«Smells Like Teen Spirit»: Αυτό είναι το πιο θρυλικό τραγούδι ever σύμφωνα με την επιστήμη

«Smells Like Teen Spirit»: Αυτό είναι το πιο θρυλικό τραγούδι ever σύμφωνα με την επιστήμη

Οι επιστήμονες εξηγούν με δεδομένα γιατί το συγκεκριμένο τραγούδι έγινε τεράστια επιτυχία!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι αυτό που κάνει ένα τραγούδι hit; Είναι η μελωδία, ο ρυθμός, οι στίχοι, ή η φωνή του τραγουδιστή που μας κάνουν να έχουμε αδυναμία σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι;

Το τραγούδι "Smells Like Teen Spirit" των Nirvana ονομάστηκε ως το πιο iconic τραγούδι όλων των εποχών, σύμφωνα με μια έρευνα του πανεπιστημίου Goldsmiths του Λονδίνου και τον Dr Mick Grierson, λόγω πολύ συγκεκριμένων χαρακτηριστικών του.

Ο επιστήμονας εξέτασε τραγούδια που υπήρχαν σε επτά λίστες με τα καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών, από μεγάλα μουσικά περιοδικά όπως τo Rolling Stone, το VH-1 και το NME και χρησιμοποίησε ένα αναλυτικό λογισμικό για να βρει τι είναι αυτό που κάνει τα κομμάτια αυτά θρυλικά. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; "Βρήκαμε πως το πιο σημαντικό πράγμα που έχουν κοινό αυτά τα τραγούδια είναι πως στα περισσότερα από αυτά ο ήχος έχει ποικιλία και δυναμισμό, όταν συγκρίνεται με άλλα κομμάτια. Αυτό είναι το στοιχείο που κάνει τον ήχο του δίσκου γεμάτο ενθουσιασμό και κρατά την προσοχή του ακροατή", δήλωσε ο Dr Grierson στη Daily Mail. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την αυτοκινητοβιομηχανία Fiat για να βρουν το κατάλληλο τραγούδι για την προώθηση και διαφήμιση του μοντέλου FIAT 500.

Το top 10 της λίστας με τα πιο θρυλικά τραγούδια όλων των εποχών(αλλά και το τραγούδι Smells Like Teen Spirit), έτσι όπως προέκυψαν από την ανάλυση αυτή βρίσκεται παρακάτω:

1. Smells Like Teen Spirit, Nirvana
2. Imagine, John Lennon
3. One, U2
4. Billie Jean, Michael Jackson
5. Bohemian Rhapsody, Queen
6. Hey Jude, The Beatles
7. Like A Rolling Stone, Bob Dylan
8. I Can’t Get No Satisfaction, Rolling Stones
9. God Save The Queen, Sex Pistols
10. Sweet Child O’Mine, Guns N’ Roses