Τι συμβαίνει καλοκαιριάτικα με τον καιρό; Ο Σάκης Αρναούτογλου μας δίνει τις απαντήσεις

Τι συμβαίνει καλοκαιριάτικα με τον καιρό; Ο Σάκης Αρναούτογλου μας δίνει τις απαντήσεις

Τι μας περιμένει το Σαββατοκύριακο, πότε φτιάχνει ο καιρός και ποια νησιά δεν επηρεάζονται εύκολα από τα τερτίπια του καιρού;

Βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού! Για κάποιους οι άδειες έχουν ήδη ξεκινήσει, για άλλους πλησιάζει η ώρα να φτιάξουν βαλίτσες όμως ο καιρός δεν φαίνεται να είναι και τόσο σύμμαχος των φετινών διακοπών μας. Ξαφνικές καταιγίδες κάνουν την εμφάνισή τους, ο ήλιος χάνεται μέσα στην συννεφιά και κάπου εκεί μπερδεύεσαι με τους μήνες και τις εποχές.

Γιατί μας κάνει τέτοια τερτίπια ο καιρός; Θα καταφέρουμε να κάνουμε ηλιοθεραπεία και να χαλαρώσουμε στην παραλία απολαμβάνοντας το μπάνιο μας; Βρήκαμε τον καλύτερο για να μας απαντήσει και δεν είναι άλλος από τον μετεωρολόγο Σάκη Αρανοούτογλου.

sakis

Τι συμβαίνει με τον καιρό και δεν μπορούμε να απολαύσουμε ένα ωραίο ηλιόλουστο Ελληνικό καλοκαίρι;
Κατά τη γνώμη μου δεν συμβαίνει κάτι το ιδιαίτερο. Και ήλιο είχαμε και έχουμε και ζέστη αρκετή το προηγούμενο διάστημα. Το να γίνει και λίγο άστατος ο καιρός ακόμα και τον Ιούλιο αυτό δεν είναι ασυνήθιστο.

- Ακούμε κατά καιρούς το "έχουμε αποκτήσει τροπικό κλίμα". Έχει αυτό κάποια βάση;
Καμία.. Τροπικό κλίμα σημαίνει και τροπική βλάστηση!

- Ποιες είναι οι δικές σας προβλέψεις για τα επόμενα 24ωρα και το Σαββατοκύριακο θα μπορέσουμε να κάνουμε μπάνιο και ηλιοθεραπεία;
Ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί στα ηπειρωτικά και στα παράκτια τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδα έως και το Σαββατοκύριακο. Ήλιος και περισσότερη ζέστη μας περιμένει από την Δευτέρα 21 του μηνός, τουλάχιστον για τα κεντρικά και νότια.

- Αυτά τα καιρικά φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί ξανά στο παρελθόν, δηλαδή Ιούλιο μήνα με καταιγίδες;
Εάν ανατρέξουμε στα μετεωρολογικά στοιχεία του παρελθόντος θα δούμε ότι το φετινό καλοκαίρι έχει πολλές ομοιότητες με εκείνα της δεκαετίας του 50, 60 αλλά και του 70. Mην κοιτάτε που τα τελευταία χρόνια και κυρίως από το 2007 ήταν σαν να είχαμε "μεταφέρει" στον χάρτη την Ελλάδα στη Μέση Ανατολή!

- Τον Αύγουστο που οι περισσότεροι παίρνουν την άδειά τους πώς θα είναι ο καιρός και ίσως να υπάρχουν κάποιες περιοχές που θα πρέπει να αποφύγουμε (λόγω κακοκαιρίας); Πάντα τα νησιά του Αιγαίου, η Κρήτη αλλά και τα Δωδεκάνησα έχουν την μικρότερη πιθανότητα να επηρεαστούν από αστάθειες κατά τη διάρκεια τους καλοκαιριού, οπότε είναι και οι σχετικά πιο "ασφαλείς" καιρικά προορισμοί.