Σοκ: Διέταξαν κλειτοριδεκτομή για τα κορίτσια και τις γυναίκες της Μοσούλης

Σοκ: Διέταξαν κλειτοριδεκτομή για τα κορίτσια και τις γυναίκες της Μοσούλης

Μια είδηση που καταπατά κάθε ανθρώπινο νόμο και αξία έρχεται από το Ιράκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες ο ΟΗΕ, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) διέταξαν όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια της πόλης Μοσούλη στο Ιράκ, ηλικίας 11 έως 46 ετών, να υποβληθούν σε κλειτοριδεκτομή, σε ακρωτηριασμό, δηλαδή, των γεννητικών οργάνων τους.

Η Ζακλίν Μπάντκοκ, μόνιμη συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στο Ιράκ, δήλωσε «Είναι ένα θρησκευτικό διάταγμα (φετβά) του Ισλαμικού Κράτους για το οποίο μόλις ενημερωθήκαμε. Είναι κάτι πολύ καινούργιο για το Ιράκ και κυρίως για αυτή την περιοχή. Μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία και πρέπει να αντιμετωπιστεί» και συμπλήρωσε πως αυτό το φαινόμενο αφορούσε μέχρι τώρα μόνο μερικές απομονωμένες περιοχές. «Αυτή δεν είναι μια επιθυμία του ιρακινού λαού ή των γυναικών του Ιράκ σε αυτές τις ευάλωτες περιοχές που είναι γεμάτες τρομοκράτες», είπε η Μπαντκοκ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, συνέχισε η Μπαντκοκ, «τέσσερα εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες ενδέχεται να επηρεάζονται» από αυτή την απόφαση, ενώ δεν παραμένουν παρά «περίπου 20 οικογένειες χριστιανών στη Μοσούλη» οι οποίες λαμβάνουν την υποστήριξη μη κυβερνητικών οργανώσεων όπως η Caritas.

Το BBC, ωστόσο, δεν είναι σίγουρο για το κατά πόσο μπορούν οι εξτρεμιστές να θεσπίσουν ένα σοβαρό, αποτελεσματικό Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Αφγανιστάν, όχι μόνο λόγω του περιορισμένου αριθμού τους (10.000 -15.000 στο Ιράκ μόνο) αλλά και λόγω της βίας που ασκούν προκειμένου να εδραιώσουν την κυριαρχία τους και να τρομοκρατήσουν τον ντόπιο πληθυσμό. Δημόσιες εκτελέσεις, ακρωτηριασμοί και απειλές έρχονται και συμπληρώνουν το διάταγμα για τις κλειτοριδεκτομές στη Μοσούλη.