«Κόκκινος συναγερμός» στην Μ. Βρετανία για τον Έμπολα: Τι πρέπει να γνωρίζουμε στην Ελλάδα

«Κόκκινος συναγερμός» στην Μ. Βρετανία για τον Έμπολα: Τι πρέπει να γνωρίζουμε στην Ελλάδα

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Την στιγμή που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προειδοποιούν ότι η επιδημία του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα και κινδυνεύει να πλήξει και άλλες χώρες, στην Μεγάλη Βρετανία έχει σημάνει "κόκκινος συναγερμός" μετά την εμφάνιση άνδρα που έχει συμπτώματα υψηλού πυρετού και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Birmingham.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Philip Hammond κάνει λόγο για "πολύ σοβαρή απειλή" ενώ μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 672 νεκροί από τον ιό, στην Αφρική.

Τι σημαίνει η επανεμφάνιση του ιού Έμπολα; Τι σηματοδοτεί η παρουσία του σε Ευρωπαϊκό έδαφος; Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Ιωάννης Τσελέντης μας λύνει όλες τις απορίες.

"Ο πυρετός του Έμπολα έχει κάνει στο παρελθόν την εμφάνισή του στην Κεντρική Αφρική, στη Δημοκρατία του Κογκό. Φέτος η εμφάνισή του στη Δυτική Αφρική είναι καινούργια.

Εκείνο που τρομάζει είναι ότι αυτή τη φορά δεν αφορά μόνο μικρά χωριά αλλά και ολόκληρες πόλεις.

Είναι μια σοβαρή απειλή γιατί η θνησιμότητα του πυρετού φτάνει έως και το 90%. Αυτός είναι ένας κίνδυνος, όπως τότε με το SARS που κινητοποιήθηκαν όλοι και το σταμάτησαν.

Η επιδημιολογική επιτήρηση έχει προχωρήσει για να σταματήσει τέτοια κρούσματα αλλά αυτό δεν είναι εύκολο.

Είναι ανησυχητικό για βρέθηκαν άρρωστοι που μπήκαν σε αεροπλάνο και πήγαν στην Αγγλία. Πλέον πρέπει να γίνεται έλεγχος και στις αερομεταφορές.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα Πανεπιστήμια και τα Περιφερειακά Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας παρακολουθούν τι γίνεται και είναι σε επαγρύπνηση για να επισημάνουν τα κρούσματα, να βρίσκουν και να αναστείλουν την εξάπλωση της νόσου ώστε να μην γίνει επιδημία, όσο καλύτερα και αμεσότερα μπορούν.

Εμβόλια δεν υπάρχουν, ούτε θεραπεία για τον Έμπολα. Ο ιός μεταδίδεται από τα υγρά, το αίμα και την επαφή με τους άρρωστους ανθρώπους.

Συμπτώματα, είναι ο πονοκέφαλος, ο πυρετός, οι μυαλγίες, έμετος, διάρροια και αιμορραγίες.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να ανησυχεί! Το Έμπολα υπάρχει και θα εκδηλωνόταν αλλά όπως και οποιοδήποτε άλλο μικρόβιο. Είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε με τον φόβο μεγάλων επιδημιών για αυτό οργανώνονται τα κράτη και η επιστήμη για να τις αντιμετωπίσει γρήγορα.