Έμμυ Νάιτερ: H Google τιμά την μεγάλη γερμανίδα μαθηματικό με το σημερινό της doodle

Γωγώ Φούντα
Έμμυ Νάιτερ: H Google τιμά την μεγάλη γερμανίδα μαθηματικό με το σημερινό της doodle

115 χρόνια από τη γέννηση της σπουδαίας μαθηματικού

Σαν σήμερα, πριν από 115 χρόνια, γεννήθηκε η κατά πολλούς μεγαλύτερη γυναίκα μαθηματικός στην ιστορία, η Έμμυ Νάιτερ. Η χαρισματική γερμανίδα, η οποία πέθανε στις 14 Απριλίου 1935, έγινε κυρίως γνωστή για τη σημαντική συμβολή της στην αφηρημένη άλγεβρα και τη θεωρητική φυσική. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι αναφέρεται από τους Πάβελ Αλεξανδρώφ, Άλμπερτ Αϊνστάιν, Jean Dieudonne, Hermann Weyl, Νόρμπερτ Βίνερ και άλλους ως η πιο σημαντική γυναίκα στην ιστορία των μαθηματικών.

46991-004-CBF00393 152ff

Γεννήθηκε σε εβραϊκή οικογένεια στη βαυαρική πόλη του Έρλαγκεν ενώ αντιμετώπισε ήδη από τα πρώτα χρόνια των σπουδών της, αρκετές δυσκολίες λόγω φύλου. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο, και το 1907 ξεκινά ουσιαστικά την καριέρα της με την ολοκλήρωση της διατριβής της υπό την επίβλεψη του Paul Gordan. Στη συνέχεια εργάστηκε στο Μαθηματικό Ινστιτούτο για 7 χρόνια άνευ αποδοχών.

naiter b10e4

Το 1932 έλαβε από κοινού με τον Emil Artin το βραβείο Ackermann-Teubner για τη συμβολή της στα μαθηματικά, ενώ εκτιμάται από τους μαθηματικούς κυρίως για τη συνεισφορά της στην τοπολογία. Παράλληλα η τάση της στην αφηρημένη σκέψη τη βοήθησε να προσεγγίσει τα προβλήματα των μαθηματικών σε καινούργιους και πρωτότυπους τρόπους.

emmy-noether-kimdir-7106652 4150 m 9d82d

Πέθανε, το 1935 έπειτα από χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ωοθηκικής κύστης, καθώς παρά τα αρχικά σημάδια ανάλαμψης, δεν τα κατάφερε και «έφυγε» έπειτα από 4 ημέρες σε ηλικία μόλις 53 ετών. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, ότι οι μαθητές της ήταν γνωστοί ως «τα αγόρια της Νάιτερ».

o-EMMY-NOETHER-facebook 7a4e9