Ένας Έλληνας φωτογράφος αναφέρει μέσα από το άνδρο των Σύριων ανταρτών!

Ένας Έλληνας φωτογράφος αναφέρει μέσα από το άνδρο των Σύριων ανταρτών!

Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες του Γιώργου Μουτάφη

Το οδηπορικό του φωτογράφου Γιώργου Μουτάφη στα βουνά της Συρίας, προκειμένου να έρθει σε επαφή με τους επαναστάτες του Ελεύθερου Στρατού της Συρίας, ξεκινά κάπως έτσι:

«Έφτασα στην Antakya, στην Τουρκία, και από εκεί πέρασα τα σύνορα προς την Συρία. Τα πράγματα ήταν σχετικά ήρεμα στην συγκεκριμένη περιοχή και σε τρία χωριά φωτογραφίσαμε τις αντικυβερνητικές διαμαστυρίες που λάμβαναν χώρα κάθε απόγευμα. Επισκεφθήκαμε ακόμη το Taftanaz, όπου είδαμε δεκάδες πυρπολημένα σπίτια και πολλούς απελπισμένους ανθρώπους που όπως μας είπαν, περίμεναν απλά την νέα επίθεση του κυβερνητικού στρατού. Στις 19 Μαίου, στις 4 και μισή το απόγευμα, ο οικοδεσπότης μας, μας ξύπνησε και μας είπε πως έπρεπε να εκκενώσουμε το χωριό- πίστευε πως μία νέα κυβερνητική επίθεση ήταν ζήτημα ωρών. Οδηγήσαμε με το αμάξι του ως τα σύνορα. Είδαμε εκεί κάπου 50 πρόσυγες, κυρίως γυναίκες και παιδιά- που προσπαθούσαν να φτάσουν στα σύνορα.

Περπατήσαμε μαζί τους ώσπου φτάσαμε κάτι Τούρκους στρατιώτες. Είχαν ήδη ανοίξει μία μεγάλη τρύπα στο συρματόπλεγμα του φράχτη για να περάσουν τους πρόσφυγες. Πίσω μας ακούγοντας εκκοφαντικές εκρήξεις και βλέπαμε ένα ελικόπτερο να περνά πάνω από την περιοχή που είχαμε μόλις εγκαταλείψει. Μετά από ώρες αναμονής αι αφού πέρασαν πρώτα οι πρόσφυγες, ήρθε και η σειρά μας. Σε ένα τμήμα στην Τουρκία, μας φωτογράφισαν και μας πήραν τα αποτυπώματα. Ύστερα φύγαμε για την Antakya. Η αστυνομία μας είπε πως έπρεπε να εγκαταλείψουμε τη χώρα σε 24 ώρες. Αργότερα, και ενώ είχα επιστρέψει στην Ελλάδα, την πατρίδα μου, έμαθα πως οι Σύριοι που μας φιλοξένησαν ήταν ασφαλείς. Αυτό που με συγκίνησε σε αυτούς τους ανθρώπους είναι το εξής: γνωρίζοντας τον επικείμενο κίνδυνο, μας πήραν και μας πήγαν στα σύνορα. Δεν μας ακολούθησαν. Έμειναν να υπερασπιστούν το χωριό τους!» (δηλώσεις του Έλληνα φωτογράφου στο Newsweek).

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα λόγια είναι περιττά από εμάς. Μια ματιά στις φωτογραφίες του κ. Μουτάφη αρκεί για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο τι συμβαίνει στον κόσμο!