως οι μεγαλύτερες κατακτήσεις ξεκίνησαν από ένα όνειρο