Ολυμπιακοί Αγώνες 2012: Οι εντυπωσιακότερες Τελετές Έναρξης της Ιστορίας

Ολυμπιακοί Αγώνες 2012: Οι εντυπωσιακότερες Τελετές Έναρξης της Ιστορίας

Με ευκαιρία την σημερινή Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών του Λονδίνου, ας θυμηθούμε τις εντυπωσιακότερες από αυτές

Σε λίγες ώρες θα στηθούμε μπροστά στις τηλεοράσεις μας για να παρακολουθήσουμε την Τελετή Έναρξης των 30ων Ολυμπιακών Αγώνων, στο Λονδίνο. Οι διοργανωτές, μετά από αρκετές παλινωδίες και αλλαγές στο τελικό πρόγραμμα και τις επιλογές του "μενού" του θεαματικού event, κατέληξαν σε κάτι που, όπως γράφουν αρκετοί "ειδικοί" ρισκάρει συχνά με το κιτς. Αυτό μένει να το διαπιστώσουμε.

Με αφορμή την αποψινή Τελετή, εμείς θα σας θυμήσουμε και 4 από τις θεαματικότερες Ενάρξεις στην σύγχρονη Ιστορία των Αγώνων.

1. Μόσχα
Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1980, γνωστοί ως οι Αγώνες της 22ης Ολυμπιάδας, διοργανώθηκαν στη Μόσχα, για πρώτη φορά στην ΕΣΣΔ, από τις 19 Ιουλίου έως και τις 3 Αυγούστου.
Οι Αγώνες σημαδεύτηκαν από το μποϋκοτάζ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και άλλων 64 χωρών, εξαιτίας της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν το 1979. Τα αποτελέσματα των Αγώνων καθώς και των 36 παγκοσμίων ρεκόρ που καταρρίφθηκαν τέθηκαν υπό αμφισβήτηση, λόγω των πολλών απουσιών.
Συνολικά συμμετείχαν 80 χώρες με 5.179 αθλητές που πήραν μέρος σε 209 αγωνίσματα των 21 αθλημάτων.

Το λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας ήταν έργο του σοβιετικού σχεδιαστή, Βλαντιμίρ Αρσέντιεβ. Απεικονίζει τους Ολυμπιακούς κύκλους πάνω από τους οποίους βρίσκονται παράλληλες γραμμές που συμβολίζουν το στίβο. Οι γραμμές σχηματίζουν πυραμίδα που στην κορυφή της υπάρχει ένα αστέρι, σύμβολο του Κρεμλίνου.
Η επίσημη μασκότ ήταν το αρκουδάκι Μίσα. Σχεδιάστηκε από τον Βίκτορ Τσιζίλοβ, συγγραφέα παιδικών βιβλίων. Ο Μίσα έγινε ίσως η πιο αγαπημένη μασκότ όλων των εποχών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Τα μετάλλια απεικόνιζαν τη Θεά Νίκη, που κρατούσε ένα στεφάνι μπροστά από το Κολοσσαίο.Στο επάνω μέρος αναγραφόταν με κιριλλικούς χαρακτήρες "Igry XXII Olympiady Moskva 1980" (Αγώνες της 22ης Ολυμπιάδας Μόσχα 1980). Στην πίσω πλευρά απεικονιζόταν η Ολυμπιακή φλόγα μπροστά από το στίβο. Επάνω δεξιά βρισκόταν το λογότυπο των Αγώνων, ενώ χαρασσόταν κάθε φορά και το όνομα του αθλήματος.

Δείτε εδώ: το video της Τελετής Έναρξης


2. Λος Άντζελες

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1984, οι Αγώνες της 23ης Ολυμπιάδας της σύγχρονης εποχής, διοργανώθηκαν στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών από τις 28 Ιουλίου έως και τις 12 Αυγούστου.
Ήταν οι τρίτοι συνεχόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες που σημαδεύτηκαν από μποϋκοτάζ. Αυτή τη φορά η ΕΣΣΔ και οι χώρες του ανατολικού μπλοκ απείχαν, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, όμως ήταν φανερό πως επρόκειτο για απάντηση στο μποϋκοτάζ των Αμερικανών το 1980. Για πρώτη φορά οι Αγώνες έγιναν χωρίς κρατική οικονομική ενίσχυση και παρουσίασαν μεγάλα κέρδη.
Πήραν μέρος 141 χώρες με 6.829 αθλητές, σε 221 αγωνίσματα των 21 αθλημάτων. Ο Αμερικανός σπρίντερ, Καρλ Λιούις ήταν ο αθλητής των Αγώνων με 4 χρυσά μετάλλια.

Το λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες, αποτελείται από τρία αστέρια, παγκόσμιο σύμβολο, με τα χρώματα της σημαίας των ΗΠΑ. Οι οριζόντιες γραμμές συμβολίζουν την ταχύτητα με την οποία οι αθλητές προσπαθούν να φτάσουν στο στόχο τους.
Η μασκότ είναι ο Σαμ, ο αετός. Ο αετός είναι το σύμβολο της χώρας και σχεδιάστηκε από τον Ρόμπερτ Μουρ, από τα στούντιο της Ντίσνεϊ. Ο σκοπός του ήταν να δημιουργήσει μια μασκότ που να είναι αγαπητή στα παιδιά.
Η Ολυμπιακή δάδα φέρει την επιγραφή, "Games of the XXIII Olympiad Los Angeles 1984", (Αγώνες της 23ης Ολυμπιάδας Λος Άντζελες 1984) αλλά και το τρίπτυχο Citius, Altius, Fortius (πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά). Το σχέδιο στην κορυφή της δάδας αναπαριστά το Ολυμπιακό στάδιο του Λος Άντζελες.
Ο συνθέτης Τζον Ουίλλιαμς, είναι ο συνθέτης του επίσημου θέματος των Αγώνων με τίτλο "Olympic Fanfare" και είναι ένα από τα πιο αναγωρίσιμα κομμάτια που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δείτε εδώ: το video της Τελετής Έναρξης


3. Αθήνα

Οι Αγώνες της 28ης Ολυμπιάδας, κοινώς γνωστοί ως Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 διοργανώθηκαν στην Αθήνα (Ελλάδα) από τις 13 Αυγούστου έως τις 29 Αυγούστου 2004. Συμμετείχαν περίπου 10.500 αθλητές μαζί με 5.500 προπονητές και συνοδούς από 202 χώρες. Υπήρξαν συνολικά 301 τελετές απονομής μεταλλίων από 28 διαφορετικά αθλήματα.
Για πρώτη φορά από το 1996, όλα τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής θα πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών έλαβε χώρα ένας μεγάλος αριθμός αθλημάτων, ενώ τα υπόλοιπα διεξήχθησαν στα προάστια της πόλης αλλά και στην Αττική. Το ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου έγινε στις πόλεις: Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα και Ηράκλειο.
Από τους αθλητές ξεχώρισαν, ο Μάικλ Φέλπς στην κολύμβηση, η Γερμανίδα Μπριγκίτε Φίσερ στο κανόε/καγιάκ και ο Μαροκινός, Χισαμ Ελ Γκερούζ.

Από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στην Γκρενόμπλ (Γαλλία) είναι θεσμός να υπάρχει μια μασκότ για τους Αγώνες. Αυτό το χρόνο οι επίσημες μασκότ είναι δυο αδέλφια, ο Φοίβος και η Αθηνά, που ονομάστηκαν έτσι από το μυθικό Θεό του Ολύμπου Απόλλωνα – Φοίβο, Θεό του φωτός και της μουσικής και τη Θεά της Σοφίας, προστάτιδας της πόλης των Αθηνών, Αθηνά. Είναι εμπνευσμένες από το αρχαίες "δαίδαλα" που ήταν κούκλες και εκτός από από τις λατρευτικές χρήσεις που είχαν ήταν επίσης και παιχνίδια.

Η Τελετή Έναρξης πραγματοποιήθηκε στις 13 Αυγούστου 2004 σε μία αντίστροφη μέτρηση είκοσι οχτώ δευτερολέπτων — ένα δευτερόλεπτο για το κάθε ένα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκε μέχρι τον τελευταίο που φιλοξένησε η Αθήνα — από ήχους που δίνουν το ρυθμό ενός ενισχυμένου κτύπου της καρδιάς.


Δείτε εδώ: το video της Τελετής Έναρξης


4. Πεκίνο

Οι Αγώνες της 29ης Ολυμπιάδας, κοινώς γνωστοί ως Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2008 διεξήχθησαν στο Πεκίνο, την πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας από τις 8 (τελετή έναρξης) έως τις 24 Αυγούστου 2008. Η αγωνιστική δραστηριότητα ξεκίνησε από τις 6 Αυγούστου 2008.

Στους Αγώνες, έλαβαν μέρος περίπου 11.000 αθλητές μαζί με 5.500 προπονητές και συνοδούς από 204 χώρες. Διεξήχθησαν συνολικά 37 αγωνίσματα από 28 διαφορετικά αθλήματα. Η τελετή έναρξης στο νέο Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου ξεκίνησε στις 8:00 μ.μ. τοπική ώρα, στις 8 Αυγούστου του 2008. Η ημερομηνία επιλέχθηκε λόγω της σύντομης αναπαράστασής της: 08-08/08/08. Ο αριθμός 8 για τους Κινέζους συμβολίζει την ευημερία.
Τα αγωνίσματα της ιππασίας διεξήχθησαν στο Χονγκ Κονγκ· ήταν η δεύτερη φορά που η ΔΟΕ επιτρέπει να διεξαχθούν τα αγωνίσματα της ιππασίας από δυο διαφορετικές Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές. Το 1956 οι Αγώνες είχαν γίνει στην Μελβούρνη, ενώ τα αγωνίσματα της ιππασίας στην Στοκχόλμη καθώς η Αυστραλία είχε απαγορεύσει εισαγωγή αλόγων στην επικράτειά της.
Σε δημοφιλή αθλήματα όπως η κολύμβηση και η γυμναστική το πρόγραμμα άλλαξε λίγο καιρό πριν από την έναρξη των αγώνων με τους προκριματικούς να διεξάγονται σε απογευματινή τοπική ώρα και του τελικούς το πρωί ώστε να μεταδίδονται σε ώρες υψηλής τηλεθέασης στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Δείτε εδώ: το video της Τελετής Έναρξης


Πηγή: wikipedia.org