Gratitude Walk: Ένας περίπατος που θα σε βοηθήσει να ερωτευτείς ξανά τη ζωή σου

Gratitude Walk: Ένας περίπατος που θα σε βοηθήσει να ερωτευτείς ξανά τη ζωή σου

Κακά τα ψέματα. Όταν δεν αισθάνεσαι καλά, ζορίζεσαι πολύ και σχεδόν με τα πάντα, είναι δύσκολο να πάρεις την απόφαση και να εγκαταλείψεις το δωμάτιο, το κρεβάτι, τον καναπέ σου.

Υπάρχουν στιγμές που αισθάνεσαι πως είναι αφόρητο να συνυπάρχεις με τον εαυτό σου; Τον τελευταίο καιρό προσπαθείς να απελευθερωθείς από μία επιβλαβή συνήθεια ή από την επίμονη σκέψη του πρώην σου, την οποία δεν ξέρεις με τι να αντικαταστήσεις, οπότε «τρώγεσαι» με τα ρούχα σου και έπειτα, επιστρέφεις ξανά σε αυτή; Κάποιες φορές γίνεσαι απότομα moody, χωρίς να γνωρίζεις τον λόγο; Χρειάζεσαι επειγόντως κάτι να σε κάνει χαρούμενη ή έστω, ήρεμη, αλλά όσο το δυνατόν πιο άμεσα; Τότε, αυτό το κείμενο έχει γραφτεί για εσένα.

Βλέπεις, αυτό το κείμενο δεν είναι ένα ακόμη άρθρο αυτοβοήθειας, αλλά μία ωφέλιμη και αποτελεσματική λύση, ένας… απινιδωτής διάθεσης, για όλες εκείνες τις στιγμές που αισθάνεσαι πως η διάθεσή σου χρειάζεται ένα boost, μία χείρα βοηθείας για να πάρει τα πάνω της. Και παρότι είναι απόλυτα φυσιολογικό, ζωτικό και αναγκαίο να μην αισθάνεσαι πάντα καλά ή να σε κυριεύουν πού και πού bad vibes, υπάρχουν κάποιες φορές που δεν αντέχεις να ακούσεις άλλο τα απάντα της Lana Del Ray, να τσουλήσει στην κατηφόρα του overthinking και να «χτυπήσεις» κάρτα στο sad girls club. Το ερώτημα είναι, βέβαια, τι μπορείς να κάνεις, αντί να ενδώσεις σε όλα παραπάνω;

Να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να απολαύσει τα πολλαπλά οφέλη ενός gratitude walk ή αλλιώς, έναν περίπατο ευγνωμοσύνης, μίας mindful βόλτας που θα σου θυμίσει όλα εκείνα για τα οποία αξίζει να ερωτευτείς ξανά και ξανά τη ζωή σου!

Τι είναι το gratitude walk και πώς θα αρχίσεις να κάνεις practice αυτή τη μέθοδο

Κακά τα ψέματα. Όταν δεν αισθάνεσαι καλά, ζορίζεσαι πολύ και σχεδόν με τα πάντα, είναι δύσκολο να πάρεις την απόφαση και να εγκαταλείψεις το δωμάτιο, το κρεβάτι, τον καναπέ σου. Παρόλα αυτά, αν βρεις το ελάχιστο ψυχικό σθένος και κουράγιο που χρειάζεται, για να φορέσεις ένα άνετο ζευγάρι sneakers, να δέσεις σφιχτά τα κορδόνια σου και να περάσεις το κατώφλι του σπιτιού σου, θα έχεις κάνει ένα μικρό βήμα για την ανθρωπότητα αλλά ένα πολύ σπουδαίο βήμα για την ψυχική σου υγεία.

Διότι, είναι η καθοριστική στιγμή που παίρνεις τον έλεγχο, ξεκινώντας έναν gratitude περίπατο, μέσα από τον οποίο θα αντλήσεις τα θετικά vibes που θα σε βγάλουν από τη μαύρη τρύπα της σκέψης σου. Πιο αναλυτικά, αυτό που θα χρειαστεί να κάνεις, είναι να επιλέξεις μία διαδρομή που σε εμπνέει (προσωπικά δεν χορταίνω να περιπλανιέμαι ξανά και ξανά στα Αναφιώτικα) και να αρχίσεις να περπατάς, ενώ την ίδια στιγμή θα αναλογίζεσαι τα πράγματα για τα οποία νιώθεις πραγματικά ευγνώμον. Κι όμως, είναι τόσο απλό και δραστικό ταυτόχρονα.

tyler-nix-sh3LSNbyj7k-unsplash.jpg

Μία απολαυστική, mindful εμπειρία που θα «πλημμυρίσει» τη σκέψη σου με φως

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως δεν χρειάζεται να φτάσεις στα πρόθυρα της εξάντλησης, ούτε να... ξεποδαριαστείς, για να ανακτήσεις την καλή σου διάθεση, αφού 15 λεπτά με μία ώρα είναι τόσο όσο, για να καταπολεμήσεις αποτελεσματικά τις κακοκεφιές σου. Όπως και να έχει, προσπάθησε κατά τη διάρκεια του περιπάτου σου να παραμείνεις συγκεντρωμένη σε σκέψεις που σε «πλημμυρίζουν» με φως, σε πράγματα, ανθρώπους και καταστάσεις που σε κάνουν να νιώθεις όντως ευγνωμοσύνη, χαρά και πληρότητα.

Αυτές οι σκέψεις μπορεί να αφορούν στο οτιδήποτε ή τον οποιοδήποτε: Tο κουκλίστικο σπίτι σου, το απολαυστικό lunch break σου, την υγεία σου, το απερίγραπτο ηλιοβασίλεμα που αντικρίζεις εκείνη ακριβώς τη στιγμή, το μελωδικό τιτίβισμα των πουλιών, το απρόσμενο χαμόγελο ενός άγνωστου περαστικού που σε έκανε να χαμογελάσεις πίσω. Συνδυάζοντας τις αλυσιδωτές σκέψεις ευγνωμοσύνης με την παρατήρηση, δηλαδή την προσοχή σου σε όσα συμβαίνουν στο τώρα, όχι μόνο θα νιώσεις καλά και ευγνώμων, αλλά θα ανακαλύψεις πολλούς ακόμη λόγους για να απολαύσεις αυτή τη mindful εμπειρία.

pexels-dario-fernandez-ruz-6421682-(1).jpg

Τα αναρίθμητα πλεονεκτήματα του να εξασκήσεις τακτικά το gratitude walk

Αν είσαι κάπως δύσπιστη και δεν πιστεύεις πως ένα gratitude walk μπορεί να είναι όντως η λύση για τα απρόβλεπτα και κάπως εξουθενωτικά mood swings σου, πάρε αμέσως χαρτί και στυλό! Διότι παρακάτω θα σου απαριθμήσω τα πλεονεκτήματα που έχω εντοπίσει εγώ στη συγκεκριμένη μέθοδο, πέρα από το προφανές, δηλαδή το γεγονός πως περπατώντας, φροντίζουμε το σώμα μας, ενώ συγχρόνως, στέλνουμε μήνυμα στον εγκέφαλο για να ξεκινήσει την παραγωγή ενδορφίνης, η οποία ανήκει στις «ορμόνες της ευτυχίας».

Αρχικά, πραγματοποιώντας τακτικά ένα gratitude walk εκπαιδεύεις τη σκέψη σου στο αίσθημα της ευγνωμοσύνης, μαθαίνεις να το αναγνωρίζεις. Και η ευγνωμοσύνη είναι όντως το αντίδοτο για τη θλίψη και την… γκρίνια, αφού μας μαθαίνει πως να σκεφτόμαστε πιο ωφέλιμα. Πρόσεξε, όχι θετικά απαραίτητα, αλλά ωφέλιμα, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα αξίζει όντως να μας κάνουν χαρούμενες. Μάλιστα, ακριβώς επειδή ένα gratitude walk έχει και μία mindful διάσταση, διότι μας βάζει στη διαδικασία της παρατήρησης του παρόντος, μας μαθαίνει πώς να είμαστε ουσιαστικά παρούσες, πώς να απολαμβάνουμε όντως τη στιγμή, αφήνοντας για λίγο στην άκρη όλα τα υπόλοιπα.

pexels-alaina-randazzo-12618287.jpg

Μην χάνεις άλλο χρόνο, λοιπόν και κυρίως, μην αφήνεις άλλο τη moody διάθεσή σου να σου στερεί τη χαρά, την ηρεμία και την απόλαυση που σου προσφέρουν όλα αυτά για τα οποία αξίζει να νιώθεις ευγνώμον. Και ναι, μπορεί να υπάρχουν στιγμές που τα ξεχνάς ή τα παραβλέπεις, όμως είναι εκεί και οφείλεις να τα γιορτάζεις, πραγματοποιώντας gratitude περιπάτους!