Ένας μεγάλος έρωτας κι ένα βίντεο που μας έκανε να δακρύσουμε: Η Marina Abramovic ξανασυναντά τον Ulay

Ένας μεγάλος έρωτας κι ένα βίντεο που μας έκανε να δακρύσουμε: Η Marina Abramovic ξανασυναντά τον Ulay

Ένας έρωτας που παραμένει ζωντανός μετά από 40 χρόνια απουσίας

Ο Ulay, το άλλο μισό στις θρυλικές performances της Marina Abramovic τη δεκαετία του '70- κατά κόσμον Uwe Laysiepen, ήταν ο μεγάλος έρωτάς της στη ζωή. Συνεργάτες και εραστές έζησαν ένα μεγάλο πάθος για 10 χρόνια, γυρίζοντας τον κόσμο με τις performances τους προσπαθώντας να επιτύχουν την απόλυτη ένωση.

Σαν ένα σώμα, χωρίς φύλο, επιθυμίες και αναξάρτητη σκέψη μας πέρασαν μεγάλα μηνύματα για τον έρωτα, την αγάπη, την κοινωνία, για κάθε αξία και σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης. Οι δυο τους αποτέλεσαν μεγάλες μορφές- ορόσημο στην ιστορία της τέχνης. Δημιούργησαν ένα ντουέτο ονόματι "The Other" (ο άλλος) και προέβαλαν τα έργα τους σαν έργα ενός ατόμου με δύο κεφάλια. Μετά από 10 χρόνια έντασης στη σχέση πάθους τους αποφάσισαν να την τελειώσουν με ένα ασυνήθιστο πνευματικό ταξίδι. Έζησαν τον αποχαιρετισμό τους στη μέση του Σινικού Τείχους, αφού ο καθένας τους είχε διασχίσει 2.500 χλμ. ξεκινώντας από τις δύο άκρες του, την έρημο Γκόμπι και την Κίτρινη Θάλασσα για να συνατήσει τον άλλο για τελευταία φορά.

«Τη δεκαετία του '70, πήραμε την ακραία απόφαση με τον Ulay να ζούμε μέσα στο αυτοκίνητο, γιατί δεν χρειάζεται να πληρώνεις λογαριασμό ηλεκτρικού ούτε ενοίκιο. Και τότε δεν είχαμε καθόλου χρήματα και το μόνο που θέλαμε να κάνουμε ήταν performances. Πήγαμε στην εξοχή, ζήσαμε με τους βοσκούς, αρμέξαμε κατσίκες, πηγαίναμε με ένα άδειο μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού να δανειστούμε βενζίνη. Ξέρω όλα τα βενζινάδικα της Ευρώπης. Και τώρα μου ραγίζει η καρδιά όταν βλέπω αυτό το αυτοκίνητο. Πόση πίστη, ελπίδα και αθωότητα είχε η ζωή μας τότε... Ηταν μια απίστευτα ευτυχισμένη περίοδος. Είχα όλα όσα ήθελα. Ημουν με τον άντρα που αγαπούσα, ήμασταν ακραίοι, δεν συμβιβαζόμασταν...»

Εκείνη αναφέρει πως συνέλαβε την ιδέα σε ένα όνειρο και θεώρησαν πως ήταν ο καταλληλότερος τρόπος να ολοκληρωθεί η μυστικιστική τους σχέση. Να συνειδητοποιήσουν τι θα συμβεί ανάμεσά τους, να έρθουν πιο κοντά, να αντιληφθούν πόσο κοντά έχουν έρθει και να αποχωριστούν με αγάπη. Εκείνος ερωτεύτηκε την Κινέζα οδηγό του κατά το ταξίδι του και απέκτησε μαζί της ένα παιδί. 40 χρόνια μετά όμως, και ενώ η Marina εκτελούσε στο MoMa την performance Τhe Artist is Present, στη διάρκειά της οποίας η Abramovic καθόταν σε μια καρέκλα ακίνητη επί επτάμισι ώρες κάθε μέρα, ενώ όποιος επιθυμούσε από το κοινό μπορούσε να καθίσει απέναντί της για ένα διάλογο με τα μάτια- εκείνος έκατσε μπροστά της ξαφνικά. Τι έγινε; Δείτε το βίντεο στο κάτω μέρος της οθόνης.

Διαβάστε ακόμη:

Εντυπωσιακό: 288 ρολόγια μας λένε την ώρα (βίντεο)

Χαμόγελο του Παιδιού: Δείτε τον απίστευτο αριθμό οικογενειών που βοηθήθηκαν μέσα στο 2012