Αλλαγή καριέρας στα 30; Γιατί έχεις κάθε λόγο να κάνεις το πρώτο βήμα

Αλλαγή καριέρας στα 30; Γιατί έχεις κάθε λόγο να κάνεις το πρώτο βήμα

Για πόσα ακόμη χρόνια θα είσαι εντάξει, ακολουθώντας μία καριέρα που δεν καλύπτει;

Αν διανύεις τη δεκαετία των 30 και ξεκίνησες να εργάζεσαι προτού ολοκληρώσεις τις σπουδές σου, τότε πιθανότατα έχεις πάνω από δέκα χρόνια εργασιακής εμπειρίας. Το γεγονός αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα θετικό για το βιογραφικό σου. Τι γίνεται όμως, αν μόλις πρόσφατα άρχισες να κατανοείς και να ακούς τις ανάγκες σου, αν μόλις τα τελευταία χρόνια γνώρισες καλύτερα τον εαυτό σου και αν τελικά, συνειδητοποίησες ότι οι σπουδές, αλλά και η επαγγελματική καριέρα που επέλεξες, δεν σε γεμίζουν, δεν σε καλύπτουν και σίγουρα δεν σε κάνουν ευτυχισμένη;

Με τους περισσότερους Millennials να αποζητούν τη σταθερότητα στην εργασιακή τους καθημερινότητα και να έχουν βιώσει ουκ ολίγες δυσκολίες και κρίσεις στη ζωή τους, δεν είναι παράλογο που παρότι μέσα σου κάτι σε «καίει» να αλλάξεις όχι μόνο εταιρεία, αλλά και χώρο εργασίας, τελικά σκέφτεσαι και λες στον εαυτό σου ότι καλά είσαι εκεί που είσαι. Αλήθεια όμως, είσαι καλά ή για την ακρίβεια, για πόσα ακόμη χρόνια θα είσαι εντάξει, ακολουθώντας μία καριέρα που δεν καλύπτει.

Ακόμη μετράς τα χρόνια;

Είναι λογικό και φυσικό να φοβάσαι και να αγχώνεσαι να αλλάξεις καριέρα στα 30 ή λίγο πριν «κλείσεις» τα 40. Νιώθεις ότι έχεις επιλέξει ήδη τον δρόμο σου, ότι έχεις επενδύσει πολύ σε αυτό το μονοπάτι για να πατήσεις ένα οριστικό delete. Ωστόσο, σκέψου το εξής: Μπορεί να θεωρείς πολλά τα 10 ή 15 χρόνια που εργάζεσαι πάνω σε έναν συγκεκριμένο κλάδο όμως, θα εργάζεσαι για τουλάχιστον άλλα 30 έτη, μέχρι να βγεις στη σύνταξη. Με λίγα λόγια, τα χρόνια που μένουν είναι πολλά -και περισσότερα από όσα έχεις αφιερώσει ήδη στην υπάρχουσα καριέρα σου.

renel-wackett-_BK4gpog-G4-unsplash.jpg

Τελικά, πού είναι το πρόβλημα;

Προτού αποφασίσεις να αλλάξεις καριέρα, βέβαια, καλό είναι να αναλογιστείς αν πράγματι ο τομέας στον οποίο εργάζεσαι κάνει την καθημερινότητά σου λιγότερο ικανοποιητική. Μήπως κάτι άλλο σε κάνει να μην νιώθεις ευτυχισμένη; Μήπως έχεις απλώς ανάγκη να ξεκινήσεις ένα νέο χόμπι ή μία part time απασχόληση, που θα καλύπτει τα «θέλω» σου, αντί να αλλάξεις καριέρα; Μήπως αρκεί να δεις την εργασία σου ως το μέσο για να χρηματοδοτείς τα χόμπι σου;

Τι σε ενδιαφέρει πραγματικά;

Αν έχεις αρχίσει να νιώθεις πως ο χώρος στον οποίο εργάζεσαι όχι μόνο δεν σε ικανοποιεί, αλλά σε στρεσάρει και ως έναν βαθμό σε απωθεί, τότε έχεις κάθε λόγο να εξετάσεις σοβαρά την αλλαγή καριέρας. Ποιο είναι όμως το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, αν δεν έχεις ένα κάτι να σε παθιάζει ή αν έχεις πολλές ιδέες, αλλά αδυνατείς να καταλήξεις σε κάποια από αυτές; Σε αυτές τις περιπτώσεις, κάνε την αρχή προσπαθώντας να σκεφτείς ποιες είναι οι συνήθειες, οι δραστηριότητες, οι χώροι που κεντρίζουν το ενδιαφέρον σου, που θέλεις να επαναλαμβάνεις, που θα ένιωθες περήφανη αν ήσουν μέρος τους.

kelly-sikkema-6mUIYJvS2_I-unsplash.jpg

Ποιες είναι οι δυνάμεις σου;

Επόμενο βήμα στην πορεία προς την αλλαγή καριέρας είναι να αναλογιστείς ποιες είναι οι δυνάμεις σου, τα «ατού» σου, τα skills που έχεις αποκτήσει και για τα οποία είσαι περήφανη. Μήπως, τελικά, οι επικοινωνιακές σου δεξιότητες είναι τόσο καλές, που θα έπρεπε να τις αξιοποιήσεις επαγγελματικά; Άραγε, η αγάπη σου για την τέχνη μπορεί να γίνει το «όχημα» που θα σε οδηγήσει σε νέα επαγγελματικά μονοπάτια;

Είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις την έρευνά σου;

Αν δεν ξέρεις ποια ακριβώς θες ή αξίζει να είναι η νέα σου καριέρα, άρχισε να κάνεις σταδιακά την έρευνά σου. Για παράδειγμα, μπορείς να κάνεις την εγγραφή σου σε ιστοσελίδες έρευνας εργασίας και να παρακολουθείς καθημερινά το LinkedIn, για να βλέπεις τι έχει ζήτηση ή για να αντλήσεις έμπνευση. Μπορεί να μην γνωρίζεις ακόμη τη dream job που θα σε ενθουσιάσει! Όσο πολύπλευρη και αν είσαι και όσα και αν είναι τα ενδιαφέροντά σου, το σίγουρο είναι πως σε ό,τι αφορά στην αλλαγή καριέρας, πρέπει κάποια στιγμή να πάρεις μία απόφαση και να την υποστηρίξεις.

Πώς θα πας από τη θεωρία στην πράξη;

Αν πιστεύεις ότι για να αλλάξεις καριέρα, πρέπει να καθίσεις ξανά στα πανεπιστημιακά έδρανα, γράψε λάθος. Σήμερα, μπορείς να παρακολουθήσεις ακόμη και επιμορφωτικά σεμινάρια -online ή δια ζώσης- για να γίνεις yoga instructor, για να μάθεις τα πάντα γύρω από τα social media, για να γίνεις «αστέρι» στη φωτογραφία, για να ανακαλύψεις τη μαγεία του illustration ή ακόμη και να επενδύσεις στο bartending και τις τεχνικές του. Προτού αλλάξεις καριέρα, λοιπόν, άρχισε να παρακολουθείς μαθήματα ή επιμορφωτικά σεμινάρια πάνω σε κάτι που σε ενδιαφέρει.

brett-jordan-JD0D-lReHFE-unsplash.jpg

Να θυμάσαι ότι δεν είναι (ποτέ) αργά για να γίνεις ό,τι ονειρεύεσαι. Προσπάθησε να ακούσεις το ένστικτό σου, μην φοβάσαι να ρισκάρεις και μην σκέφτεσαι τι θα πουν οι γύρω σου. Όσοι σε αγαπούν, θα είναι στο πλευρό σου και θα σε στηρίξουν, ακόμη και αν στην αρχή εκφράσουν τις ανησυχίες τους -εκείνες που θα χρειαστεί να βρεις τη δύναμη να ακούσεις, αλλά να προσπεράσεις. Και πρέπει να τις προσπεράσεις, διότι η ζωή είναι τόσο μικρή, που είναι κρίμα να την περάσεις κάνοντας κάθε μέρα κάτι που όχι μόνο δεν σε γεμίζει, αλλά επηρεάζει και τη διάθεσή σου. Πίστεψέ μας, αν δεν κάνεις την αλλαγή, σε δέκα χρόνια από τώρα, θα αναρωτιέσαι γιατί επέτρεψες στον φόβο και τις αμφιβολίες να κρατήσουν πίσω.