Τα τέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να αλλάξεις εργασία

Φωτεινή Δαϊλά
Τα τέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να αλλάξεις εργασία

Πότε ήταν η τελευταία φορά που βίωσες κάποια επαγγελματική πρόκληση ή που έμαθες κάποιο καινούρια δεξιότητα;

Είναι όμορφο πράγμα να δουλεύεις, να αισθάνεσαι ότι προσφέρεις και ότι εξελίσσεσαι πνευματικά και επαγγελματικά. Όμορφο πράγματι. Όπως, όμως, φτάνει η στιγμή που ξεκινάς μία νέα εργασία, έτσι φτάνει και η ώρα να φύγεις από αυτήν. Μην μελαγχολείς, όμως, διότι ο λόγος που σε κάνει να σκέφτεσαι την αλλαγή της εργασίας σου, είναι ένας λόγος σημαντικός. Αν δεν ήταν καθοριστικός για να σκέφτεσαι το ενδεχόμενο της αλλαγής του επαγγελματικού σου περιβάλλοντος, δεν θα τον σκεφτόσουν.

Είναι ένας λόγος που πιθανότατα θα σε οδηγήσει κάπου καλύτερα, είναι αυτός που σε κάνει να μην αισθάνεσαι πλήρης και να αναζητάς νέες ευκαιρίες και προκλήσεις and that's ok. Πολλές φορές, δυσκολεύεσαι να το παραδεχτείς ή να πάρεις την απόφαση, αλλά ήρθε η στιγμή να το κάνεις. Για σένα, δηλαδή.

Ιδού, λοιπόν, τα σημάδια που δείχνουν ότι… a job change may be just around the corner.

#1 Δεν βλέπεις χώρο για εξέλιξη

Πότε ήταν η τελευταία φορά που βίωσες κάποια επαγγελματική πρόκληση ή που έμαθες κάποιο καινούρια δεξιότητα; Αν η απάντηση είναι του στυλ «για να σκεφτώ, πάει πολύς καιρός...», ενώ κοιτάς βαριεστημένα την οθόνη του υπολογιστή σου, μάλλον αυτό είναι το μεγαλύτερο σημάδι ότι ήρθε η ώρα να αλλάξεις εργασία. Γιατί ποια θέλει να μην έχει κάτι νέο να μάθει ή -γιατί όχι;- και το περιθώριο προαγωγής;

#2 I can’t get no satisfaction

Κάποτε μπορεί να πήγαινες χαρούμενη στη δουλειά, ακόμα και αν έπρεπε να σηκωθείς στις 7 το πρωί και να περάσεις 1,5 ώρα στα ΜΜΜ. Τώρα, δεν θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που μπήκες ευδιάθετη στο γραφείο.

Η στασιμότητα που αναφέρουμε πιο πάνω, η μη αναγνώριση των προσπαθειών σου και το εργασιακό περιβάλλον είναι μερικοί από τους λόγους που οδηγούν στη μείωση της ικανοποίησης που λαμβάνεις από τη δουλειά σου. Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό;

pexels-polina-zimmerman-3746964.jpg

#3 Διαρκές άγχος και εξάντληση

Με μία γρήγορη ματιά στο LinkedIn, θα δεις ότι στις περισσότερες αγγελίες εργασίας υπάρχει πλέον η απαίτηση «ability to work in a fast-paced environment». Αν και ακούγεται δελεαστικό, στην πράξη όμως, μία θέση εργασίας που απαιτεί γρήγορο ρυθμό συνεχώς μπορεί να οδηγήσει στην εξάντληση (βλ. σύνδρομο burnout). Αν η εξουθένωση σού είναι γνώριμη, αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να πας σε ένα περιβάλλον που φροντίζει για την ψυχική ισορροπία των εργαζόμενών του.

#4 Αλλαγή «θέλω» και προτεραιοτήτων

Ίσως θέλεις να μετρήσεις τις δικές σου δυνάμεις και να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση ή λόγω μιας σειράς οικογενειακών -και όχι μόνο- υποχρεώσεων, θέλεις μία δουλειά που σου προσφέρει περισσότερη ευελιξία μέσα από υβριδική ή εξ αποστάσεως εργασία. Μπορεί να θέλεις να αλλάξεις τελείως κλάδο και να κάνεις το χόμπι που αγαπάς, επάγγελμα. Όποιος και αν είναι ο λόγος, η ύπαρξη νέων επιθυμιών και προτεραιοτήτων σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να χαράξεις μία νέα επαγγελματική πορεία.

pexels-energepiccom-313690.jpg

Ξέρουμε πολύ καλά ότι μία αλλαγή στα επαγγελματικά μπορεί να σου δημιουργεί μία κάποια αγωνία για το μέλλον -όποια δεν έχει αισθανθεί το ίδιο, παρακαλούμε να σηκώσει χέρι. Από τη στιγμή που υπάρχουν ενδείξεις ότι χρειάζεσαι αυτήν την αλλαγή, κλείσε τα αυτιά σου στις αμφιβολίες και δημιούργησε νέες συνθήκες για να εξελιχθείς και να πάρεις χαρά από την εργασία σου. Θυμήσου, άλλωστε, ότι οκτώ ώρες την ημέρα δεν είναι λίγες.