#Brexit: Οι γυναίκες που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο δημοψήφισμα της Βρετανίας

#Brexit: Οι γυναίκες που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο δημοψήφισμα της Βρετανίας

Και η θέση τους στην επόμενη ημέρα της χώρας

Παρ' όλες τις προσπάθειες πολλών πολιτικών να μεταπείσουν την κοινή γνώμη για παραμονή, το Brexit επικράτησε του Bremain και η απόφαση πως η Βρετανία δε θα ανήκει πια στην Ευρωπαϊκή Ένωση ελήφθη.

Μέσα όμως σε όλο αυτό τον πολιτικό αναβρασμό, ανεξαρτήτως με το αν κάποιος υποστήριζε τη μία, ή την άλλη πλευρά, αυτό που αξίζει να ξεχωρίσουμε είναι το γεγονός πως για πρώτη φορά είδαμε το γυναικείο φύλο να βγαίνει τόσο δυναμικά μπροστά στην πολιτική, ειδικά τις τελευταίες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα.

Ποιες είναι οι γυναίκες που κατάφεραν να ξεχωρίσουν όλον αυτόν τον καιρό;

jo cox injury stabbing 76915

Δίχως αμφιβολία, η Jo Cox, βουλευτής των Εργατικών, είναι η τραγική φιγούρα των ημερών. Η ίδια δέχτηκε δολοφονική επίθεση από εξτρεμιστή που σύμφωνα με μάρτυρα που επικαλείται το Sky News, φώναξε «Britain first», δηλαδή «Πρώτα η Βρετανία» όταν την πυροβόλησε. Η Cox υπέκυψε τελικά στα τραύματά της και το Brexit βάφτηκε με αίμα.

pg 10 amber rudd getty 0b1f7

Η χαρισματική Amber Rudd, ήταν θερμή υπέρμαχος του Bremain. Με πολύ δυνατή παρουσία σε ομιλίες και debates, η τωρινή Υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Βρετανίας σίγουρα βρίσκεται πια σε μια πολύ δύσκολη θέση.

theresa may glamour 24june16 rex b fd977

Η Υπουργός Εσωτερικών, Theresa May, ήταν επίσης στην πλευρά του Bremain. Κράτησε πολύ χαμηλούς τόνους κατά τη διάρκεια της προ-δημοψηφίσματος εκστρατείας και υπάρχουν σκέψεις και συζητήσεις για να γίνει το πρόσωπο πίσω που θα σταματήσει τον Boris Johnson.

greening a50d3
ruth davidson glamour 23jun16 pa 3d57a

Στο στρατόπεδο του «Bremain» βρέθηκε επίσης και η Justine Greening, αλλά και η Ruth Davidson, η οποία αν και είναι μόλις 37 ετών, απέδειξε πως «μετρά» πολιτικά και η βάση των ψηφοφόρων της στη Σκωτία (όπου βγήκε ως αποτέλεσμα Bremain), φαίνεται πως θα τη στηρίξει σίγουρα τον επόμενο καιρό.

ANDREA LEADSOM a340b
image update img ccefb

Από την άλλη πλευρά, οι Andrea Leadsom και Gisela Stuart, υπέρμαχοι του Grexit, μάλλον θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις της Γηραιάς Ηπείρου τον επόμενο καιρό.

cameron 2a138

Για το τέλος, αφήνουμε τη Samantha Cameron, τη σύζυγο του πρωθυπουργού της Αγγλίας, David Cameron, αλλά και μια γυναίκα με πολύ σημαντική εμπειρία και καριέρα στον επιχειρηματικό κόσμο. Στάθηκε δίπλα του τη στιγμή της συγκινητικής ομιλίας του στη Downing Street και έδειξε με αυτόν τον τρόπο την παντοτινή και ειλικρινή στήριξή της σε εκείνον.

Τι επιφυλάσσει για τις κυρίες η μετά-Brexit εποχή; Θα το δούμε τους επόμενους μήνες.