Ρεπορτάζ: Οι άστεγοι στην πόλη μας και πως μπορείτε να τους βοηθήσετε

Ρεπορτάζ: Οι άστεγοι στην πόλη μας και πως μπορείτε να τους βοηθήσετε

Οι άνθρωποι χωρίς σπίτι είναι η θλιβερή πραγματικότητα που πρέπει όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε και να σταματήσουμε να αγνοούμε.

Με αφορμή το κύμα παγετού που έχει απλωθεί σε όλη τη χώρα, όλοι μας είδαμε φίλους και γνωστούς να κοινοποιούν στο Facebook το banner που έφτιαξαν οι Atenistas για ενισχύσουν τη δράση του ΚΥΑΔΑ για συγκέντρωση ρούχων, κουβερτών, τροφίμων, παπουτσιών και μπουφάν ώστε να καταφέρουν οι άνθρωποι που είχαν την ατυχία να χάσουν όλα τα υπάρχοντα τους να αντέξουν τις πολικές θερμοκρασίες.

Το φαινόμενο των αστέγων και ιδιαίτερα των νεοαστέγων όμως παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις όσο η οικονομική κρίση διογκώνεται και δεν πρέπει να το θυμόμαστε μόνο δύσκολες μέρες όπως αυτές του ισχυρού κρύου. Το κίνημα των Atenistas έχει ήδη κάνει δύο δράσεις σε σχέση με τους αστέγους στις οποίες αρχικά συγκέντρωσε 2,5 τόνους ρούχα σε ένα πρωινό στην πλατεία Κοτζιά και αφού τα έβαλε σε τσάντες που περιείχαν ένα σετ χοντρών ρούχων για το κρύο τα μοίρασε χέρι με χέρι στις γειτονιές της Αθήνας αρχικά και λίγο καιρό μετά στα ερείπια της Columbia στον Περισσό όπου πολλοί άστεγοι έχουν βρει καταφύγιο. Τα περισσευούμενα ρούχα τα έδωσε στο ΚΥΑΔΑ (Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων) και ΜΚΟ «Κλίμακα» που ασχολούνται συστηματικά με τη βοήθεια των αστέγων. Οι Atenistas, μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε μαζί τους μας είπαν ότι το banner που έφτιαξαν για τα social networks ήταν για να ενισχύσουν έστω και με αυτό τον τρόπο τη δράση του ΚΥΑΔΑ καθώς τις μέρες αυτές η ανάγκη για βοήθεια των αστέγων είναι πιο έντονη και επιτακτική.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την ΜΚΟ "Κλίμακα" μας ενημέρωσαν πως δεν υπάρχει στην Αττική επίσημο πρόγραμμα δράσης για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των αστέγων και πως τώρα γίνεται προσπάθεια να καταμετρηθούν και να βοηθούν οργανωμένα, ενώ υπολογίζουν τους άστεγους στη χώρα μας περίπου σε 20000 με το μεγαλύτερο μέρος τους να είναι στα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στην Αθήνα.

Τα γραφεία του ΚΥΑΔΑ στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Πειραιώς 35 δέχονται 24 ώρες το 24ωρο συσκευασμένα τρόφιμα μακράς διαρκείας, φάρμακα που δεν έχουν λήξει, παπούτσια, ρούχα και κλινοσκεπάσματα τα οποία συγκεντρώνει και μοιράζει στους αστέγους, οι οποίοι βρίσκουν κατάλυμα από τις ακραίες καιρικές συνθήκες στο Κλειστό Γυμναστήριο στο Ρουφ, στο οποίο μπορείτε να οδηγήσετε ή να κατευθύνετε κάθε άστεγο που δεν μπορεί να φτάσει μόνος του.

Ενδεικτικά να σας πούμε πως ο ΚΥΑΔΑ μοιράζει 2000 γεύματα την ημέρα, έτσι αυτό που σε εσάς απλά περισσεύει μπορεί για τον άστεγο να είναι σημαντικό για την ίδια του ζωή. Μην γυρνάτε το κεφάλι στο πρόβλημα και μην αδιαφορείτε. Ποτέ δεν είναι αργά για να βοηθήσετε. Ενημερωθείτε και ενεργήστε σαν άνθρωποι. Βοηθήστε τους ανήμπορους της πόλης και δείξτε ότι οι πολίτες του κόσμου δε χάνουμε το ανθρώπινο πρόσωπο μας στην οικονομική κρίση.

Περισσότερες πληροφορίες στα παρακάτω site:
ΜΚΟ "Κλίμακα"
Atenistas
ΚΥΑΔΑ
Το blog της ΜΚΟ "Κλίμακα"