Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου: Πέντε λόγοι για να ξεκινήσεις να κάνεις ξανά πετάλι

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου: Πέντε λόγοι για να ξεκινήσεις να κάνεις ξανά πετάλι
Το ποδήλατο μπορεί να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι!

Συμμετέχουμε στην Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου που γιορτάζεται σήμερα και θέλουμε να σε πείσουμε να μετακινείσαι συχνότερα σε δύο ρόδες, για να αποκτήσεις μία καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά και πιο... σφριγηλούς γλουτούς.

Έχεις απαυδήσει με το πρωινό μποτιλιάρισμα στο κέντρο της πόλης; Μήπως το αυτοκίνητό σου έχει γίνει μία δαπανηρή προέκταση του εαυτού σου; Θέλεις να αποκτήσεις τα καλλίγραμμα πόδια της Miley Cyrus, χωρίς να λιώνεις κάθε δεύτερη μέρα στο γυμναστήριο; Τότε, αυτό το κείμενο έχει γραφτεί για εσένα!

Διότι, μέσα από το σημερινό coverstory συμμετέχουμε στην Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Ιουνίου και συγχρόνως, θέλουμε να σε πείσουμε να αρχίσεις να μετακινείσαι συχνότερα σε δύο ρόδες, για να αποκτήσεις μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Κι όμως, αρκεί μία τόσο μικρή αλλά σημαντική επένδυση, δηλαδή όσο κοστίζει ένα μεταχειρισμένο ή ένα καινούργιο ποδήλατο (ανάλογα με το budget που μπορείς να διαθέσεις), για να βελτιώσεις την καθημερινότητά σου, με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο.

Μπορεί η Αθήνα να μην έχει τις υποδομές του Άμστερνταμ για τους ποδηλάτες, όμως, υπάρχουν αρκετές διαδρομές για να θυμηθείς πως κάνουν πετάλι, όπως αυτή που ξεκινά από τη γέφυρα Πουλοπούλου στο Θησείο και καταλήγει στο ΚΠΙΣΝ ή εκείνη που έχει ως σημείο εκκίνησης τον Εθνικό Κήπο, βγάζει στην οδό Βασιλίσσης Αμαλίας, μετά στην Πανεπιστημίου, την Αθηνάς, την Ερμού και σε οδηγεί στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου.

Οι παραπάνω προτάσεις είναι ό,τι πρέπει για να εξοικειωθείς με τους δρόμους της πόλης ως νέα ποδηλάτισσα και να πάρεις τον «αέρα» στο τιμόνι. Όσο για το κίνητρο που θα σε πείσει να καβαλήσεις ένα ποδήλατο και να αρχίσεις να κάνεις καθημερινά πετάλι, αυτό θα το ανακαλύψεις μέσα από τη λίστα που ακολουθεί!

#1 Θα σε κάνει να νιώθεις τόσο ξέγνοιαστη όπως ένα παιδί

Πόσα χρόνια έχεις να ανέβεις σε ένα ποδήλατο; Να είσαι σίγουρη πως μόλις κάνεις την κίνηση, θα σε κατακλύσει ένας πηγαίος ενθουσιασμός, δηλαδή το ίδιο ακατανίκητο συναίσθημα που σε «πλημμύριζε» όταν ήσουν μικρή και ετοιμαζόσουν για μία απογευματινή ποδηλατάδα στη γειτονιά με τις φίλες σου. Το ποδήλατο είναι μία απλή αλλά έντονη μορφή σωματικής άσκησης και αυτό είναι που την κάνει πολύ διασκεδαστική. Οι μετακινήσεις σε δύο ρόδες, σου δίνουν τη δυνατότητα να απολαύσεις περισσότερο τις διαδρομές σου, να αφουγκραστείς και να γνωρίσεις καλύτερα την πόλη, να απελευθερωθείς από την ανυπόφορη βαριεστημάρα που σε πλακώνει, τις φορές που ανεβαίνεις σχεδόν σημειωτόν την Λεωφόρο Κηφισίας, για να πας στο γραφείο.

vale-martinez-jG1xYb5gW1M-unsplash.jpg

#2 Θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις ή να βελτιώσεις τη φόρμα σου

Αν βαριέσαι τις στημένες, indoor προπονήσεις ή δεν είναι ένας αρκετά ικανοποιητικός λόγος για να απαρνηθείς την άνεση του καναπέ σου και να πεις «ναι» στη σωματική άσκηση, τότε το ποδήλατο είναι αυτό που χρειάζεσαι για να ανακαλύψεις την πιο fit εκδοχή σου. Οι θερμίδες που «καίει» ένας αναβάτης σε μία βόλτα με το ποδήλατο, διαφοροποιούνται από το βάρους του, από την ταχύτητα που αναπτύσσει, από το περιβάλλον στο οποίο κάνει πετάλι, αν και κατά προσέγγιση υπολογίζονται περίπου με όσες θα «έκαιγε», κάνοντας έντονο τζόκινγκ, χωρίς να επιβαρύνει τόσο τις αρθρώσεις ή τους συνδέσμους του. Επιπλέον, η ποδηλασία ενισχύει την υγεία της καρδιάς, μειώνει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την κυκλοφορία του αίματος, σε βοηθάει να «χτίσεις» μυϊκή μάζα και βελτιώνει τον συντονισμό του σώματός σου.

pexels-andrea-piacquadio-3771836-(1).jpg

#3 Θα γίνει μία αφορμή για να αποκτήσεις πιο «πράσινες» μετακινήσεις

Το ποδήλατο είναι ένας δίκυκλος «σύμμαχος» ο οποίος υπόσχεται πως θα κάνει πιο sustainable, εύκολη και ξεκούραστη την καθημερινότητά σου. Μόλις καταφέρεις να αποκτήσεις μεγαλύτερη άνεση και σιγουριά ως ποδηλάτισσα, δεν θα βρίσκεις πλέον τον λόγο για να χρησιμοποιήσεις το αυτοκίνητό σου, αφού θα πηγαίνεις παντού κάνοντας πετάλι και χρησιμοποιώντας τα μέσα μεταφοράς. Έτσι, όχι μόνο θα μειώσεις το υπέρογκο ποσό που ξοδεύεις κάθε μήνα σε καύσιμα, αλλά θα συμμετέχεις έμπρακτα και στη προσπάθεια που γίνεται για την προστασία του πλανήτη. Ειλικρινά, σκέψου απλώς πόσο πολύτιμο χρόνο θα καταφέρεις να εξοικονομήσεις, αφού δεν θα χρειάζεται πια να ψάχνεις επί ματαίω, για μία θέση πάρκινγκ κάπου στο Κολωνάκι ή το Παγκράτι.

pexels-sebastian-arie-voortman-1548771.jpg

#4 Θα σου χαρίσει μία πιο mindful και αισιόδοξη αντίληψη για τη ζωή

Αλήθεια, ήξερες πως κάνοντας πετάλι, σου φτιάχνει η διάθεση; Μοιάζει απίθανο, όμως, ισχύει όντως. Βλέπεις, έχει αποδειχθεί πως η ποδηλασία ενεργοποιεί την απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο, οπότε σε βοηθά να αποφορτιστείς με φυσικό τρόπο από το στρες, να καταπολεμήσεις τα συμπτώματα που σχετίζονται με το έντονο άγχος και να νιώσεις μία πηγαία τόνωση. Την ίδια στιγμή, ακριβώς επειδή είναι μία μορφή σωματικής άσκησης που απαιτεί τον συντονισμό όλου του σώματος, την απόλυτη συγκέντρωση και προσοχή σου στη διαδρομή, σου δίνει τη δυνατότητα να εξασκηθείς σε έναν πιο mindful τρόπο σκέψης. Βέβαια, αυτό δεν είναι μία νέα ανακάλυψη, αφού ήδη από το 1896, ο δημιουργός του Sherlock Holmes, Arthur Conan Doyle, είχε γράψει χαρακτηριστικά σε ένα άρθρο, «when the spirits are low, when the day appears dark, when work becomes monotonous, when hope hardly seems worth having, just mount a bicycle and go out for a spin down the road, without a thought on anything but the ride you are taking» («όταν η διάθεση δεν είναι καλή, όταν η μέρα φαίνεται σκοτεινή, όταν η δουλειά γίνεται μονότονη, όταν η ελπίδα δεν φαίνεται να αξίζει, απλά ανέβα σε ένα ποδήλατο και βγες για μια βόλτα στον δρόμο, χωρίς να σκέφτεσαι τίποτα άλλο εκτός από τη βόλτα που κάνεις»).

pexels-jess-loiterton-4602839.jpg

#5 Θα σε παρακινήσει να απολαύσεις ποδηλατάδες με τις φίλες σου

Όσο περισσότερο θα μπαίνει η ποδηλασία στην καθημερινότητά σου, τόσο πιο δύσκολο θα σου είναι να φανταστείς τις διαδρομές σου χωρίς ποδήλατο. Μάλιστα, μερικές από αυτές τις διαδρομές μπορείς να τις μοιραστείς με τις κολλητές σου, πραγματοποιώντας παρεΐστικες ποδηλατάδες στα bike friendly σημεία της πόλης ή απολαμβάνοντας μαζί τους ένα διήμερο ποδηλασίας και… εξερευνήσης στις Σπέτσες, δηλαδή το ιδανικό νησί για ποδηλάτες! Όπως και να έχει, θα το συνειδητοποιήσεις και εσύ πως όσο βαθύτερα μπαίνεις στη φιλοσοφία της ποδηλασίας, όσο μετατρέπεται σε ένα κομμάτι της ζωής σου, θα σου δίνει και τη δυνατότητα να κάνεις socializing, να διευρύνεις τον κύκλο σου, γνωρίζοντας ανθρώπους που αγαπούν να κάνουν πετάλι και μοιράζονται το ίδιο πάθος με εσένα.

pexels-rachel-claire-6761568.jpg

Μην χάνεις άλλο χρόνο, λοιπόν! Ξετρύπωσε το ποδήλατό σου από την αποθήκη, πραγματοποίησε μία επίσκεψη σε ένα κατάστημα που αναλαμβάνει επισκευές ποδηλάτων και ετοιμάσου να κάνεις πετάλι προς μία πιο διασκεδαστική, fit και mindful καθημερινότητα!