Acqua For Life: Tο πρόγραμμα του Giorgio Armani εξαπλώθηκε φέτος σε 3 ηπείρους!

Acqua For Life: Tο πρόγραμμα του Giorgio Armani εξαπλώθηκε φέτος σε 3 ηπείρους!

Χιλιάδες άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε καθαρό, ασφαλές νερό

Tο 2014 αποτέλεσε την τέταρτη συνεχή χρονιά κατά την οποία ο Giorgio Armani και ο οργανισμός Green Cross International συνεργάστηκαν για να παρέχουν ασφαλές και καθαρό νερό σε όσους το χρειάζονται. Την περσινή χρονιά σημειώθηκε αξιόλογη επέκταση του προγράμματος στη Σρι Λάνκα, στην Ακτή Ελεφαντοστού και στη Σενεγάλη, κάνοντας επτά τις χώρες που επωφελούνται αυτής της συνεργασίας.

Το Acqua for Life (Νερό για τη Ζωή) αποτελεί μια ανθρωπιστική καμπάνια σε παγκόσμιο επίπεδο που ξεκίνησε το 2011 από τον Giorgio Armani. Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε με την εξής βασική σκέψη: το νερό είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της ζωής, και εντούτοις σε πολλές περιοχές του κόσμου η πρόσβαση σε αυτό το βασικό στοιχειό είναι ένας διαρκής αγώνας. 768 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στερούνται ασφαλών πηγών πόσιμου νερού. Τα παιδιά είναι τα πιο ευαίσθητα και τα πρώτα θύματα: 4,000 παιδιά σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από ασθένειες που προκαλούνται από την κατανάλωση μη καθαρού ή μολυσμένου νερού.

Ο στόχος του προγράμματος Acqua for Life είναι να προσφέρει ασφαλή πρόσβαση σε καθαρό νερό σε αυτούς που το χρειάζονται. Μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα του προγράμματος είναι: πάνω από 530 εκατομμύρια λίτρα καθαρού νερού διατέθηκαν από 2011, ενώ 74 εκατομμύρια λίτρα συγκεντρώθηκαν το 2014. Τα αποτελέσματα αυτά επιτεύχθηκαν χάρις σε 162 σημαντικά έργα υποδομής που περιλαμβάνουν πηγάδια, συστήματα συγκέντρωσης βρόχινου νερού, γεωτρήσεις και αντλίες νερού που παρέχουν εκατομμύρια λίτρα ασφαλούς νερού κάθε χρόνο στις κοινότητες που το χρειάζονται περισσότερο. Το Acqua for Life βοηθά στη διάδοση της γνώσης και προωθεί τη σημασία του παγκόσμιου θέματος της παροχής ασφαλούς νερού και της σπανιότητάς του.

Το Acqua for Life επεκτάθηκε σε τρεις ηπείρους αυτή τη χρονιά, με προγράμματα που αφορούν επτά χώρες. Για πρώτη φορά το Acqua for Life δραστηριοποιήθηκε σε χώρες όπως η Ακτή Ελεφαντοστού, η Σενεγάλη και η Σρι Λάνκα, ενώ έχει ήδη κάνει έργο στη Γκάνα, τη Βολιβία, την Κίνα, και το Μεξικό.

Στις κοινότητες με έλλειψη νερού, είναι κυρίως οι γυναίκες και τα παιδιά σε σχολική ηλικία, που υποφέρουν περισσότερο, αφού πρέπει να περπατούν δεκάδες χιλιόμετρα κάθε μέρα για να φέρουν νερό, συχνά από μολυσμένες πηγές και έτσι χάνουν την ευκαιρία της εκπαίδευσης και της εργασίας που θα τους επέτρεπε να προσφέρουν στις οικογένειες τους, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα υγείας και ασφάλειας.

Ghana Antoine-Passerat ba0e1

Το πρόγραμμα Acqua for Life έχει ήδη βελτιώσει αισθητά τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και με πολλούς τρόπους:

• Προσφέροντας αειφόρο και ασφαλή πρόσβαση, οι Giorgio Armani και Green Cross σώζουν ζωές μειώνοντας την εμφάνιση ασθενειών που προέρχονται από την κατανάλωση ακατάλληλου νερού.
• Τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν και να περνούν περισσότερο χρόνο στο σχολείο και άρα έχουν τη δυνατότητα εκπαίδευση που τους προσφέρει οφέλη για όλη τους τη ζωή.
• Οι οικογένειες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αρκετό νερό για να καλύπτουν τις ανάγκες του σπιτιού, να ποτίζουν τα μποστάνια και τα ζωντανά τους, επομένως να επωφελούνται γενικά σε ότι αφορά στη σίτισή τους
• Ο πληθυσμός γίνεται πιο υγιής λόγω του καθαρότερου νερού, γεγονός που επιτρέπει τη συμμετοχή και καλύτερη απόδοση στις δουλειές και στο σχολείο και άρα συμβάλλει θετικά στην ευζωία των κοινοτήτων

Η επίδραση του Acqua for Life είναι εμφανής στις χώρες που δραστηριοποιείται με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα στη Σρι Λανκα έχει πραγματοποιηθεί μια πολύ σημαντική γεώτρηση που επιτρέπει στο δίκτυο ύδρευσης να διοχετεύει νερό κατευθείαν στα νοικοκυριά. Το γεγονός αυτό έχει καταλυτική επίδραση σε 200 οικογένειες στην περιοχή της Pulawala, όπου μόνο οι 56 εξ αυτών είχαν πρόσβαση στο νερό. Τα οφέλη του προγράμματος είναι πολλαπλά, εκ των οποίων η μείωση της εμφάνισης νόσων που προέρχονται από τη μόλυνση των υδάτων, και των συνθηκών υγιεινής, η βελτίωση των προτύπων υγιεινής, η μείωση των απουσιών στο σχολείο καθώς και η βελτίωση των συνθηκών διδασκαλίας και μάθησης στα σχολεία.

Στη γειτονία Richard Toll Town στη Σενεγάλη, το Acqua for Life ξεκίνησε φέτος την κατασκευή συστήματος παροχής νερού σε ένα σχολικό συγκρότημα, ώστε να μη χρειάζεται πλέον τα παιδιά να περπατούν κατά μέσο όρο 3 χιλιόμετρα τη μέρα για να βρουν νερό.

Στην Ακτή Ελεφαντοστού, όπου εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να πίνουν από «ακατάλληλες» πηγές, το Acqua for Life έβαλε τα θεμέλια για ένα διακρατικό πρόγραμμα γεώτρησης στο χωριό Dohouan που βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Bia που αποτελεί ένα φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ακτή Ελεφαντοστού και στην Γκάνα. Το Acqua for Life θα επεκτείνει τη δράση του και θα προσφέρει νερό σε περισσότερες κοινότητες και στις δύο πλευρές των συνόρων το 2015, με στόχο την εξάλειψη των ασθενειών που προέρχονται από το νερό, οι οποίες επηρεάζουν κατ αρχάς τα παιδιά και θα βοηθήσει τον οργανισμό Green Cross International στις προσπάθειες του να προωθήσει τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες στον τομέα της προστασίας των κοινών πηγών νερού

'Το νερό είναι το πολυτιμότερο φυσικό αγαθό στον πλανήτη. Η οργάνωση Green Cross και ο Giorgio Armani υποστηρίζουν από κοινού αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Έχουμε τη χαρά να συνεχίζουμε τη συνεργασία μας το 2015, και είμαστε ενθουσιασμένοι που δουλεύουμε προς ένα κοινό σκοπό που είναι η παροχή σε όλους τους ανθρώπους στον κόσμο, αειφόρων πηγών ασφαλούς πόσιμου νερού", δηλώνει η Marie-Laure Vercambre, Διευθύντρια του προγράμματος «Νερό για τη Ζωή και την Ειρήνη» του Green Cross International

'Στα τέσσερα χρόνια του προγράμματος Acqua for Life πετύχαμε με τον Green Cross International, πρόσβαση στο καθαρό νερό σε πολλές περιοχής στον πλανήτη, για χιλιάδες ανθρώπους, αλλά δυστυχώς υπάρχουν πολλοί που ακόμα δεν έχουν πρόσβαση. Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν και ανυπομονώ να συνεχίσω τον αγώνα για να διαθέσουμε ασφαλές πόσιμο νερό σε αυτούς που το χρειάζονται', δηλώνει ο Giorgio Armani

Το Acqua for Life θα συνεχίσει το 2015 να αναζητά και να δεσμεύει ένα ευρύτερο κοινό στη σημαντική ιδέα της παροχή του πολυτιμότερου αγαθού που είναι το νερό.

Επίσης το Acqua for Life είναι παρόν στις ΗΠΑ όπου ο Giorgio Armani υποστηρίζει για πέμπτη χρονιά τη UNICEF στο Tap Project. Αυτή η εθνική καμπάνια προσφέρει καθαρό νερό και σωστές συνθήκες υγιεινής σε σχολεία και κοινότητες ενώ προωθεί τις ασφαλείς συνήθειες υγιεινής σε παιδιά σε όλο τον κόσμο σε περισσότερες από 100 χώρες.