Οικογενειακή Πρωτοχρονιά: 5 θέματα που μπορείτε να συζητήσετε για να μην υπάρχουν… παρεξηγήσεις

Φωτεινή Δαϊλά
Οικογενειακή Πρωτοχρονιά: 5 θέματα που μπορείτε να συζητήσετε για να μην υπάρχουν… παρεξηγήσεις

Μέρες που είναι, καλό είναι οι εντάσεις να μείνουν εκτός… τραπεζιού. Αν και δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για να τις αποφύγεις, υπάρχουν μερικά θέματα συζήτησης που είναι κάπως πιο «ανώδυνα».

Το πρώτο οικογενειακό τραπέζι, το χριστουγεννιάτικο, έφυγε κυλώντας ομαλά. Ή δεν έγινε ποτέ, καθώς πέρασες εκείνες τις μέρες με άλλη παρέα. Κι ενώ δυσκολεύεσαι να χωνέψεις ό,τι έφαγες, πρέπει να ξεκινήσεις σιγά σιγά τις ετοιμασίες για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς με την οικογένεια.

Τα φαγητά είναι το εύκολο της υπόθεσης, τόσα χρόνια ξέρει ο ένας τις προτιμήσεις του άλλου. Αυτό που δεν ξέρεις είναι τι τροπή θα πάρει η βραδιά γενικότερα. Λίγο παραπάνω κρασί, λίγο η χαλαρότητα, λίγο το ότι δεν έχουν όλοι οι παρευρισκόμενοι ούτε τις ίδιες απόψεις ούτε την ίδια ιδιοσυγκρασία, δεν θέλει πολύ να υπάρξουν μικροδιαφωνίες κι αμήχανες στιγμές.

Όμως, μέρες που είναι, καλό είναι οι εντάσεις να μείνουν εκτός… τραπεζιού. Αν και δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για να τις αποφύγεις, υπάρχουν μερικά θέματα συζήτησης που είναι κάπως πιο «ανώδυνα». Ξέρεις, που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αντιπαραθέσεις που χαλάνε λίγο την ατμόσφαιρα.

#1 Ταξίδια, ταξίδια, ταξίδια

Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για προορισμό που επισκέφτηκες μέσα στη χρονιά ή για κάποιο μέρος που έχει μπει στον χάρτη του 2024. Οι όμορφες εμπειρίες και αναμνήσεις που μας μένουν από ένα ταξίδι, ή η προσμονή κι ο ενθουσιασμός για το επόμενο, αποτελούν υλικό για μια όμορφη και πολιτισμένη συζήτηση.

timo-stern-iUBgeNeyVy8-unsplash.jpg

#2 Η καλύτερη δραστηριότητα που έκανες μέσα στη χρονιά

Ξεκίνησες hiking, έστω και σε αραιή βάση, ή δοκίμασες ένα νέο σπορ; Μήπως πήρες επιτέλους απόφαση να μάθεις μία ακόμα ξένη γλώσσα ή έπιασες τα πινέλα; Ό,τι κι αν έκανες (ναι, ακόμα και το διάβασμα μετράει), αξίζει να το συζητήσεις στο οικογενειακό τραπέζι. Πέρα από το μοίρασμα εμπειριών, μπορεί να πάρεις ιδέες για τη νέα χρονιά. Win - win, όχι;

#3 Τα μαθήματα του 2023

Ανασκόπηση δεν κάνουν μόνο οι εκπομπές και τα sites, είναι γνωστό (ελπίζουμε) αυτό. Άλλη μία χρονιά πέρασε κι εσύ έμαθες νέα πράγματα και άλλαξες, σε έναν βαθμό, τον τρόπο που βλέπεις τον τρόπο που βλέπεις κάποια πράγματα. Λίγο πριν φύγει το 2023, ή λίγο μετά αφού μπει η νέα χρονιά, είναι μία καλή στιγμή να συζητήσετε με τους δικούς σου τι σας έμαθαν οι προηγούμενες 365 μέρες.

#4 Η πιο αστεία στιγμή της χρονιάς

Αν δεν την μοιραστείς με κάποιον τώρα, τότε πότε; Και αν σε κάνει να κοκκινίζεις λίγο από ντροπή όταν τη σκέφτεσαι, πάλι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να την πεις (κατά πάσα πιθανότητα δηλαδή, εσύ θα το κρίνεις αυτό). Άσε που μπορεί να ανακαλύψεις ότι και οι άλλοι έχουν εξίσου -αν όχι περισσότερο- αστείες ιστορίες να διηγηθούν. Στην τελική, αν τα φαγητά και τα γλυκά σε βαραίνουν κάπως, με το γέλιο καις θερμίδες, οπότε…

priscilla-du-preez-nF8xhLMmg0c-unsplash.jpg

#5 Μιλάμε πολιτισμένα

Γενικά, αλλά εδώ εννοούμε ότι μιλώντας για ταινίες/σειρές/βιβλία/παραστάσεις κ.λπ. δεν έχασε ποτέ κανείς. Ίσα ίσα, κερδίζεις προτάσεις για το 2024. Bonus, μαθαίνεις καλύτερα τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Τι καλύτερο από το να μιλήσετε όλοι μαζί για τις 7 υποψηφιότητες που έχει η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου στις Χρυσές Σφαίρες και να κάνετε και τα προγνωστικά σας;

Προφανώς, τα παραπάνω ισχύουν και για τα τραπέζια με φίλους, και όχι μόνο για τα οικογενειακά. Και, φυσικά, μπορείς να βρεις κι άλλα θέματα συζήτησης. Στην τελική, λίγο καλό φαγητό και χαλαρή κουβέντα για όχι τόσο «τζιζ» θέματα αρκούν για να σας βρει ήρεμα το 2024. Άντε, και καλή χρονιά!