One week challenge: Πώς να βάλεις τη βιωσιμότητα στην καθημερινότητά σου σε πέντε βήματα

Φωτεινή Δαϊλά
One week challenge: Πώς να βάλεις τη βιωσιμότητα στην καθημερινότητά σου σε πέντε βήματα

Καθώς δεν χρειάζονται μεγάλα βήματα για να δώσουμε στη ζωή μας ένα πιο πράσινο χρώμα, είπαμε να σου βάλουμε ένα challenge, που πρώτα τεστάραμε σε εμάς

Eco-friendly και sustainable living είναι δύο φράσεις που συναντάμε πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, ακόμα και στην ίδια πρόταση. Αν και παραπέμπουν πιο πολύ σε κάποια τάση, η αλήθεια είναι πως η βιωσιμότητα είναι αναγκαιότητα, όχι κάτι που έρχεται και φεύγει. Αλλά αυτό είναι κάτι που πλέον το ξέρουμε όλες, σωστά;

Καθώς δεν χρειάζονται μεγάλα βήματα για να δώσουμε στη ζωή μας ένα πιο πράσινο χρώμα, είπαμε να σου βάλουμε ένα challenge, που πρώτα τεστάραμε σε εμάς. Μέσα σε μια βδομάδα, δοκίμασε να κάνεις πέντε μικρές αλλαγές για να εντάξεις περισσότερο τη βιωσιμότητα στην καθημερινότητά σου, εκτός από τα στανταράκια όπως ανακύκλωση και το να παίρνεις το δικό σου ποτήρι καφέ στο γραφείο. Ξεκινάμε;

guillaume-de-germain-6Xw9wMJyHus-unsplash.jpg

#1 Δώσε δεύτερη ευκαιρία σε ένα παλιό έπιπλο

Θυμάσαι εκείνο το παλιό κομοδίνο που ετοιμαζόσουν να το πετάξεις γιατί έχει φθαρεί; Πριν το βγάλεις έξω από το σπίτι σου, θυμήσου πως στην ΕΕ πετιούνται περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι επίπλων κάθε χρόνο. Δεν τα λες και λίγα.

Αναπαλαιώνοντας και επαναχρησιμοποιώντας το κομοδίνο, ένα ακόμη έπιπλο δεν καταλήγει στη χωματερή. Και αν πιστεύεις ότι θα σου κοστίσει αρκετά, μάλλον θα αναθεωρήσεις όταν μάθεις ότι η επισκευή ενός επίπλου με φθορές είναι συνήθως φθηνότερη από την αγορά ενός νέου.

#2 Αγόρασε προϊόντα από μικρούς, τοπικούς παραγωγούς

Είναι εύκολο το να αγοράζεις στο σουπερμάρκετ. Έχει σχεδόν τα πάντα μέσα σε λιγότερα ή περισσότερα τετραγωνικά, κάτι που σου γλιτώνει χρόνο από τα ψάχνεις εδώ κι εκεί σε μικρά μαγαζιά για να καλύψεις τα απαραίτητα της εβδομάδας.

Όμως, τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα έρχονται από μακριά -είτε από την άλλη άκρη της Ελλάδας, είτε από το εξωτερικό- και διανύουν αρκετά χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουν στο ράφι (και το πιάτο σου). Αντίθετα, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μειώνεται όταν ψωνίζεις από εκείνο το μαγαζάκι που έχει προϊόντα μικρών παραγωγών από την περιοχή σου ή έστω, την πιο κοντινή σε αυτή.

markus-spiske-i5tesTFPBjw-unsplash.jpg

#3 Δώσε τέλος στη σπατάλη τροφίμων

Κοίτα να δεις, πέρασαν οι μέρες και δεν έφαγες αυτές τις πιπεριές. «Ε, ζάρωσαν, θα τις πετάξω», σκέφτεσαι. Κρίμα δεν είναι όταν μπορείς να τις βάλεις στο φούρνο και μετά να φτιάξεις ένα νοστιμότατο ντιπ ψητής πιπεριάς;

Σύμφωνα με την Οργάνωση για τη Διατροφή και τη Γεωργία (FAO), κάθε χρόνο πετιέται το 1/3 των τροφίμων. Μειώνοντας τη σπατάλη τους, δεν κάνεις μόνο καλό στο περιβάλλον, αλλά και στην τσέπη σου. Win-win.

#4 Βάλε περισσότερη ποιότητα στην ντουλάπα σου

Εκτός από eco lover, είσαι και fashion lover. Επιπλέον, ξέρεις ότι γρήγορη μόδα και βιωσιμότητα δεν πάνε μαζί. Την επόμενη φορά που θα αγοράσεις ένα ρούχο, επένδυσε σε item καλύτερης ποιότητας, από βιώσιμα υλικά.

Μπορεί να σου κοστίσει κάτι παραπάνω από την πιο φτηνή αντίστοιχη επιλογή, αλλά εκτός απροόπτου θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, Έτσι, αγοράζεις λιγότερα ρούχα ανά σεζόν και εξοικονομείς χρήματα, ενώ βοηθάς το περιβάλλον.

cherie-birkner-J6MJPuJiDPo-unsplash.jpg

#5 Ξεκίνα το διάβασμα

Όσο και να το θέλουμε, δεν γνωρίζουμε τα πάντα. Για να μάθουμε περισσότερα για το περιβάλλον, την κλιματική κρίση και το περιβάλλον, λοιπόν, μπορούμε να στραφούμε στους φίλους μας, τα βιβλία. Αν νομίζεις ότι δεν θα καταλάβεις κάτι ή ότι θα βαρεθείς, αρκεί να σου πούμε ότι πλέον υπάρχουν από «δημοσιογραφικά» βιβλία με πολύ απλή γραφή μέχρι βιβλία που είναι πιο ανάλαφρα και fun. Επιλογές υπάρχουν, δικαιολογίες όχι.

priscilla-du-preez-jYUvMwABmGs-unsplash.jpg

Κάπως έτσι, η εβδομάδα θα περάσει χωρίς να καταλάβεις πώς άνοιξες περισσότερο την πόρτα σου στη βιωσιμότητα -άσε που είμαστε σίγουρες ότι θα κρατήσεις αυτές τις νέες αλλαγές και συνήθειες και μετά το τέλος του challenge!