Οι πέντε τύποι ανθρώπινης σύνδεσης που χρειάζεσαι στη ζωή σου

Οι πέντε τύποι ανθρώπινης σύνδεσης που χρειάζεσαι στη ζωή σου

Υπάρχει, άραγε, ορισμός για την ανθρώπινη σύνδεση;

Ανθρώπινη σύνδεση. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς αυτό τον όρο; Θα μπορούσες, σίγουρα, να εξηγήσεις γιατί είναι σημαντική για σένα, γιατί τη χρειάζεσαι στη ζωή σου αλλά είναι δύσκολο να την ορίσεις. Βλέπεις, οι ανθρώπινες σχέσεις είναι διαφορετικές για τον καθένα και κάπως χαοτικές μερικές φορές, ώστε να χωρέσουν σε κουτάκια και ορισμούς.

Μήπως νιώθεις την ανθρώπινη σύνδεση που έχεις με κάποιον;

Στη σχολή, στη δουλειά, στο μεταπτυχιακό, στο πάρτι που δεν ήξερες κανέναν, μην μου πεις ότι δεν είχες ποτέ αυτόν τον κόμπο στο στομάχι, επειδή έπρεπε να γνωρίσεις από την αρχή άτομα, να τα πλησιάσεις και να «συνδεθείς» μαζί τους. Και σίγουρα έχεις συναντήσει κάποιον, ξαφνικά, που αισθάνεσαι πως είσαι ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος. Βλέπεις κομμάτια του εαυτού σου στον άλλον και η συζήτηση κυλάει και πάντα καταλήγει στο: «Νιώθω λες και σε ξέρω χρόνια».

Αρκεί να νιώσεις μια τέτοια σχέση για να καταλάβεις πως δεν σου αρέσει η μοναξιά.

Οι ειδικοί, για άλλη μία φορά, το πήγαν παραπέρα το θέμα και συγκέντρωσαν τους πέντε τύπους σύνδεσης που όλοι χρειαζόμαστε. Και αν μέχρι τώρα δυσκολευόσουν να βάλεις τις ανθρώπινες σχέσεις σε κουτάκια, δες πως τα οργάνωσαν οι γνώστες του αντικειμένου.

#1 Micro-connections: Τα «γεια» που σου φτιάχνουν τη μέρα

Εσύ αναγνώστρια, που συνήθιζες ή συνηθίζεις να μένεις σε επαρχία, ίσως γνωρίζεις καλύτερα αυτού του είδους τη σύνδεση. Και αυτό, διότι γνωρίζεις πως είναι να πηγαίνεις στον φούρνο της γειτονιάς, περίπου πέντε λεπτά από το σπίτι σου και να χρειάζεσαι συνολικά μία ώρα αν υπολογίσεις και τους γνωστούς που θα πιάσεις κουβέντα στη διαδρομή. Ξέρεις, λοιπόν, πώς είναι να γνωρίζεις και να σε γνωρίζουν όλοι ή να σε χαιρετούν πάντα στον δρόμο. Και έτσι, έχεις τα «τυπικά» που λέμε και δεν μπορείς να νιώσεις την αίσθηση της μοναξιάς.

Και εσύ, όμως, στην πόλη, σκέψου πόσο πιο όμορφα ξεκινάει η μέρα σου, όταν πάλι ξεκινάς νυσταγμένη για τη δουλειά και βρίσκεται κάποιος στον δρόμο σου, που θα σκεφτεί κάτι για να σου απευθύνει τον λόγο και απλά θα σε κάνει να χαμογελάσεις.

Μην υποτιμάς αυτά τα «γεια» στους περαστικούς, στους γείτονες ή το χτύπημα στη πλάτη του barista που κάθε πρωί σου ετοιμάζει τον καφέ σου.

#2 Self-connection: Δώσε χρόνο στον εαυτό σου

Ναι, οι ημέρες περνάνε και το calendar σου γεμίζει ασφυκτικά. Διότι θέλεις να είναι όλοι ευχαριστημένοι, να μην ακούς παράπονα από τους φίλους σου και να μην ακυρώνεις τα ραντεβού σου. Το ερώτημα ωστόσο, είναι εάν εσύ είσαι ευχαριστημένη μέσα σε αυτή την πραγματικότητα. Διότι, όσο και εάν γεμίζεις το πρόγραμμα σου, δεν μπορείς να ξεφύγεις από τον εαυτό σου.

Γι' αυτό δώσε χρόνο να τον γνωρίσεις καλύτερα, όπως δίνεις και στους άλλους. Έτσι θα συνδεθείς καλύτερα και με τους γύρω σου, πίστεψέ με. Και εάν θέλεις να βοηθήσεις ακόμη περισσότερο τον εαυτό σου, κάνε του δώρο μερικές ώρες διαλογισμού.

#3 Intimate connection: Εκεί που είσαι πάντα ο εαυτός σου

Η στενή επαφή με τους αγαπημένους σου ανθρώπους δεν μπορεί να λείπει από τη ζωή σου. Ποια δεν θέλει άλλωστε, να γνωρίζει ότι υπάρχουν αυτά τα λίγα και καλά άτομα, που μπορείς να στηριχτείς πάνω τους, ακόμη και όταν είσαι ευάλωτη, χωρίς να χρειάζεται να κάνεις δεύτερες σκέψεις; Με δυο λόγια, μιλάμε για τα άτομα με τα οποία μπορείς να είσαι πάντα ο εαυτός σου, να μοιράζεσαι ό,τι σε προβληματίζει και να μην υποκρίνεσαι. Πρόκειται συνήθως για φίλους, έρωτες ή συγγενείς που έχουν συχνά αυτή τη θέση στην καρδιά σου.

#4 Relational connection: Οι άνθρωποι που πάντα είναι δίπλα σου

Υπάρχουν άνθρωποι που ξέρεις ότι θα είναι πάντα εκεί, όταν χτυπήσει το τηλεφωνό τους και είσαι εσύ: Είναι η κολλητή σου, που μένει δίπλα σου και θα έρθει να σε πάει μία βόλτα με το αυτοκίνητο όταν δεν είσαι στα καλύτερά σου, η γιαγιά σου που θα είναι πάντα έτοιμη να μοιραστεί τα μυστικά της μαγειρικής της, όταν έχεις έμπνευση να δημιουργήσεις ή ο σύντροφός σου, που θα σε βγάλει για ποτό μετά από μία κουραστική ημέρα στη δουλειά.

Πρόκειται για τους δικούς σου ανθρώπους, που γνωρίζεις πως θα είναι εκεί αν χρειαστείς κάτι, κάνοντάς σε καθημερινά να αισθάνεσαι ασφάλεια και θαλπωρή.

#5 Collective connection: Η αίσθηση να ανήκεις σε μία ομάδα

Σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, εκδήλωση, πάρτι και αν έχεις βρεθεί, θέλεις να νιώθεις ότι ανήκεις σε μία ομάδα, ότι σε υπολογίζουν, όπως τους υπόλογίζεις και εσύ. Δεν χρειάζεται να είστε κολλητοί, αυτή τη σύνδεση έτσι κι αλλιώς την έχεις με άλλους. Εδώ σας ενώνει κάποιο κοινό ενδιαφέρον και μπορείτε να το συζητάτε ή να το εξελίσσετε μαζί.

group-teenagers-cheerleader-uniforms.jpg

Διαφορετικοί τύποι συνδέσεων με διαφορετικούς ανθρώπους κάθε φορά. Στην ουσία, δεν μετράει, όμως, η ποσότητα αλλά η ποιότητα και εκεί πρέπει να εστιάζεις. Μην συγχέεις τις διαφορετικές σου ανάγκες σε ένα τύπο σύνδεσης. Ίσως για αυτό και να υπάρχουν τόσοι διαφορετικοί, γιατί μόνο έτσι μπορείς να νιώσεις ολοκληρωμένη.