Slow living 101: Η φιλοσοφία που μπορεί και αξίζει να γίνει ο νέος τρόπος ζωής σου

Slow living 101: Η φιλοσοφία που μπορεί και αξίζει να γίνει ο νέος τρόπος ζωής σου

Είσαι εξπέρ στο multitasking και δεν κόβεις ταχύτητα ούτε τα Σαββατοκύριακα ή στις διακοπές;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που είπες «τώρα θα χαλαρώσω» και κατέβασες πράγματι ρυθμούς; Άραγε, πότε ήρθες σε επαφή με τη φύση; Για να μην ρωτήσουμε αν και πότε σταμάτησες να τσεκάρεις το κινητό σου για τα email του γραφείου.

Αν δεν είσαι εξπέρ στο multitasking και δεν κόβεις ταχύτητα ούτε τα Σαββατοκύριακα ή στις διακοπές, τότε μάλλον θα θεωρείς όποιον ασπάζεται τη φιλοσοφία του slow living ίσως τεμπέλη ή εκτός πραγματικότητας. Άσε που μιλάμε για μία ακόμα τάση που σύντομα θα περάσει. Είναι όμως, έτσι;

Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και περισσότερο κουβέντα για αυτό, ενώ αυξάνονται όσοι το εντάσσουν στην καθημερινότητά τους, τότε μάλλον δεν πρόκειται για τάση. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, όταν πρόκειται για εστίαση στα απλά, αυτά που έχουν πραγματική σημασία και συμβάλλουν σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής;

Αν έχεις πειστεί ότι ήρθε η ώρα να αλλάξεις τρόπο ζωής, αλλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, τότε μπορείς να ξεκινήσεις με τα παρακάτω βασικά του slow living.

#1 Ξεκίνα την ημέρα σου ενσυνείδητα

Αντί να τρέξεις να ντυθείς ενώ φτιάχνεις τον πρώτο καφέ, από τον οποίο θα πιείς 2-3 γουλιές μέχρι να φύγεις τρέχοντας για το γραφείο, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να πάρεις βαθιές ανάσες και να σκεφτείς θετικά για τη συνέχεια της ημέρας, ακόμα και να κάνεις κάποιες ασκήσεις διαλογισμού. Έτσι, θα είσαι πιο συγκεντρωμένη και θα νιώθεις περισσότερο ισορροπημένη και έτοιμη να αντιμετωπίσεις με ηρεμία την καθημερινότητα.

avrielle-suleiman-GpVak9-cL6E-unsplash.jpg

#2 Αφέσου στη φύση

Η φύση έχει την εκπληκτική ικανότητα να μας μυεί στο slow living. Αν στην πόλη σου δεν έχεις κάποιο πάρκο, αφιέρωσε έστω λίγες ώρες μέσα στο Σαββατοκύριακο για να πας στο πιο κοντινό σου άλσος ή σε κάποια παραλία.

Είτε κάνεις πικνίκ είτε πας για περπάτημα ή τρέξιμο, η ομορφιά του περιβάλλοντος και η απουσία φασαρίας θα σου προσφέρει γαλήνη και ισορροπία και θα σε κάνει να συνειδητοποιήσεις την πληρότητα που σου προσφέρει η επαφή με τη φύση.

#3 Κάνε digital detox

Τα social media, τα κινητά και κάθε είδους αντίστοιχες συσκευές έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Παράλληλα όμως, αποτελούν και πηγή άγχους και μπορούν να σε κάνουν να αισθάνεσαι «λίγη» σε σχέση με τους υπόλοιπους εκεί έξω (να ‘ναι καλά το Instagram).

Η αποτοξίνωση από τον ψηφιακό κόσμο, digital detox αγγλιστί, είναι ιδιαίτερα σημαντική στην προσπάθειά σου να ακολουθήσεις το slow living. Άσε, λοιπόν, το κινητό στην άκρη και πέρασε ουσιαστικό χρόνο με την κολλητή σου, πιάσε ένα βιβλίο ή πήγαινε σε μια παράσταση. Απόλαυσε τις μικρές χαρές που δίνει η ζωή και συνδέσου με όσους κι ό,τι αγαπάς.

kinga-howard-s4aOPAJ4v0E-unsplash.jpg

#4 Mindful eating

Όταν η καθημερινότητα τρέχει με γρήγορο ρυθμό, τότε και το φαγητό γίνεται υπόθεση λίγων λεπτών. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχεις βρεθεί να τρως μπροστά από μια οθόνη ή εν κινήσει, ακόμα και όταν κάνεις παράλληλα κάποιo task.

Αφιέρωσε κάθε μέρα τον χρόνο που χρειάζεσαι για να παρατηρήσεις τα χρώματα, τις υφές και τη γεύση του φαγητού σου. Αντί να καταπίνεις (σχεδόν) χωρίς να μασάς, απόλαυσε κάθε μπουκιά. Με αυτόν τον τρόπο, συνδέεσαι πλήρως με την τροφή σου και απολαμβάνεις ξεχωριστές γαστρονομικές εμπειρίες κάθε μέρα, ενώ καταλαβαίνεις καλύτερα πώς λειτουργεί το σώμα σου.

#5 Μην φοβάσαι το JOMO

Το FOMO (Fear of Missing Out) το ξέρεις. Ε, το JOMO (Joy of Missing Out) είναι το αντίθετό του. Επιδίωξε να κάνεις πράγματα που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες ή τις προτεραιότητές σου -και θα δεις ότι θα σε ευχαριστείς γι’ αυτή σου την επιλογή.

Η ελευθερία του να λες «όχι» σε ό,τι δεν σου προσφέρει ευχαρίστηση και ένα πιο απλό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει αυτά που έχουν πραγματικά σημασία για σένα, θα σου δημιουργήσουν χρόνο για να κάνεις κάθε μέρα ό,τι σε «γεμίζει».

fuu-j-r2nJPbEYuSQ-unsplash.jpg

Δεν πρέπει να φοβάσαι ότι υιοθετώντας το slow living, θα γίνεις λιγότερο ενεργή. Αντιθέτως, θα σε κάνει περισσότερο παρούσα στον κόσμο. Με μικρά βήματα για αρχή, μπορείς να αγκαλιάσεις έναν νέο τρόπο ζωής που θα σε κάνει να μην θες να δραπετεύεις συνέχεια από την καθημερινότητά σου. Απλά γιατί αυτή θα είναι πιο ποιοτική και ισορροπημένη.